Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Имами служат "радостни" молитви за изгонването на радикалист от Турция

С изгонването на главния имам на Томбул джамия Ибрахим Йълмаз от България ДАНС са осуетили мащабен план за прокарване на екстремистки ислям и чужди религиозни практики в България, научи "168 часа" от източници в спецслужбите.

"Те нямат нищо общо с умерения ислям. Получих много сигнали от мюсюлмани в шуменския регион. Според тях представителите на Дианета прокарват насила религиозни практики, непознати за нашата страна, да кажем, че са по-скоро характерни за Саудитска Арабия", заяви пред "168 часа" бившият шуменски депутат от БСП Димитър Дъбов, зам.-председател на комисията по национална сигурност в 43-ти парламент.

На въпрос дали става дума за уахабизъм или за друга форма на екстремистки ислям, Дъбов отказа коментар. Според имами в района Дъбов ще се окаже прав. Те заявиха пред "168 часа", че Йълмаз им заповядвал да четат непознати текстове при молитвите за погребение "дженазе намаз".

"Нареждаше ни да четем над покойника изопачени текстове от Корана. Имаше свой стил на проповеди, съвършено непознат за нас. Потъпкваше традициите на дедите ни", негодуват духовници. Според тях това е недопустимо и скандално.

Наскоро службите експулсираха и турски чиновник, който призовавал за отцепване на цели райни с мюсюлмани в Североизточна България.

Миналия вторник на свечеряване командированият от Дирекцията по религиозните въпроси Дианет в Турция, Йълмаз е бил изненадан от агенти на ДАНС на входа на Томбул джамия в Шумен.

На нищо неподозиращия духовник било обяснено, че председателят на ДАНС е издал заповед за неговото експулсиране от страната. Срещу него ще бъдат приложени и други принудителни административни мерки - отнемане правото на пребиваване и забрана за влизане в България за срок от 5 години.

Свидетели на срещата са хора от квартала, които предпочитат да се молят вечер, когато е по-спокойно. Млади мъже, които посещават редовно джамията, опонирали на спецслужбите, че проповедите на духовника са дълбоко съдържателни и посочват пътя към нравствено усъвършенстване.

Поискали обяснения за акцията. Срещу тях възроптал един бизнесмен, който заявил: "Най-после държавата забеляза, че турски ходжа води службите в джамията. Да не би да има дефицит на български ходжи."

На Йълмаз са разяснени и мотивите в заповедта на председателя на ДАНС - извършване на дейности, създаващи антибългарски нагласи в райони със смесено население и застрашаващи единството на българската нация, съобщи наш полицейски източник.

Той уточни, че акцията е изцяло на ДАНС и полицията няма отношение към операцията по изгонването на "турския високопоставен служител от Дианета, който вече пета година промива мозъците на мюсюлманите с тезата, че не са част от българската нация". Нашият източник уточни, че разясненията са давани непосредствено след проповедите в джамии в Шуменско и селата на областта.

Как коментират случая от Главна прокуратура, защо са отнети правомощията на главния мюфтия и какви мерки взема МВР за религиозното училище, четете в хартиения брой на изданието.