Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДОМ: В тази нова сграда е апартаментът на Мак Калъм.
ДОМ: В тази нова сграда е апартаментът на Мак Калъм.
от ДАНИЕЛА ТЕОФАНОВА
СВЕТЛАНА БАТАЛОВА

ФАТАЛНА среща с 38 години по-млада жена от Пазарджик вкарва възрастен англичанин в капана на имотната мафия във Варна.
Той умира при катастрофа, а мошениците с фалшиви документи успяват да опразнят банковата му сметка и да продадат апартамента му край морето.
Истинските наследници водят дела да си върнат имуществото, но съдебната им одисея показва, че това не е нито евтино, нито лесно.
"Никой от нас не е застрахован, че може да се окаже в подобна ситуация" - обяснява пред "168 часа" Даниела Петрова, председател на парламентарната комисия по културата, гражданското общество и медиите. Като адвокат във Варна заедно с колегите си от кантората, тя е защитавала интересите на ощетените наследници.
Тази история започва през 2004 г., когато Доналд Мак Калъм, 71-годишен пенсионер и вдовец, се заселва във Варна. Регистрира фирмата "Манор Естейт" ЕООД и си купува чудесен имот в комплекс "Бриз" във Варна - апартамент от 90 кв. м плюс идеална част от земята. "Доналд Джеймс Мак Калъм беше симпатичен възрастен англичанин" - разказват пред "168 часа" от брокерската агенция, която му помага да се установи в морската столица. Брокерите водят и счетоводството на фирмата му, докато Мак Калъм не среща 38-години по-младата от него Петя Крайчева, безработна - припомнят си пред "168 часа" брокерите. - "Приятелката на Доналд, която имаше доста характерен външен вид, заяви, че той няма да е повече наш клиент.

Тя щяла да се грижи за него

Повече не го видяхме."
В края на ноември 2007 г. Доналд отскача до Великобритания. Оставя на Петя ключа от варненския си дом. На 3 декември 2007 г. Мак Калъм загива при катастрофа. Сестра му Тина Фей веднага пише на приятелката му по електронната поща. Близките на мъртвия не могат да тръгнат за България и от това се възползва оправната Петя. Тя се настанява в дома му и започва да разпродава мебелите. При разчистването намира паспорт на Мак Калъм.
Осем месеца по-късно документът влиза в употреба. С него Петя Крайчева си вади пълномощно, с което може изцяло да се разпорежда с банковите сметки на англичанина и да продаде апартамента му. Още същия ден тя изтегля 19 500 евро. Пълномощното, под което стои фалшив подпис на Мак Калъм, е заверено на 21 юли 2008 г. от Ягодина Димитрова, помощник при нотариус Елена Дионисова във Варна. При разпитите по-късно тя твърди, че при нея е дошъл Мак Калъм, въпреки че той е умрял на 3 декември 2007 г. Полицията продължава да издирва мистериозния мъж, който се е представил

от името на англичанина

През октомври 2008 г. в България пристигат Доналд Джордж и Тина Фей Дей, син и дъщеря на Мак Калъм. В завещанието си той ги е посочил за наследници на имота и парите във Варна.
Адвокатската кантора на бъдещата депутатка Даниела Петрова започва проучване. Банковата сметка е изпразнена. Истинският шок предстои - в апартамента се е настанила Петя с 5-годишната си дъщеря. "Детето е на Мак Калъм" - лъже тя шашнатите наследници. След това обяснява, че е раздала мебелите му, защото такъв е обичаят у нас, когато някой умре. Със съдействието на Второ РПУ във Варна Петя е принудена да се изнесе. Съдът й дава две години условна присъда.
Междувременно апартаментът е обявен за продан. "Когато заведохме клиенти на оглед - припомня си Даниела Петрова - вратата беше със сменен патрон." Решават, че някой се е опитал да го ограби. Викат полиция и ключар - отварят, а вътре жилището е празно.

Изчезнали са всички вещи

Оказва се, че жилището е продадено на търг от съдия-изпълнителя Захари Димитров. Налице е поредната фалшификация на документи. Мак Калъм уж дължал 25 хил. лева на бизнесмена А.Д. от Добрич. Двамата никога не са се виждали. Пред "168 часа" А.Д. призна, че е подведен от юриста Костадин Пеевски, който вече е с отнети адвокатски права. "Нямам никаква представа за този случай - каза пред "168 часа" адвокат Пеевски и отсече, че няма нищо общо със скандала. В документите, с които "168 часа" разполага, Костадин Пеевски фигурира като пълномощник на А.Д.
Самият А.Д. е категоричен, че се е разписал на празен лист, върху който по-късно е написан запис на заповед. "Никога не съм давал такива пари заем на англичанина" - казва бизнесменът от Добрич.
Записът на заповед е издаден на 5 декември 2007 г., тоест два дни след смъртта на англичанина. Малко по-късно вземането е прехвърлено от А.Д. към Антон Проданов от Добрич. Той отива в съда и получава изпълнителен лист. С него се явява при съдия-изпълнителя Захари Димитров. Следва търг и апартаментът набързо е продаден. Парите отиват в Антон Проданов. "168 часа" многократно го търси за коментар, но неизменният отговор от офиса му беше: "Отсъства!" В момента

в Добрич се води разследване

срещу него по жалба на английските наследници.
"По същия начин както си живеете, може да ви изведат от дома ви - обяснява депутатката Даниела Петрова, - защото може да се окаже, че някой е получил изпълнителен лист за вашия имот. Вярно, с издаването на заповед за незабавно изпълнение след изпълнителен лист процедурите се ускоряват, но има и възможности за злоупотреба."
Наследниците на Мак Калъм дори не разбират, че апартаментът е обявен за продан. Обявлението е залепено на вратата, а Петя го е махнала. Те пропускат 15-дневния срок за обжалване и апартаментът се оказва с нов собственик. При това съдия-изпълнителят Захари Димитров не си прави труда да потърси чрез Министерството на външните работи наследници на англичанина, не прави никакво проучване. Подписите на Мак Калъм и на пълномощното, и на записа на заповед са абсолютно различни от неговия параф. За да се направи графологична експертиза, в съда трябва да се представи оригиналът на записа на заповед, а той е взет от Костадин Пеевски.
Според отлично информирани източници на "168 часа" тази история не е изключение. "Групи измамници внимателно проучват възрастни, самотни или болни чужденци, собственици на имоти в България - обясняват запознати. - Интерес представляват и чужденци, които не се интересуват от имотите си у нас - купили са ги преди години и се появяват тук само от дъжд на вятър. С различни фалшификации престъпниците успяват да им вземат имотите." Според комисар Митко Димитров, шеф на ОДП-Варна, не може да се говори за имотна мафия в морския град. "Дори и да има такива случаи, те са изключение - казва той пред "168 часа". - Въпрос на време и съдебни дела е истинските собственици да си върнат имотите."
Далеч не са толкова оптимистично настроени наследниците на Мак Калън. До този момент само разходите им по делата надхвърлят 10 хил. лева, а апартаментът на баща им е препродаван няколко пъти. Не е изключено след време те да потърсят правата си в Страсбург.

 

Мамят украинец със стар нотариален акт
 

Галина Атанасова от Варна ще лежи две години в затвора, след като се опитва да измами бизнесмена Игор Раскевич. Тя се представя за собственик на 1000 кв. м в местността "Планова" във варненския жк "Възраждане". Получава 100 евро капаро, след като двамата с украинеца сключват предварителен договор. По-късно се оказва, че тя не е собственица на имота.
В далечната 1972 майка й придобива земята, която по онова време е лозе. През 1989 г. въпросният декар е отчужден. Галина Атанасова и близките й са обезщетени с апартамент в жк "Възраждане". Жилището е ипотекирано няколко пъти, а през 2001 г. го продават.
Въпреки че няма никакви права върху парцела, Галина пуска обява, че го продава. Пред брокерите на недвижими имоти, които проявяват интерес към имота, показва стария нотариален акт от 1972 г., издаден на името на майка й. Украинецът Раскевич решава да купи терена. Галина го води и му показва мястото. Представя му не само нотариалния акт, но и стара данъчна оценка и извадка от общия регулационен план. С тези документи бизнесменът отива в кметство "Младост" и разбира, че върху мястото наистина може да се строи.
Малкото препъникамъче на продажбата се оказва предвидливостта на украинеца. Той ангажира опитни адвокати да финализират сделката. Тогава измамата лъсва, а Галина Атанасова отива в затвора, където ще излежи и старата си условна присъда, отново за имотна измама.

*Разследавнето е осъществено с подкрепата на Европейския фонд за разследваща журналистика

ПОЗИЦИЯ: Адвокатската кантора на депутатката Даниела Петрова защитава интересите на наследниците на англичанина.
ПОЗИЦИЯ: Адвокатската кантора на депутатката Даниела Петрова защитава интересите на наследниците на англичанина.