Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С наближаването на изборите нарастват спекулациите на тема "сигурност". В последните дни изявени политици се опитват да проблематизират съвместния "еър полисинг" и военните учения на НАТО в Черно море.

Ще напомня, че решението съвместната охрана на българското небе с партньорските авиации да се извършва срещу заплащане от България, бе взето и изпратено в НАТО през февруари 2016 година. Днес неговите инициатори се опитват да прехвърлят другиму отговорността за собственото си решение. Като главнокомандващ въоръжените сили заявявам, че България няма да плати нито лев за съвместната охрана на небето ни, въпреки заварените финансови ангажименти.

Планираните военни учения на НАТО в Черно море, договорени на срещата във Варшава през юли 2016 г., нямат нищо общо с идеята за така наречената Черноморска флотилия. Подобни учения се провеждат редовно, от години и никой не ги е „допускал“ или забранявал, още по-малко български политик. Те не съдържат заплаха за „лодките, платноходките и туризма".

Нека всички политически сили, ангажирани с предстоящата предизборна кампания, да знаят, че темата "сигурност" не търпи некомпетентност и трябва да бъде обсъждана с изключителна отговорност.

Президентът написа посред нощ този пост във фейсбук