Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няма вяра без просвещение. Иначе църквата става само сграда, а ние - свещопалци

Виждал съм го в украински църкви, сигурно го има и другаде. Там поставят лист с най-общите правила за поведение в храма, още на входа. Тук са предимно забрани - не снимай, не влизай с къси панталони, такива. Там са за това, което повечето хора няма откъде да научат, не знаят вече. Как и кога се кръстим, от коя страна застават мъжете и жените, колко са поклоните при влизане и къде, какъв е редът на иконите, пред които да спрем и се помолим, подобни неща.

И хората четат, а после ги спазват, защото вече ги знаят.

Не може хем да e Страстната седмица, всички медии го отбелязват, хем репортажите и дописките да са за цената на агнешкото. Трябва да се обяснява, достъпно и кратко, за значението на религиозните събития. За правилата и смисъла им. Няма вяра без просвещение. Иначе църквата става само сграда, а ние - свещопалци, дето викат руснаците.

Велики Понеделник не е ден за чистене, Разпети Петък не е ден за клекове и патешко ходене под маса. Обичаите, лишени от християнското си съдържание, са безсмислени. Не носят никакво здраве и късмет, носят невежество.

Между другото, точно на Велики Понеделник Христос проклина смокиновото дърво, което не носи плодове. „Да няма плод от тебе вовеки” (Мат. 21:19) И ясно ни казва, че духовното безплодие е обречено на осъждане. Не е достатъчно само да ходим в храма, трябва да знаем защо сме там. И какво правим, когато сме там. Иначе не сме по-различни от японските туристи, които щракат с камерите си. А ние не сме туристи в собствената си страна и вяра, нали така?

(От фейсбук)

Коментара ()

Вашият коментар