Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Налице е тенденция ЕС да се трансформира в съюз на сметки и пазарлък Румен Радев

Налице е тенденция ЕС от съюз на принципи и ценности да се трансформира в съюз на сметки и пазарлък. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Брюксел, цитиран от БТА, при пристигането си за участие в заседанието на Европейския съвет.

От тази седмица Европа няма да бъде същата, добави той. Тук съм, за да изразя ясната българска позиция в подкрепа на основополагащите ценности на ЕС - единството и солидарността, и да се противопоставя на тенденцията за Европа на две скорости - за формирането на център и периферия, посочи държавният глава.

Дебатът за бъдещето на Европа по нови механизми, както се предлагат, едва започва. Предстои да разгледаме Римската декларация, едва сега започва дебатът по Бялата книга на Европейската комисия - ще приключи през декември, когато ще има някакво решение, което всички очакваме. Дотогава трябва да извършим много задълбочен анализ, да отговорим на призива на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер във всяка държава да има анализ от институциите, но и да стигне до всички граждани. Това е важен дебат, посочи президентът.

Той съобщи, че още на 23 февруари е разговарял по телефона с министър-председателя на Малта (председателстваща Съвета на ЕС - бел. кор.) Джоузеф Мускат. Изказах категорична подкрепа за Доналд Туск, заяви президентът по повод насрочения за днес избор на нов председател на Европейския съвет и очакванията Туск да бъде преизбран.