Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Феноменът с фалшивото приписване на български произход на известни хора в никакъв случай не може да омаловажи истинските успехи на наши сънародници, отдавна прочули се в цял свят.
Освен националните ни герои и безспорни исторически личности, които дори няма смисъл да изброяваме, както и безброй наши съвременници, които прославят името на България, много хора, родени у нас, са успявали сериозно да повлияят на развититето на човечеството във всички области.
Например гордостта на САЩ - самолетите "Боинг", са измислени от българина Асен Йорданов, един от пионерите на американското самолетостроене и авиация. Самият Нийл Армстронг, първият човек, стъпил на Луната, пише за българина: "От него както аз, така и всички американски летци
сме се учили на авиация."
Асен Христов Йорданов е роден в София през 1896 г. От малък проявява голям интерес към техниката, механиката и физиката, но най-много се увлича да строи хвърчила. Баща му, който е банкер, но и инженер-изобретател, всячески поощрява заниманията на своя син. Резултатите не закъсняват.
През 1921 г. Американският аероклуб обявява конкурс за обиколка на Земята със самолет.
За победителите е предвидена награда от един милион долара. Кандидати за състезанието са българските летци Асен Йорданов и Гаврил Стоянов. В писмо до министър-председателя Александър Стамболийски, с което иска да му отпуснат 6000 долара, Йорданов пише: "Значението на този конкурс е безспорно, защото във въздуха се срещат на рицарски двубой за първенство всички цивилизовани народи, респективно техните духовна мощ и делова енергия... Съветът ще види, понеже този конкурс е едно велико дело на човешката култура, че
българският народ чрез своя мощен дух с достойнство ще се бори
в тази област. Ще се явим пред всички краища на света и там ще разнесем българското име и ще станем причина веднъж завинаги да изчезне нашата непопулярност и обидното за нас питане: нали столицата на България е Букурещ?"
Молбата е удовлетворена и двамата българи пристигат в САЩ, но конкурсът не се провежда, защото от други страни кандидати не се престрашават да участват.
С разрешение на правителството Асен Йорданов остава в САЩ. Първоначално върши каквато и да е работа и старателно изучава английски. След време постъпва чертожник в конструкторското бюро на заводите за изтребители "Къртис", сетне става летец-изпитател. Продължава да учи и завършва аероинженерство, химия, физика и радиоинженерство. Със своята деловитост, с широките си технически знания и опит постепенно става централна фигура в концерна "Къртис" и е назначен за главен конструктор на заводите. Едновременно е член на конструкторските екипи "Локхийлд", "Дъглас", "Боинг" и "Пайпър".
Като главен конструктор прави първия в света многоцелов самолет "Дъглас ДС-3", сетне
известните от Втората световна война летящи крепости
"Боинг В-17 Фортес",
"Боинг-29 Супер Фортес", тежките изтребители "Лайтинг Р-38" и др.
През 1941 г. Асен Йорданов основава дружество "Джорданов авиейшън къмпани", преименувано по-късно в "Джорданов корпорейшън", придружено от "Джорданов електроникс". Ателиетата му заемат 4 етажа в сграда на Медисън авеню в Ню Йорк. Дейността им е в тясна връзка с военната отбрана на САЩ и е строго секретна.
Популярността на Йорданов нараства, когато открива авиационно училище. За кратко време то се превръща в най-авторитетната школа, която подготвя пилоти за гражданската авиация на САЩ.
Българинът е автор на многобройни трудове с огромна научна и практическа стойност. "90% от познанията си по авиация щатските летци дължат на г-н Джорданов - пише видният американски специалист Д. Х. Ърл. - Почти всички от 100-те хиляди наши летци в Америка притежават неговите книги и те се четат като Библията. Досега е ненадминат. Той е пръв в това отношение. Тренингът по неговите книги ни донесе значителни успехи по време на Втората световна война... Хората от ВВС се кълнат в книгите на Джорданов.
Те се издават в милионен тираж,
а са антикварна ценност
Невъзможно е да си представим съвременната авиация, без тя да е използвала като най-привлекателно и същевременно най-ефикасно средство книжнината на българина."
Със сигурност от български произход е и създателят на първия компютър Джон Атанасов. Още през септември 1939 г. той заедно с Клифърд Бери започва работа по проекта на компютъра на Атанасов – Бери (АВС) и през ноември 1939 двамата демонстрират прототипа.
Роден е на 4 октомври 1903 г. в град Хамилтън, щата Ню Йорк. Неговият баща Иван Атанасов е български емигрант, роден в село Бояджик, Ямболско, през 1876 г., когато в разгара на Априлското въстание загиват неговите родители. През 1889 г. на 13-годишна възраст Иван Атанасов заедно с чичо си емигрира в Америка. Носител е на един куп награди. Работел е във Флота на САЩ. Бил е директор на различни корпорации.
В наши дни дори
астероид, близо до Марс,
носи името на Джон Атанасов
Той е открит и изследван от българи в Националната астрономическа обсерватория в Рожен.
Българи са и известни световни политически фигури. Така например Кръстю Раковски, племенник на известния ни революционер е първият премиер на Украйна. Майка му Мария Кръстева Търпанска е племенница на Георги Стойков Раковски – един от най-видните български революционери срещу османската империя. Още в ранното си юношество Кръстю възприема неговото фамилно име Раковски и го носи с достойнство до края на живота си. Той е наследник по майчина линия и на капитан Георги Мамарчев.
В историята на съветската държава Раковски се откроява като звезда от първа величина. Не заради високи постове, каквито тогава е нямало в партията, а заради големите си личностни и духовни мащаби. Изключителен политически талант. За него свидетелстват, че бил рядко интелигентен. С европейски манталитет и култура. Непосредствено общуващ с най-изтъкнатите леви теоретици и политици на своето време – Фр. Енгелс, Вилхелм Либкнехт, К. Кауцки, Г. Плеханов.
Разбира се, човек от такъв калибър
трудно би оцелял в такава страна
в каквато се превръща СССР
по времето на Сталин.
Официално Раковски е разстрелян по заповед на диктатора заедно с други затворници по време на настъпление на немски части през декември 1941 г. Но американски историци твърдят, че е бил жив поне до 1958 г.