Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Специалистите по акупунктура имат разчертана карта на телесните меридиани през зъбите и я използват в своята практика. И вие можете да си поставяте диагнози чрез зъбите и да лекувате органите, с които те са свързани. Резците на долната челюст например са по меридиана към надбъбречните жлези. Така че ако усетите болка в тях, тя подсказва нарушение на бъбречната функция.

Според китайската медицина живецът в тялото “чи” се движи в двете посоки - от зъбите към органите и обратно. Ето защо един развален зъб може да е симптом за проблеми в много отдалечена част на тялото. Например пулпит в кореновия канал на полукътник (4-ти зъб) може да повлияе на тъканта в гърдите или белите дробове.

Понякога човека го заболява зъб, който вече е изваден. Това е т.нар. фантомна болка. Тя е най-добрата илюстрация за връзката между зъбите и другите части на тялото по телесните меридиани. Иначе как да се обясни болката от вече липсващ зъб. Явно органът, с който той е бил свързан, е източникът на тази болка.

Много медици са убедени, че

има връзка между

здравословното

състояние на устата

и на организма

като цяло. През 2009 г. в сп. “Дентално здраве” се появи статия, която въведе нова парадигма в стоматологията. Според нея “зъбите са сензорни органи”. Те имат механични рецептори, чрез които се контролира последователността на нервните реакции по време на хранене. Тези рецептори определят колко силен да е натискът на челюстта и колко бързо да се дъвче. Те зареждат мозъка и с обратна информация. Смята се, че тези рецептори са по фибрите в живата част на зъба - пулпата.

“Механичните рецептори са неподвластни на съзнанието сензори. Но заедно с това те действат и като контролирани от мозъка регистратори на допир и механични размествания, предизвикани от сили извън тялото. Тези рецептори са сензорните накрайници на органите, които реагират на натиск, изпъване или напрягане и на вибрации, се казва в статията. Следователно зъбите не са инертни, а са важен елемент от неврологичния обмен и осигуряват сензорна информация, даваща начало на други биологични процеси.”

Финландско изследване изолира гените, които отговарят за развитието на зъбите, и установи, че същите гени отговарят и за развитието на другите органи. Като се имат предвид процесите растеж и специализация на клетките, тези гени се превръщат в индикатори за евентуално образуване на тумори по-късно през живота. И наистина вече е открита връзката между ненормалното развитие на зъбите и рака. Документирана е и връзка между бактериите в зъбната пулпа и рака на гърдата.

Хроничното

инфектиране на

зъбите води

съответно до

сърдечни болести,

инфаркти и еректилна дисфункция (полова немощ при мъжете).

Ето някои меридиани, минаващи през зъбите:

l Резците и кучешките зъби са по меридиана към бъбреците, черния дроб и жлъчния мехур. Болки в тях сигнализират за инфекции на бъбреците, жлъчните канали и ушите, а също за проблеми на лимфната система и на половите органи.

l Полукътниците и кътниците са по меридиана към дебелото черво и стомаха. Болки в тях указват анемия, гастрит, язва, хемороиди, инфекция на пикочния мехур, ревматизъм, възпален панкреас.

l Мъдреците (дори да са извадени) са във връзка с централната нервна система, сърцето, черния дроб и тънките черва. Те сигнализират за високо кръвно, екзема, главоболие, сърдечни болести.

Здравословният проблем може да се локализира и с още по-голяма точност:

l Болка в първия резец указва инфектирани сливици (ангина) и проблем с простатата.

l Хронична болка в горен кучешки зъб е сигнал за възпален черен дроб или жлъчен мехур (хепатит или холецистит).