Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

САЩ са готови да действат едностранно за справяне със севернокорейската ядрена заплаха, ако Китай не помогне, предупреди президентът Доналд Тръмп в интервю за в. "Файненшъл таймс", цитирано от ДПА.

Тръмп и китайският президент Си Цзинпин ще се срещнат за пръв път във Флорида на 6 и 7 април, когато ще обсъдят Северна Корея, напрежението в Южнокитайско море и разногласията си по търговски въпроси.

"Китай има голямо влияние върху Северна Корея. Китай или ще реши да ни помогне със Северна Корея, или няма", каза Тръмп. "Ако го направи, това ще е много добре за Китай, ако не - няма да е добре за никого".

Президентът предупреди, че ако Пекин не разреши проблема с Пхенян, то американците ще го направят.

Северна Корея извърши два ядрени опита миналата година и се смята, че разработва ядрена ракета, способна да достигне САЩ.

Съветниците на американския президент в сферата на сигурността направиха обстоен преглед на възможностите, с които разполага Вашингтон за справяне с ядрената заплаха на Пхенян, съобщи Ройтерс, като се позовава на американски официален представител.

Документът, чието изготвяне бе ускорено, така че да е готов преди срещата със Си Цзинпин тази седмица, включва редица икономически и военни мерки, но клони по-скоро към нови санкции и засилен натиск върху Пекин да обуздае съседната си страна, каза източникът.

Списъкът с препоръки е изготвен от Съвета за национална сигурност по нареждане на Тръмп и вече е на негово разположение, допълни той.