Укриват най-вредните съставки в храните
Ние сме това, което ядем. Проблемът е, че вече не ядем истинска храна. Както казва кардиологът д-р Алехандро Хунгер в документалния филм “Глад за промяна”: “Ядем имитации на храна. “Напудрени”, нагласени да изглеждат добре, да миришат добре, да привличат с ярка опаковка и перфектен вид. А и направени така, че да имат дълъг срок на годност. Тоест целта не е здравословна храна, а продукт, който ще ви накара да го купите, ще трае дълго и ще донесе повече печалба на производителя.”
Ето най-вредните съставки на такъв продукт:
Хидрогенирани мазнини
Това са растителни мазнини, но обработени. Съдържат се в масла, маргарини, сирена, сладолед, бисквити, вафли, сосове, готови баници, кроасани. Редовната им консумация повишава нивото на лошия холестерол в кръвта и риска от инсулт и инфаркт.
Това не означава да не се ядат мазнини. Не, тялото има нужда от тях. Но да са здравословни - от зехтин, маслини, авокадо, ленено семе, сьомга.
Глутамат
Натриевият глутамат е подобрител на вкуса, използван в близо 80% от готовите храни. Това не е случайно – той е разработен така, че да води до пристрастяване. В “Глад за промяна” специалистът по зависимости Джейсън Вейл обяснява: “Ако аз съм в хранителния сектор, какво ще искам – да продавам повече и повече храна. И как ще го направя? Като я манипулирам химически, така че да засища за съвсем кратко. А ако после ви се прияде от същата, ще е идеална. И наистина някои храни пристрастяват като цигарите.”
Консултантът по отслабване Дон Габриел обяснява други странични ефекти от глутамата: “Той ви кара да искате да ядете още от същото. Но възбужда тази част от мозъка, която отговаря за мазнините. Така тялото получава сигнали да трупа мазнини.”
Глутамат има в почти всичко, което може да се купи в магазин – консерви, чипс, солети, бисквити, вафли, замразени храни, супи на прах, готови фиксове за готвене. Честата му консумация води до алергии, мигрени, проблеми с паметта и свръхтегло.
Лошото е, че той се крие зад 50 различни названия - хидролизиран соев протеин, глутаминова киселина, натриев казеинат, хидролизиран протеин или просто Е621. А може и да не се изписва на етикета.
Аспартам
Друга от най-опасните съставки в готовите храни е аспартамът. Този заместител на захарта прави бум в продуктите за отслабване, както и в храните за диабетици. Лошото е, че има странични ефекти и вреди на черния дроб, води до нарушение на зрението, мигрени, дори гърчове и рак.
А още по-лошото е, че е близо 200 пъти по-сладък от захарта и много по-изгоден за влагане в бонбони, вафли, бисквити, дъвки, зърнени храни, сладки, сладолед, компоти, желатин. Изписва се като аспартам, аspartame или E951.
Най-четени
-
Как се обтегнаха отношенията на Лили Иванова и Йорданка Христова
В Чили вземат Лили Иванова за рускиня и я освиркват, но след това я награждават Първият й успех в зала "Универсиада" дава възможност на Лили Иванова за изяви в страната със свой оркестър
-
Секретно 3-те фатални грешки на Георги Димитров
Критикува зверствата на Червената армия у нас, но бързо подвива опашка Сталин има сериозни мотиви да елиминира Георги Димитров - смята историкът Лъчезар Стоянов
-
Първият концерт на Лили Иванова е с фалстарт. Публиката: Хей, малката, свършвай по-бързо!
Успехът идва първо в Румъния 48 години. Точно толкова дълъг сценичен път извървява Лили Иванова от първата си поява на голяма сцена до препълнената 13-хилядна зала, скандираща името й бис след бис
-
Галерия Ким Филби надигра Хитлер, не допусна Сталин да превземе Европа
В цял свят този януари се честват 110 години от рождението на Шпионина - енигма Той се отвращава от Фюрера и Висарионович, но работи с тях, за да ги скара Този януари в цял свят се честват 110
-
Тодор Живков показва на Фидел Кастро най-старото тайно скривалище у нас
Подозират, че Първия си е имал и частен бункер заради банята с паркет Бункер, намиращ се под двореца в Кричим, е най-старото скривалище у нас. Под емблематичната постройки е изградено убежище за