Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ФАМИЛИЯ: Синът на Пеко Таков от Политбюро - Янчо (вдясно), заедно със своя син Янчо, който е в листа на непопадаща в полезрението на социолозите формация.
ФАМИЛИЯ: Синът на Пеко Таков от Политбюро - Янчо (вдясно), заедно със своя син Янчо, който е в листа на непопадаща в полезрението на социолозите формация.

Наследникът на кмета на Симитли, чийто зет стана тотомилионер, последен в Благоевград при ГЕРБ

И принц Ангел кандидат

С имена на роднини изобилстват листите на партиите за предсрочните парламентарни избори. А известните личности от културата, шоубизнеса, спорта и обществения живот са повече от когато и да е.

Но преобладаващата част от тях са поставени на неизбираеми позиции или са в списъците на формации без шансове да преминат 4-процентовата бариера. Те са по-скоро примамка за избирателите, не и с реални шансове да станат депутати.

Друг е въпросът дали, ако успеят да влязат в парламента, може да са ефективни като законотворци. Функцията на Стефан Данаилов например от години е предимно да помирява враждуващите лобита в БСП.

Присъствието на роднини е най-набиващо се при двамата синове на журналиста Янчо Таков и внуци на члена на Политбюро на БКП Пеко Таков. Те влизат в предизборната битка от различни партии и различни градове.

КЪСМЕТ: Иван Таков е десети в столичния 24-и МИР, а БСП изтегли номер 10 в бюлетината.
КЪСМЕТ: Иван Таков е десети в столичния 24-и МИР, а БСП изтегли номер 10 в бюлетината.

Докато Иван Таков гради кариера от няколко години в БСП и дори беше кандидат за кмет на район "Възраждане" през 2015 г., Янчо Таков-младши е избрал никому неизвестното Българско национално обединение. Той е на последното, четвърто, място във варненската листа и на първо във врачанската. Това е бившият зет на Димитър Цонев и екссъпруг на Деси Цонева. Двамата са родители и на третия Янчо Таков.

За разлика от него Иван Таков има сериозни шансове да влезе в парламента, макар да е на десето място в столичния 24-ти МИР. Десетката е печеливша, защото това е номерът на "БСП за България" в бюлетината. Ако много социалисти изберат преференция за десетия кандидат в лицето на сина на Янчо Таков, той може да стане депутат. Както през 2014 г. никому неизвестният Момчил Неков успя да влезе в Европарламента по формулата 15/15. Анна Баракова от листата на Николай Бареков за Народно събрание в Пловдив през 2014 г. пък беше феноменът 13/13.

Синът на скандалния кмет на Симитли Апостол Апостолов - Стефан, е последен в листата на ГЕРБ в Благоевград. 

Футболният съдия Стефан Апостолов е последен в благоевградската листа на ГЕРБ.
Футболният съдия Стефан Апостолов е последен в благоевградската листа на ГЕРБ.
БОГАТСТВО: Кметът на Симитли Апостол Апостолов има син кандидат за депутат и зет тотомилионер.
БОГАТСТВО: Кметът на Симитли Апостол Апостолов има син кандидат за депутат и зет тотомилионер.
Младият мъж е известен с това, че е футболен съдия в "А" група, а отскоро вече следи и международни мачове. Около него обаче има две нашумели в последно време истории. В запис на сайта "Пиринско" пийналият шеф на фирма "Агромах" Методи Бачев говори обидни неща за баща му и Бойко Борисов. Самият кмет коментира пред сайта "Актуално" тогава: "Не ме занимавайте с глупости, не съм спал с премиера. Приятна вечер."

Другата семейна история около последния кандидат в листата на ГЕРБ в Благоевград е свързана с мъжа на сестра му.

Николай Динков-Нинджата спечели 7 млн. лв. от тотото през лятото на 2015 г. Той си купи луксозно “Порше Панамера", има собствен ресторант, развива бизнес. "Сънувах, че ще спечеля от тотото, и казах на жена си, а тя ми каза: "Ами пусни фиш", и аз пуснах", заяви тогава Николай Динков. Пуснал фиша набързо, защото дъщеря му давала зор, и написал случайно избрани числа. Че зет му е тотомилионер, разказа тогава кметът на Симитли.

Към групата на синове на известни личности спада и Йордан Агов, последен в листата на "Нова република" в 24-ти столичен район. Баща му Асен Агов бе дълги години депутат от СДС, а после от ДСБ, като преди това беше журналист в БНТ.

Без шансове за депутатско място, но кандидат е бащата на плеймейтката и бивше гадже на Криско Ася Капчикова - Сергей. Той е инструктор по шофиране в Девин. Фигурира като трети в листата за Смолян от Коалиция на недоволните (БСД - Евролевица, Българска социалдемократическа партия, Християн-социален съюз).

КРАСАВИЦА: Бившето гадже на Криско и плеймейтка Ася Капчикова ще стиска палци на баща си, макар да е кандидат от неизвестна коалиция.
КРАСАВИЦА: Бившето гадже на Криско и плеймейтка Ася Капчикова ще стиска палци на баща си, макар да е кандидат от неизвестна коалиция.

Депутат иска да бъде и синът на Цар Киро - принц Ангел Кирилов Рашков, който е водач на листата в Хасково на Движение за равноправен обществен модел.

Кандидат за депутат е и внукът на Тодор Живков и син на Иван Славков и Людмила Живкова - Тодор Славков. Той оглавява две листи на партията на баща си "Движение "Напред, България" - във Видин и в столичния 25-и МИР. В София той ще се изправи срещу Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

Тодор Славков води две листи на партията на баща си "Напред, България".
Тодор Славков води две листи на партията на баща си "Напред, България".

Вече стана известно, че в червените листи фигурират децата на бившите депутати Димчо Михалевски, Илия Баташки, Радослав Илиевски. Петя Михалевска е втора в Кърджали, но това е неизбираемо място. Атанас Баташки е 8-и в Пловдив-град, а Владимир Илиевски е на последното, 22-ро, място в списъка на Корнелия Нинова - 25-и столичен МИР.

Червени кандидати са още дъщерите на Георги Пирински и на Нора Ананиева - и двете с името Ана. Но и двете са далеч назад в листите в София - на единадесето и седемнадесето място в 24-ти район.

Дебютантът на парламентарни избори Веселин Марешки кандидатира роднината си Диана Марешка като номер 2 в столичния 24-ти район.

Като изключим семейните претенденти, всички партии се постараха да издигнат любими и авторитетни за избирателите хора от шоубизнеса, киното, театъра и обществения живот. Но голяма част от артистите и известните имена са поставени на доста непрестижни места в листите, така че почти сигурно да не попаднат в парламента. Те ще участват в кампанията, ще привличат гласоподаватели, но малко от тях ще станат народни представители.

Това ще е съдбата вероятно на главния държавен здравен инспектор. Д-р Ангел Кунчев, който цяла зима разяснява различните щамове на вирусите и от какво да се пазим, е намерил място в листите на ГЕРБ. Той е осми в Хасково. Може да влезе само ако има достатъчно преференции.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев е на неизбираемо място при ГЕРБ.
Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев е на неизбираемо място при ГЕРБ.

Бившият министър на отбраната и специалист по военни въпроси Велизар Шаламанов е първи в листата на "Да, България" в Пловдив-област. Но това не му дава шансове заради партията, на която социолозите не дават надежди за влизане в парламента.

Експертът по социални въпроси Христо Монов е далеч от избираемата зонана - 15-о място в листата на БСП в 23-ти столичен МИР.

Надежди да се завърне на депутатските банки има за бившия конституционен съдия Георги Марков. Той заема второ място в 24-ти МИР в списъка на ГЕРБ. Подобно е положението и на политолога Антон Тодоров, който е пети в 25-и столичен МИР. В 43-то НС ГЕРБ имаше шестима депутати, така че е възможно Тодоров да влезе.

Цяла плеяда актьори е изпъстрила всевъзможни листи. И повечето не са на първите места. Любомир Ковачев от "Под прикритие" и "Забранена любов" се отказа в последния момент от позиция при БСП. Луиза Григорова от “Стъклен дом” и “Дървото на живота” пък напусна реформаторските списъци.

Други техни колеги обаче са решени да участват в кампанията. Актьорът от "Лавина", "Опасен чар", "Седем часа разлика" и "Под прикритие" Любен Чаталов е на второ място от Коалиция на недоволните във Варна и Добрич. Социолозите не предричат да влезе в парламента.

Изключение от заемането на непрестижни места прави Веселин Калановски. Актьорът от сериала "Домашен арест", играл в Благоевградския, Сатиричния и театър "Сълза и смях", е на първо място във Враца на коалиция "Да, България".

Но той също има слаби шансове да влезе, защото социолозите не дават големи надежди на формацията му в този регион.

“Да, България” разчита в Шумен на водача си Филип Трифонов. Известният от ролята си в "Момчето си отива", "Шменти капели", "Оркестър без име", "Адио, Рио" обаче едва ли ще стане депутат заради рейтинга на издигащата го коалиция. Това показват последните социологически проучвания.

Неизвестно е дали и Нона Йотова ще успее да се класира за законотворец. Актрисата и певица заема 4-то място в 24-ти МИР в листата на БСП. Всичко зависи от това колко гласа ще получи столетницата. В досегашното Народно събрание соцпартията имаше двама представители от този район - Стефан Данаилов и Георги Свиленски.

Музикантът Калин Вельов е осми в 24-ти МИР в листата на ГЕРБ. Това го поставя в групата на некласиращите се. Какъвто и резултат да има партията, осем депутати няма как да вкара в парламента. Така Вельов ще бъде просто едно от известните лица, които ще участват в кампанията, и толкова.

Калин Вельов не възразява, че е на осмо място при ГЕРБ.
Калин Вельов не възразява, че е на осмо място при ГЕРБ.

Мисията невъзможна за влизане в парламента ще е и за вокалиста Свилен Ноев от група "Остава". Той е втори поред кандидат от "Да, България" в родния му Габрово.

Свилен от "Остава"
Свилен от "Остава"
Оттам в Народното събрание влизат само 4-има депутати, а традиционно ГЕРБ са в силни позиции с водача на листата Томислав Дончев.

Васил Гюров от групите “Кале” и “Ревю” е на “почетното” 15-о място в 23-ти столичен район в листата на "Да България".

ЗА СПОРТА: Васил Гюров от "Ревю" участва само за престиж.
ЗА СПОРТА: Васил Гюров от "Ревю" участва само за престиж.

9-ти в 25-ти МИР, където водач на ГЕРБ е Бойко Борисов, е актьорът Евгени Будинов, който се прочу, когато през 2015 г. влезе в директен сблъсък с лидера на "Атака" Волен Сидеров пред НАТФИЗ.

Един от малкото, които са на първо място, е скакауецът Светослав Витков. Той оглавява листата на коалиция “Реформаторски блок - Глас народен”

в 25-и столичен район. На последните няколко избори певецът от "Хиподил" неизменно печели по малко над 1% и заради това получава държавна субсидия. Засега социолозите твърдят, че формацията е на ръба да влезе. От партията на скакауеца е и Венцислав Мицов, който е втори в 24-ти МИР.

Освен актьори и музиканти представители на други области на културата са малцинство в листите. На последно място в списъка на "Да, България" в Пловдив е издателят от едно от най-големите издателства - "Жанет-45", Манол Пейков. А поетът Любен Лачански присъства на неизбираемото 14-о място в столичния 24-ти МИР в "Нова република". Режисьорът Борис Панкин е пети в 23-ти софийски район на коалиция “АБВ - Движение 21”, но шансовете му клонят към нула.

Извън културтрегерите в списъците се забелязва и името на синдикалиста от КТ "Подкрепа" Пламен Даракчиев. Той обаче е без никакви шансове да стане депутат, тъй като е на пето място в листата на "Да, България" в Пазарджик.

Много от партиите харесаха за свои кандидати хора от спорта. Това се случва традиционно, но никога не е било чак в такава степен, каквато е тази година.

БСП кандидатира отново Таню Киряков, но на неизбираемото четвърто място в Русе. За разлика от него параолимпиецът лекоатлет Михаил Христов е втори след Корнелия Нинова в 25-и столичен район и има реални шансове да бъде депутат. Далеч извън избираемата зона - на единадесето място в листата на ГЕРБ във Варна, е световният шампион по кикбокс Владимир Вълев-Питбула.

Генералската партия издига две футболни легенди - Петър Зехтински от "Ботев" (Пловдив), който е девети, и локомотивеца и международен съдия Атанас Узунов, който е с едно място пред колегата си.

Към спортистите интерес проявява и партията на Веселин Марешки “Воля”. Четвърти в списъка на Пловдив-град е бившият изпълнителен директор на "Локомотив" (Пловдив) Николай Почеканов.

Коалиция на недоволните залага на състезателя по водна топка Борис Къркеланов в Монтана и в 23-ти столичен район. И на двете места спортистът е пети.

Веселин Марешки не остава по-назад. Той е предоставил първото място в 24-ти столичен район на шампиона за ветерани по класически културизъм Пламен Христов.

За цвят в листите не липсват и представители на хората с различна сексуална ориентация. В "Да, България" в столицата попада издателят и музикален мениджър Виктор Лилов, един от подкрепящите публично шествието "София прайд".

Той не крие сексуалната си ориентация и не се срамува от нея. Лилов е последен в списъка на "Да, България" в 25-и МИР в София.

Виктор Лилов
Виктор Лилов