Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Крайно време е да освободят църквата от данъци и акцизи, както е в Гърция и Италия, зоват експерти.

Покойният патриарх Максим дълги години снабдявал с еликсира от Троянския 13-те епархии.

500хил. лв. държавна субсидия и битка за митрополитско място са в основата на скандала с нелегалния алкохол в манастирите, установи проверка на "168 часа".

"Монаси от малък манастир, обладани от злоба, че Бачкоският и Троянският всяка година получават общо половин милион, са натопили пред Агенция "Митници" игумените, че са замесени в схеми с производство на алкохол без бандерол." Това заявиха пред "168 часа" запознати с един от най-големите скандали в църквата.

Според тях причината е, че игуменът на Троянския манастир - Велички епископ Сионий, е сред претендентите за митрополитската корона във Врачанската епархия.

"Той е с най-големи шансове и трябваше да му се намери нещо, затова му спретнаха този скандал, разказа източникът ни. Според него това е истинската причина за откритите над 2 тона ракия без бандерол и без платен акциз в манастирските изби.

"Ако е така, както казвате и имате информация, е много, много грозно - коментира пред "168 часа" Сионий. - Нямам представа дали е удар срещу мен. Ако е така, тези хора не владеят основния принцип в християнската религия – любовта."

На въпрос дали вече е ясна глобата, той каза: "Не. Все още няма решение от Агенция "Митници". Но има хора от гр. Априлци, Троян и София, които ще направят парично дарение, за да изплатим акциза. Идеята е колекцията да бъде запазена."

Подозренията, че на всяка цена е търсено нещо, се потвърждават и от фактите. Според съобщение на БТА при рутинна проверка са открити над 1500 литра нелегална ракия. Алкохолът бил намерен в търговски обекти на територията на светата обител. Предлаганата стока била с валиден акцизен бандерол. Но при нова, последваща проверка в едно от избените помещения са открити 1500 л ракия в пластмасови бутилки и бидони без документ за платен акциз. Плюс 372 шишета по половин литър без бандерол. Игуменът на манастира епископ Сионий казва, че намереното от митническите служители е колекция, събирана от години от неговите предшественици. Затова трябва да остане в манастира като традиция и спомен. Дядо Сионий обяснил пред митничарите, че ракията никога не е използвана за търговска цел. Дори успокоил служителите, че ще плати акциза за ракията само и само "колекцията" да си остане в манастира.

Събрат на дядо Сионий го оправдава за ракиената колекция, която била "истинско богатство и внасяла хармония"

"Монасите не произвеждат ракия, нямат нито сливови градини. Нито лозя. Какви са тези митнически проверки и заяждане с църквата", коментира духовникът пред "168 часа".

"Игуменът даже не се разсърди, когато митничарите взеха от ракията проба, която да установи дали е била незаконно произвеждана. И какъв е нейният произход", сподели монах, запознат с акцията и задаваните въпроси към епископ Сионий.

"Натопили са го, ударът е от негови конкуренти в листата на достоизбираемите епископи", смята друг наш източник в расо. Той даже успял да си купи от манастирската ракия скромно количество. "Не беше никак лоша, въпреки че в началото се усъмних в качеството й", допълва той. Според него пивкостта й я правела подходяща преди започване на християнските пости.

Гневен от проверката на митниците е и експертът по религиозни въпроси към КТ "Подкрепа" Христо Латинов. Според богослова такъв тормоз от държавата за неплатени акцизи от църквата нямало нито в православна Гърция, нито в католическия свят. Според него БПЦ трябвало да бъде освободена не само от данъци, но и от акцизи. На този принцип са устроени и финансите на Ватикана.

Латинов съобщи за една неизвестна досега подробност - приживе патриарх Максим снабдявал с ракия от Троянския манастир 13-те епархии на БПЦ.

Конспиративната теория за удари под кръста потвърди и игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон. Той също е категоричен, че е проверен по сигнал от София. За разлика от Троянския тук находката не е така внушителна. Проверката е през януари т.г. В избено помещение инспекторите намират 360 бутилки по 750 мл и 400 л наливен алкохол без бандерол.

Като монах и без да влиза в противоречия с инспекторите, игуменът на манастира архимандрит Симон смирено обяснява на инспекторите, че алкохолът е дарение от посетители на манастира. Както и от вярващи - най-често при венчавки и кръщенета. Като благодарност. В това нямало нищо нередно. От тази ракия не е продавано в търговските обекти, обяснил игуменът. А и никой от монасите не си позволявал даже да помоли да опита от "даренията". В конкретния случай нямало извършено данъчно престъпление.

Случайно или не, митническите инспектори не провериха най-големия - Рилския манастир. През 90-те години се появила ракия с неговото име. Дори била пусната в търговската мрежа.

"Вече покойният игумен дядо Йоан обясняваше, че алкохолът е произвеждан от мутри и нямал нищо общо с манастира. Просто се ползвало името", спомни си пред "168 часа" днес жител на Дупница.

"Чедо, откъде ще дойде ракия при нас, в манастира. Нямаме нито плодове, нито лозя. Освен да правим ракия от борови иглички", казвал той.

Рекордьор сред манастирите е поморийският "Свети Георги". Там митничари под прикритие посетили светата обител и помолили да купят алкохол, ако такъв се намира, разказаха пред "168 часа" отлично информирани. Купили бутилки от 750 мл отлежала гроздова ракия без бандерол. Малко след разиграния театър “поклонниците” се разкриват, че са митнически инспектори. В избеното помещение те за кратко намират 290 бутилки с “Поморийска отлежала” и 2450 л наливен алкохол. Оправданието на светата обител е, че казаните били собственост на хора от Поморие и Бургас, които ги ползвали. Плащали наем на манастира, който си помагал по този начин с издръжката.

"Процедурите още не са завършили - коментираха пред "168 часа" от пресцентъра на Агенция "Митници". - Работата по случаите не е финализирана. След констатациите в манастирите ще бъде съставен акт. Игумените

имат възможност да сключат споразумение с нас

След като изплатят дължимите суми, алкохолът им се връща." Оттам са категорични, че още миналата година предупредили Светия синод за съхранението на алкохол в манастирите.

"За Поморийския манастир би следвало да има глоба. Ще я плати институцията, която стопанисва манастира", казват от агенцията. Подобно е становището и на БПЦ. "Глобите за акциз, ако такива бъдат наложени от Агенция "Митници", следва да бъдат платени от самите манастири.

Светият синод няма никакво отношение. Вече издадохме такава заповед", заяви Александра Карамихалева от пресслужбата към Св. синод. Позицията на църквата е, че нормативната уредба и законите на страната трябва да се спазват стриктно. Становището е изпратено до всички митрополити "за сведение и съобразяване".