Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият български посланик в САЩ Елена Поптодорова е глобена на летището във Варшава за предполагаем опит за кражба на козметика на стойност 400 долара, предаде полска частна радиостанция.

Впоследствие новината беше разпространена мълниеносно и в стотици наши и чужди медии и беше потвърдена както от МВнР, така и от полската полиция.

След инцидента Поптодорова обяснила, че просто разглеждала един от кремовете във въпросния магазин. Тогава по телефона позвънила възрастната майка. Без да си даде сметка, че скъпото козметично средство е все още в ръката

бившата посланичка излязла пред търговския обект,

за да проведе разговора. Тя казала още, че веднага се отзовала на обаждането, защото 90-годишната майка в момента имала здравословни проблеми. При проверката на охранителите обаче Поптодорова се легитимирала с дипломатически паспорт, какъвто вече няма право да притежава. В същото време много известни наши политици и дипломати се обявиха в нейна защита и призоваха да не се прави от мухата слон. Между тях са бившият министър на външните работи Ивайло Калфин, бившият министър на евроинтеграцията Гергана Паси, екссъветникът на президента Георги Първанов - Николай Слатински, както и предишният ни посланик в Русия Илиян Василев. Някои свързаха избухването на скандала и с публични изявления на Поптодорова, направени напоследък, че не бива да търсим нашата сигурност нито в Русия, нито в Турция. В подкрепа на тази теория се изтъква и фактът, че руските медии бяха едни от първите, които охотно публикуваха информация за инцидента на варшавското летище.

По-късно станаха ясни и други факти, които допълнително хвърлиха подозрение върху бившата дипломатка. Според първоначалната информация се смяташе, че тя е задържана веднага след излизането си от магазина със стоката в ръка. Оказа се обаче, че това не е вярно.

“Кражбата на козметика от магазин на летището в полската столица е извършена на 24 февруари, а задържането на извършителката е на 27 февруари 2017 г.”, уточни пред в. “24 часа” говорителят на варшавската полиция Томаш Олешчук.

Тези новопоявили се данни от достоверен източник навеждат на мисълта, че вероятно идентифицирането на бившата ни посланичка в САЩ е станало

чрез система за лицево разпознаване от охранителните камери

на международното летище. По този начин и нейните обяснения за внезапно излизане извън търговската площ заради спешен повод олекват. Възниква въпросът как цели три дни не е разбрала, че има не много евтина стока, която не е заплатила?!

Очевидно заради този резил Поптодорова по-късно подаде и оставка като ръководител на централноевропейския офис на Американския еврейски комитет (АЕК), който се намира във Варшава.

Пред “168 часа” бивши колеги на Поптодорова от посолството ни в САЩ, пожелали анонимност, също не крият, че не се доверяват напълно на версията за скандалния инцидент.

“Ако информацията е вярна, това

ще бъде петно не само за нея, а и за дипломацията ни

Чували сме за подобни случаи с Поптодорова и преди, споделя бивш служител в посолството ни зад океана. - Имаше и други скандали, свързани с нея и личния шофьор Василкьов, които излязоха дори в американските медии.”

Още преди да стане посланик зад океана, има неизяснени моменти в биографията Като личен преводач на Тодор Живков тя е имала много връзки във висшия ешелон на БКП. Оттогава е и дружбата с бившия депутат и посланик Филип Боков. Освен че в миналото те са имали обща фирма и са членували в една и съща партия, многобройни свидетелства говорят и за една по-сантиментална връзка между двамата политици.

Куриозното е, че след последния случай с Поптодорова, независимо дали тя е виновна, или невинна, се оказва, че и около двете жени, за които е известно, че са били близки с Филип Боков, е имало клептомански скандали в чужбина.

Баща му Георги Боков навремето е бил много отговорен фактор в БКП. Въпреки че не бил особено образован, изрядното му партийно минало го издигнало на много важни постове в държавата. Като истински велможа той се разпореждал с желязна ръка и всички му имали страх.

Но в края на 70-те години след личен скандал с Тодор Живков е понижен. Според една от версиите

той бил против издигането на дъщерята на бившия Първи Людмила Живкова

в партийната и държавна йерархия и изобщо не криел чувствата си. Други, като Тинко Воденичаров, който беше един от секретарите на Тато, разказвали, че изпаднал, защото Тодор Живков разбрал за негова мрачна тайна от миналото - сръбски партизани отишли при Първия и занесли снимка, на която Георги Боков позира с отрязани партизански глави в Югославия и затова тихомълком го снели от постовете му - главен редактор на “Работническо дело” и член на Секретариата на ЦК на БКП. Но все пак, Боков-старши, който макар и без образование дълги години бил несменяем председател на Съюза на журналистите, бил назначен за директор на София прес. На новото място започнал работа и вече порасналият му син.

“Филип Боков първо работеше в София прес и след това стана зам.-посланик в Лондон. Но... изведнъж го върнаха – разказва преди време в няколко свои интервюта бившият депутат от СДС в 36-ото народно събрание Янко Кожухаров. - Колеги ми казаха, че

Юлия Владикова, съпругата му, страда от клептомания Няколко пъти я хващат в магазини да краде дребни, смешни предмети. Англичаните направили един

закрит брифинг за журналисти и ги помолили да не отразяват това

Но се появява едно младо момче, репортер, което не е наясно с тази ситуация, и описва поредния случай.”

Разказват, че Владикова стигнала дотам, че дори откраднала закачалка в един магазин... Вдига се огромен шум и Филип Боков е отзован от Англия, а когато се прибират в България, се развеждат.

Какви други неудобни факти се свързват с хора около Боков и Поптодорова четете в печатното издание