Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Терористи ще избият 30 млн. души с шарка Основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс

Рискът от биотерористична атака, която може да убие 30 милиона души, е все по-голям, предупреди Бил Гейтс.

Според шефа на “Майкрософт” по-лесно отвсякога е да се създадат и разпространят смъртноносни патогени.

Гейтс е притеснен от това, че химически комплекти, които позволяват генетично редактиране, могат да бъдат купени онлайн за по-малко от 120 долара.

“Новата техника за генно модифициране, наречена криспър, сега е толкова евтина и широкодостъпна, че аматьори могат да започнат да експериментират у дома”, споделя най-богатият човек в света.

В реч в института “Роял Юнайтед Сървисес” в Лондон, Бил Гейтс заяви, че разпространението на смъртоносни респираторни вируси като едра шарка може да бъде дори по-опасно от ядрена атака.

Според Гейтс испанският грип от 1919 г., който погуби близо 100 милиона души, би бил нищо в сравнение с бъдеща пандемия заради лекотата, с която пътуваме.

Основателят на “Майкрософт” допълва, че през следващите 20 години може да очакваме епидемии далеч по-лоши от ебола и зика.

“Болести, разпространяващи се по въздух, като морбили и едра шарка, се нуждаят от един човек в автобуса, самолета или летището, за да плъзнат навсякъде”, твърди милиардерът.

Според него е по-важно отвсякога да се помогне на чужди страни да наблюдават болести, за да предотвратят глобална трагедия. Гейтс предупреди, че “не можем да построим стена, за да задържим следващата глобална епидемия”.

“Чуждестранната помощ, която Великобритания дава, е дългосрочна инвестиция в здравеопазването на британските граждани”, допълни Бил Гейтс и апелира към Тереза Мей да запази ангажимента на страната от 0,7% от брутния вътрешен продукт за помощи в чужбина.