Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър БНТ
Кадър БНТ

Цялата власт не е моя. Президентът има строго ограничени правомощия по конституция. Но в период на кризи отговорността пада върху мен, заяви президентът Румен Радев пред Бойко Василев в "Панорама".

Да, министрите са мои назначения. За избора им имах високи критерии за почтеност. Много от тях имат научни степени, малко са партийни.

Допитвал съм се до приятели и колеги за тях. С партии не съм работил. Моята цел беше този кабинет да бъде независим от партии. С БСП умишлено не е общувал.

За уволненията:

Никой не е абониран за властта, особено тези, които са съгрешили. Бяха изнесени данни за порочни обществени поръчки. Нормално е хората да бъдат сменени. Не са уволнявани хора по политически признак.

Главният секретар на МВР беше сменен заради въздействие върху служители на МВР по политически причини. Нито един областен директор на МВР не е уволнен.

Уволнението на Гарелов е право на служебния премиер. Гарелов постъпи като джентълмен, когато защити свой колега и то жена. Право на премиера е да го уволни, бях информиран за това. Проф. Герджиков подробно изложи своите мотиви, които аз приех.  

Дал съм категоричните си указания да няма уволнения по политически признак.

Казусът със СЕТА приключи още октомври миналата година, когато той беше гласуван и подписан от предишното правителство. Ще сезирам Конституционния съд за законността на СЕТА, тъй като СЕТА въвежда промени в нашата конституция.

Докато бях в Брюксел, бяха тиражирани три лъжи - че приветствам, гласувам и съм подписал за СЕТА. Нека някой да намери подписа ми.

Българският еврокомисар ще бъде посочен през май. Ако няма легитимно правителство дотогава, ще го направи служебното.            

ГЛЕДАЙ НА ЖИВО ТУК.