Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

И не е ли Русия крайно толерастка към мигрантите от Средна Азия?

Преди да започнем да си задаваме въпроси и да търсим отговори за случилото се в Санкт Петербург, нека да отбележим, че това няма да има кой знае какво значение, защото има хора, които вече знаят всичко.

Според тях Путин е организирал атентата в метрото, за да може да го използва като оправдание да смаже протестите срещу себе си. Има логика, трябва да признаем. Тази същата логика бе прилагана по адрес на Башар Асад. Защо да не може да е вярна и в случая? Все пак Путин и Асад са първи приятели. Действията им би трябвало да са сходни. Но ако вярваме на това,

трябва да

признаем, че

и двамата са

ученици на

Джордж Буш

- младши, който организира атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г., за да може да уреди за вечни времена приятелчетата си от оръжейната и петролната индустрия.

Конспиративните теории по принцип са хубаво нещо, докато не излезеш на чист въздух. Като изключиш компютъра и повървиш малко по улиците, има вероятност да повярваш, че съществува и реален свят.

Нека да пробваме. Какви са фактите от Санкт Петербург?

Две самоделни бомби в метрото. Първата (по-малката) гръмва на синята линия между спирките “Сенная площадь” и “Технологический институт”. Другата (доста по-голяма, с 1 кг тротилов еквивалент) е обезвредена на спирка “Площадь Восстания”.

От тази спирка до улица “Басков переулок”, дом 12 е много близко, няма и 15 минути пеша. Може да се каже, че е в квартала.

От другите две спирки е повечко - 30-40 минути, но за руските стандарти това направо си е “здесь рядом”.

Защо “Басков

переулок”,

дом 12 ни е

отправна точка?

Е, нали Путин е в основата на всичко? А на този адрес се намира родният му дом.

Сега идва въпросът доколко е нужно да взривяваш квартала, в който си отраснал, улиците, по които си играл като малък? И то в ден, в който си бил там. Да убиеш десетина-петнадесет човека в метрото на родни си град, че да го използваш като картбланш, за да може да се справиш с някакви протестиращи? Всичко това при положение че всъщност нямаш никакъв проблем да се справиш с каквито и да било протестиращи.

Следва само едно. Путин наистина е отвлечен от извънземни,а в корубата на тялото му като в гостоприемник се е заселил рептил. Иначе няма логика.

И така, предлагам наистина да оставим конспиративните теории настрана, защото като неподготвени хора рискуваме да ни отведат на дълбоки и тъмни места, от които няма връщане.

Във време, в което сме свикнали да очакваме терористични атаки навсякъде, Санкт Петербург, като че ли беше най-неочакваното място за епицентър на подобно събитие. Но организаторите на тези атентати очевидно имат друга логика.

Когато “Ислямска държава” заплашва Европа, това не значи само Лондон, Париж и Брюксел. Санкт Петербург също е Европа. А с риск да бъда обвинен за кръстоносец, ще кажа, че и Истанбул е Европа.

Няма добър, лош и по-малко лош тероризъм. Невинните жертви навсякъде са равностойни.

И Русия е мишена. Тя е такава, откакто през септември 2015 г. се включи пряко във войната в Сирия. Макар и да сме свикнали да възприемаме тази държава като свирепа военна мощ и апарат за сигурност,

Русия също

е уязвима

Да не забравяме онзи самолет от Шарм ел Шейх за Санкт Петербург, който избухна през октомври 2015 г. заради взривно устройство на борда. А последният терористичен акт го доказва още по-ясно.

Конкретният

извършител

на атентата

в Санкт Петербург е 22-годишният Акбаржон Джалилов от Ош, Киргизстан, етнически узбек с руски паспорт. Като профил той напомня на родения в Узбекистан Абдулгадир Машарипов, който уби 39 души и рани двойно повече навръх Нова година в Истанбул.

И Киргизстан, и Узбекистан са бивши съветски републики, които днес са близки политически съюзници на Русия. Но човек трябва да е сляп, за да не забележи тенденцията, която се задава оттам. През последните години хиляди граждани от тези бивши съветски републики са се присъединили към джихадистки групировки в Близкия изток.

Броят им в “Ислямска държава” е впечатляващ и може да се мери с този на бойците от Северна Африка - тунизийци, алжирци, мароканци, либийци...

Средна Азия

е за Русия

вероятно това,

което е Магреб

за Европа

Дори и много повече. Но предвид тревожния терористичен тренд в бившите съветски “станове” вероятно ще ни се наложи да си зададем един въпрос. Не е ли Русия твърде либерална към мигрантите от тези страни?

Приема ги, дава им убежище, работа, паспорти дори. Въобще отнася се с тях крайно толерастки, ако трябва да ползвам тази нова звучна дума от речниковия фонд на експертите по геополитическа конфронтация.

Хилядите притежатели на руски паспорти, които се бият за “Ислямска държава”, няма да бъдат избити до крак. Някои от тях ще се завърнат. Рано или късно. Така както техните бойни другари с френските и белгийските паспорти могат да се върнат в Европа.

Ако въобще има

разумен извод

от всичко това, не е ли той в общи действия, вместо в глупаво противопоставяне?

Защото Сирия отдавна е стигнала до Европа. Стигна до България, стигнала е до всеки един от нас. Онзи ден стигна и до родната къща на Путин.