Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Башар Асад е архитерорист и е време Русия да осъзнае, че е токсичен Снимка: Ройтерс

Сирийският президент Башар Асад е архитерорист и е време Русия да осъзнае, че той е буквално и метафорично токсичен“, заяви британският външен министър Борис Джонсън. Пред английския в. „Телеграф“ той посочи, че Москва все още има време да заеме „правилната страна в спора“, предава БГНЕС.

"Асад използва химически оръжия и това е ужасяващо. В този смисъл той е архитерорист, който доведе до такава неутолима жажда за отмъщение, че никога повече не може да се надява да управлява сирийския народ отново“, каза първият дипломат на Великобритания. По неговите думи инцидентът от Идлиб е променил напълно позицията на Запада за Дамаск. "Великобритания, САЩ и всички наши ключови съюзници са на едно мнение: ние вярваме, че това е вероятно нападение от Асад, срещу собствения му народ, с използването на отровни газови оръжия, забранени преди почти 100 години", изтъква Джонсън.

Външният министър бе остро разкритикуван, че въвеждането на санкции срещу руски и сирийски военни заради предполагаемата химическа атака в провинция Идлиб не фигурира в проекта за заключителна декларация от срещата на външните министри на Г-7 в Лука, Италия. Дипломатите на Г-7 се събраха тази седмица преди срещата на върха на групата идния месец, също в Италия. По принцип министрите съгласуват позициите, които след това са одобрявани от ръководителите на страните от групата.