Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Решенията за цените на газа и топлоенергията бърка в джоба на този, който потребява, но това са обосновани решения. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.
По думите му е спекулация, че увеличените цени са решени веднага след изборите. Взема се решение преди всяко тримесечие, припомни Иванов. Беше предопределено, че цената на газа ще се вдигне заради договора с „Газпром”. Още през есента на миналата година Русия и ОПЕК се споразумяха за намаляване на количествата на газьола на международните пазари и бизнесът всъщност беше предупреден преди няколко месеца, обясни председателят на КЕВР.
Цената с поскъпването сега е по-ниска, отколкото година по-рано и два пъти по-малка от две години по-рано, настоя Иван Иванов пред bTV. Той припомни, че през първото тримесечие цената на газа не се е вдигнала заради резерви при приходите на „Булгаргаз” и в най .
Средно с около 22-24% ще поскъпне топлата вода и парното, каза още Иванов. В Плевен увеличението ще е 37,4%, но само 64 лева на мегаватчас, докато в София ще е 79 лева за мегаватчас. Причината за увеличението в Плевен е, че е била направена груба грешка при сметката от самата Топлофикация там при предишното определение на цените.
Относно тока, който също ще поскъпне, Иван Иванов заяви, че поскъпването ще е до 1% т.е. под 1 лев. Той добави, че не би трябвало стоките да поскъпнат, след като за две години цената на газа е намаляла с 60% и никой не е усетил поевтиняване на стоките. Фирмите работеха с повече печелба, добави Иванов. Той е категоричен, че „някои хора” нарочно търсят стрес при потребителите при всяко движение на цените.
По отношение на цената на водата Иван Иванов каза, че поскъпването в различните региони ще зависи от „качествените показатели” на водата и от инвестициите за намаляване на загубите по мрежата – заради новия план за развитие на сектора. В София повишението ще е 2,12-2,16 лева повече.