Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Днес експертна група е обсъждала темата за бюджета и пенсиите. "Трябва да се намери компромис по въпроса, защото пенсиите на българските граждани са изключително ниски. Трябва да се намери решение да се повишат доходите на тази немалка част от населението. Трябва да се намери златната среда, където да се срещнат нашите и техните виждания", изрази увереност пред БНР лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и съпредседател на "Обединените патриоти".

Каракачанов припомни данни, според които през 1990-а година при 9 млн. население получателите на инвалидни пенсии са били 150 хиляди, а през 2016-а при 7 млн. население те са вече са 988 000 и посочи: "За това държавата харчи 1,6 милиарда. Няма как да ме убедите, че всеки седми гражданин е инвалид. Това е измама, от която се източват социалните фондове. Ето ви ги парите за пенсиите. Разбира се, темата с контрабандата и затягането на данъчната дисциплина. Средства има, стига да има разбиране към проблема".

Ако правителството си свърши работата и с действията си удовлетворява очакванията на българското общество, пълният четиригодишен мандат е реалистичен, каза Каракачанов. Патриотите настояват пълният мандат да фигурира в бъдещото споразумение с ГЕРБ.

Програмата за управление, която се прави, е за четири години и е логично това да бъде упоменато и в самото споразумение. Няма логика от ГЕРБ да настояват за споразумение с всяка от формациите в "Обединени патриоти" поотделно, уточни още Каракачанов.

И на днешния кръг от консултации не е било обсъждано разпределение на министерски постове, увери той: "Не сме настоявали за нищо в момента. Дори такъв разговор между партньорите в "Обединени патриоти" не е воден. Най-важно е да се споразумеем каква работа ще се свърши и след като се разберем какво трябва да се прави, ще преценим кой може да го свърши".

По темата за битовата престъпност имаме абсолютно пълно съгласие, декларира Каракачанов, според когото по тази важна за патриотите тема още от предишния парламент, ГЕРБ вече има разбиране: "Битовата престъпност е другият бич, който тормози същите тези възрастни хора, малките населени места, крайните квартали на големите градове. С тази битова престъпност трябва да започне много сериозна борба и сме набелязали мерки. Има абсолютно единомислие".

Преговарящите са засегнали и темата за отношението към дребния и средния бизнес и облекчаването на административните пречки.

Темата за мажоритарния вот, въпреки различията, не може да спре разговорите, уточни Каракачанов.