Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ние сме това, което ядем. Проблемът е, че вече не ядем истинска храна. Както казва кардиологът д-р Алехандро Хунгер в документалния филм “Глад за промяна”: “Ядем имитации на храна. “Напудрени”, нагласени да изглеждат добре, да миришат добре, да привличат с ярка опаковка и перфектен вид. А и направени така, че да имат дълъг срок на годност. Тоест целта не е здравословна храна, а продукт, който ще ви накара да го купите, ще трае дълго и ще донесе повече печалба на производителя.”

Ето най-вредните съставки на такъв продукт:

Хидрогенирани мазнини

Това са растителни мазнини, но обработени. Съдържат се в масла, маргарини, сирена, сладолед, бисквити, вафли, сосове, готови баници, кроасани. Редовната им консумация повишава нивото на лошия холестерол в кръвта и риска от инсулт и инфаркт.

Това не означава да не се ядат мазнини. Не, тялото има нужда от тях. Но да са здравословни - от зехтин, маслини, авокадо, ленено семе, сьомга.

Глутамат

Натриевият глутамат е подобрител на вкуса, използван в близо 80% от готовите храни. Това не е случайно – той е разработен така, че да води до пристрастяване. В “Глад за промяна” специалистът по зависимости Джейсън Вейл обяснява: “Ако аз съм в хранителния сектор, какво ще искам – да продавам повече и повече храна. И как ще го направя? Като я манипулирам химически, така че да засища за съвсем кратко. А ако после ви се прияде от същата, ще е идеална. И наистина някои храни пристрастяват като цигарите.”

Консултантът по отслабване Дон Габриел обяснява други странични ефекти от глутамата: “Той ви кара да искате да ядете още от същото. Но възбужда тази част от мозъка, която отговаря за мазнините. Така тялото получава сигнали да трупа мазнини.”

Глутамат има в почти всичко, което може да се купи в магазин – консерви, чипс, солети, бисквити, вафли, замразени храни, супи на прах, готови фиксове за готвене. Честата му консумация води до алергии, мигрени, проблеми с паметта и свръхтегло.

Лошото е, че той се крие зад 50 различни названия - хидролизиран соев протеин, глутаминова киселина, натриев казеинат, хидролизиран протеин или просто Е621. А може и да не се изписва на етикета.

Аспартам

Друга от най-опасните съставки в готовите храни е аспартамът. Този заместител на захарта прави бум в продуктите за отслабване, както и в храните за диабетици. Лошото е, че има странични ефекти и вреди на черния дроб, води до нарушение на зрението, мигрени, дори гърчове и рак.

А още по-лошото е, че е близо 200 пъти по-сладък от захарта и много по-изгоден за влагане в бонбони, вафли, бисквити, дъвки, зърнени храни, сладки, сладолед, компоти, желатин. Изписва се като аспартам, аspartame или E951.