Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Яки бръмбари пазят цветя ПОБОЙНИК: Геокорис най-често работят като “охрана” на тютюна.

ВСЕКИ ден се повтаря една и съща драма на зелените бойни полета.
Досадникът в кафяво кожухче и множество крачета напада нежното листо и се готви да похапне.
Растението изпищява в ужас, изпращайки SOS до личната си охрана. В спецотряда са най-опасните побойници в света на насекомите. Наричат ги "бръмбароци голямоочковци". "Яките момчета" пристигат на секундата и се сбиват с нахалната гъсеница. Всичко се случва само за миг.
"Удивителното е, че тютюневите листа сигнализират със светлинна скорост. Когато ги атакува банда гъсеници, те отделят химически съобщения, които шесткраките бодигардове чуват за отрицателно време. Няма нужда от телефони, Бърза помощ или полиция. Досега знаехме, че на растението са необходими часове, за да реагира по този начин. Новите ни изследвания показват мълниеносна реакция. Природата е съвършена, а нейният архитект е помислил
дори и за най-крехките
и беззащитните!" - коментира проф. Ян Томас Болдуин от Института по химическа екология "Макс Планк" в Йена, Германия.
Силке Олман от групата на Болдуин първа открива феномена, докато анализира зелени летливи вещества (GLV) - група химикали, придаващи тревния аромат на току-що окосена морава. Растенията отделят GLV след нараняване. Тютюневите GLV са в две разновидности - Z- и E-изомери. Олман установява, че щом растението е срязано с нож или резачка, то освобождава много повече Z, отколкото E-съставки. Захапе ли го гъсеница, двете се изравняват количествено, а в някои случаи Е надвишава Z. Това означава, че то прави разлика между едното и другото. Хладното острие
не е толкова опасно
защото не е хищник. Но "чудовището" с няколко чифта крачка е враг №1.
За да видят как Z и Е въздействат на бръмбарите, учените слагат гъсенични яйца върху листенца. До тях изсипват коктейли с различни комбинации от ароматите на Z и E. Тези, които са с повече E, привличат най-много охранители от рода геокорис. Те пробиват дупчици в яйцата и ликвидират с едно изяждане бъдещите терминатори.
"Странното е, че гъсеницата сама подписва смъртната си присъда, без да го знае. След допир с листото нейната слюнка превръща Z-версията на една от GLV молекулите в E-вариант. С други думи, тя се превръща в мишена заради химически реакции в собственото й тяло. Същото е, ако убиецът по своя воля звънне в полицията и се предаде, оплискан в кръв и с оръжие в ръка. Възможно е гъсеницата да се лекува с Е-варианта, тъй като той е със силни антибиотични свойства и я изчиства от погълнати вредни микроогранизми. Едновременно с това антенките на голямоочковците го ловят безпогрешно и отчитат точно къде е изпълзяла" - обяснява професорът по растителна биология Джефри Конър, екологичен генетик от Мичиганския щатски университет.
Растенията са измислили съвършена система за отбрана и работят в екип с паразити и насекоми, които ликвидират тревопасните нашественици. "Викът за помощ" с ароматни молекули е всъщност част от свръхсложен химикофизиологичен механизъм. Летливите органични вещества достигат и до съседите, които получават навременна информация кой, къде и кога е захапан от насекоми или обсебен от патогени. Така те включват на свой ред защитните си сили и действат максимално ефективно.
Първото изследване за химичните сигнали като част от комуникацията между растения и растения, и растения и насекоми излиза преди повече от 20 години. Един от неговите автори е отново Ян Болдуин.
"Те имат уникална стратегия - описва Ян. - Първо, отблъскват тревопасните чрез токсините, които произвеждат. Второ, излъчват във въздуха ароматни молекули. Чрез тях
бият телеграма
до насекоми хищници, с които са в комбина. Най-невероятният факт е, че разпознават безпогрешно дали ги режете умишлено с ножица, или наистина ги връхлита агресор! Растението не вижда нападателя си, но осезава храносмилателните сокове, които атакуващите гъсеници и ларви отделят при контакт с листото."
Ако гъсеницата оцелее в сблъсъка с "големите момчета", споменът за това ще я преследва дори и в пеперуденото є прераждане.
"Дори и след метаморфозата тя не забравя горчивото си минало. Запазила е спомените си като ларва и бяга от растения, излъчващи определени аромати. Същата гъсеница, която е щурмувала тютюневи листа, сега е красив ветеран и
знае как да се защитава
Тук възникват хиляди въпроси за организацията и стабилността на централната нервна система по време на метаморфозата. Преди мислехме, че ларвата се превръща в супа, от чиито елементи природата създава новото си творение с криле. Очевидна заблуда. Съществата не са две, само телата са две и коренно различни, но същността, а следователно и паметта, е една и съща!" - разкрива докторът по ботаника от университета в Джорджтаун Марта Уейс.
Уейс е пионер в изучаването на пеперудите и е тренирала гъсеници, пристрастени към тютюн, да избягват опасни миризми. Излезе ли от какавидата, възрастната пеперуда се пази от същите аромати и следва добре заучените си уроци от своя минал живот.
"Уникалното прераждане на спомени и "личности" е типично за целия разред ципокрили - дневните, нощните пеперуди и молците" - разсъждава Дъг Блекистън, докторант от лабораторията на Уейс.


Спецотряд за бързо реагиране

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ побойници в света на малките същества са от рода геокорис.
Те ловуват и охраняват в полета, градини и тревни площи. Хранят се само с вредители по растенията, които пазят - червейчета, яйца, гъсеници, паякови кърлежи и малки насекоми. Големи са около 3 мм и са черни, сиви или жълтокафяви с големи, любопитни очи и 6 крачка. Развитието им преминава през непълна метаморфоза без какавида и трае 30 дни. Възрастните се трудят неуморно и са способни да се справят с 80 кърлежа на ден.
"Възприемаме насекомите като някакви дребни, вредни твари, които трябва да бъдат стъпквани, пръскани с отрови и избивани до крак. Малко от нас се замислят, че милиардите им армии създават условия на човека да живее върху тази планета. Те опрашват посевите, охраняват стотици полезни и ценни растителни видове, произвеждат восък, мед и коприна, "погребват" мъртвите организми и всякакъв боклук, като го събират и преработват. Екосистемата разчита на тях, за да поддържа баланса си. Чудото е, че са толкова дребни, а същевременно толкова незаменими и разумни!" - напомня Уейс.


Коментара ()

Вашият коментар