Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ден преди да го изхвърли, правосъдната министърка увеличила заплатата на юриста, обвинен за уседналостта

Дълга семейна история на политически уволнения, която завършва с неговото собствено. Това е една от основните нишки, която минава през биографията на юриста Любомир Талев.

В сряда той бе уволнен от правосъдната министърка Мария Павлова, защото според нея без позволение публикувал промените в Изборния кодекс, които ограничават гласуването в чужбина. Той твърди, че министърката е знаела, а промените били написани в президентството.

Любомир е наследник на възрожденския книжовник Кузман Шапкарев. Прадядо му и син на Кузман - полк. Иван Шапкарев, е първият от рода отстранен по политически причини. Носителят на медал от Първата световна война офицер бил уволнен, защото отказал да се закълне във вярност на режима на превратаджиите от 19 май. През Иван Шапкарев е и връзката на Любомир с поетесата

Елисавета Багряна,

която му е прабаба

Полковникът и Багряна имат син Любомир, дядото на довчерашния шеф на правния съвет в правосъдното министерство. Той също е уволнен политически от армията, но след 9 септември. Талев слага себе си като третият от поредицата политически уволнения в семейството.

Започнал е работа в министерство през май 2016 г., когато спечелил конкурс. Преди това е бил адвокат, но се зантимавал със съдебната реформа като част от поканените в работна група различни юристи от ексминистър Екатерина Захариева. И решил да премине на държавна служба.

“Член съм на ГЕРБ,

но никога не съм си

позволявал

политиката да влияе

на работата ми

като държавен служител”, обяснява Талев. Затова не му и минало през главата да изнесе предварителна информация за готвения законодателен проект за уседналостта. “Лоялен съм към работата си, администрацията прави това - изпълнява политическите изисквания”, обяснява той.

Всъщност, преди да го уволни, служебната министърка Павлова била доволна от работата му. Дори ден преди да го освободи му увеличила заплатата. “При държавните служители това става след оценка на работата, моята беше: “Изпълнение, надвишаващо изискванията”, разказва Любомир.

Завършил е Класическата гимназия в София и правна магистратура в Софийския университе, има две специализации от американски и британски университет,

стаж в адвокатска

кантора в Брюксел

и 15 години в български кантори.

“Дядо ми със своите истории ме направи патриот. Аз самият по убеждения съм консерватор, държа на християнските ценности, семейството, свободното развитие на пазара”, обяснява възгледите си Талев. Член е на Младежкия консервативен клуб и покрай него е работил с всички партии в България, които се броят за десни.

Рокконцертите и футбола пък са страстите му извън правото и политиката. Фен е на ЦСКА. На въпрос кое всъщност ЦСКА, уточнява шеговито: “На всичките. Това е хубавото сега на ЦСКА - че във всяка група има такъв отбор и всяка седмица побеждаваме някъде.” Иначе е подръжник и на “Манчестер Юнайтед”. И един от най-яките му спомени е посещението в “Театъра на мечтите”.