Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: фейсбук/Георги Милков
СНИМКИ: фейсбук/Георги Милков

Там е матриархат, мъжете носят фамилиите на съпругите си

В Панама има карнавал в момента, но тези две жени не са част от него. Те така си ходят облечени, защото са от племето куна (от няколко години названието официално е гуна). Това написа журналистът Георги Милков на страницата си във фейсбук. В момента той е в Панама при племето куна (гуна).  



Самите куна наричат себе си дуле, което в превод би трябвало да значи хора. При тях е матриархат и затова след брака мъжете вземат фамилното име на жената.

Дуле наброяват към 50 хил. души, имат флаг със свастика и висок процент албиноси, за което няма стройно научно обяснение. Според митологията на племето албиносите са призвани да пазят луната от дракона, който се появява при лунно затъмнение.

Излизат от къщите само вечер, когато слънцето залезе. Иначе в Панама е голяма шарения, особено очарователни са уличните графити. Избрах да се снимам с един, който отбелязва 90-ата годишнина от революцията на дуле, заради която днес племето се радва на културна автономия, разказва още Милков. 

"Да изберем кралица на карнавала. Това изглеждаше единствената грижа на панамчани снощи. След като това се случи, днес градът изглежда спокоен и тих. Тези, които се мотат по улиците, още ги държи емоцията от вечерта.

Самотен колоездач с картонена жълта корона явно смята, че изборът на кралица не е окончателен. Останалите гражданя спят в очакване на последния етап от фиестата - "тлъстия вторник".

Деца се плацикат на воля в надуваем басейн, оставени от уморените си родители. Тежко бреме е карнавалът. Веднъж да приключи тая тумба-лумба, че кокошките спряха да носят..." - още един пост на журналиста на "24 часа" от Панама. 

Да му пожелаем на добър път и да напомним - Жоро, качи и малко видео, моля!