Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БЕЗ ГОЛ: За петте мача на миналото първенство вратарят на ЦСКА Иван Караджов не допусна нито едно попадение в своята врата.
БЕЗ ГОЛ: За петте мача на миналото първенство вратарят на ЦСКА Иван Караджов не допусна нито едно попадение в своята врата.

22-ГОДИШНИЯТ страж на благоевградския "Пирин" Благой Мекенджиев е най-успешно прострелваният вратар за първите пет кръга от първенството. За 474 мин. в игра на Благо му се е налагало 10 пъти да вади топката от собствената мрежата, веднъж след успешната дузпа на Николай Божов (Слав).

Статистиката на в. "168 часа" показва, че Мекенджиев е пропускал да спаси удари средно на всеки 47,7 мин от началото на първенството. Той е и вратарят, на който оглавява класирането. Колегите му от "Калиакра" Йордан Господинов и вратаря на "Видима" Пламен Илиев са втори и трети с по 8 и 7 допуснати голове. Господинов по-малкото време между две попадения - средно на 58,6 мин, докато при Илиев това се е случвало с близо 10 мин. по-рядко.

Напредък при вратарите

До началото на шестия кръг в шампионата игралите общо двадесет и трима вратари са получили 93 гола. В това отношение първенството за сезон 2010/2011 г. показва напредък. За същото време миналото лято точните попадения са 105. Те са допуснати от 21 вратари, играли в петте кръга.

Но за разлика от началото на предишната надпревара, сега нито един отбор не може да се похвали с рекорда на ЦСКА от горещото лято на 2009 г. В продължение на 466 мин. новият тогава вратар в тима на Любослав Пенев Иван Караджов не е получавал гол. Това постижение е рекордно за последните три шампионата.

Линков държи анти рекорда

В същото време нито един от игралите до момента на вратата футболисти дори и не може да се доближи до антирекорда за първите 5 кръга на предишния сезон, когато Йордан Линков ("Локо"-Мз) успя да пусне 12 гола, два от които от дузпа. На сегашния етап от шампионата Благо Мекенджиев единствено се доближава до това "постижение".

Съпоставянето с 2009/2010 г. показва също, че тогава, освен отбора от Мездра, още и "Локо" (Пд) има записан пасив от 12 гола. Но те са на сметката на двама футболисти - Кирил Акалски (9) и Стоян Ставрев (3).

Абсолютният рекорд за първата третина от първенството принадлежи на френският вратар на "Черноморец" Паскал Борел. Той е бил безпомощен само в два пъти в продължение на 484 мин. Дори като показател да се взима съотношението гол-игрово време, нито един от вратарите с по едно попадение за една среща (общо петима), не могат да се доближат до Борел. Неговата ефективност е - един гол на 242 минути.

КЪСИ ПАСЧЕТА

93-ата мин. е моментът на най-късно вкарания след пет кръга гол. Той е отбелязан от Заков (Видима) в домакинския мач срещу "Левски". (СНИМКА)

210 са показаните до момента жълти и червени картови в първите пет кръга от шампионата. За 3717 мин игра средно това е ставало на всеки 17,7 минути. 

5 точни попадения държат на върха на класирането на голмайсторите острието на "Левски" Гара Дембеле. В петте кръга от миналото първенство тази позиция бе за Мартин Камбуров.

33 картона е показал съдията от Айтос Ахмед Ахмед. От тях в четирите срещи, реферирани от него е извадил 2 червени картона. И двата са за играчи на "Локо" (Сф).

5 са най-ранните голове (между 1-а и 8-а минута) и всичките те са отбелязани в първите четири кръга от първенството на "А" Професионална футболна група.

7 мин- е най-малката разлика между вкаран и върнат гол. Това прави Енис Хажри (Чц), връщайки равенството в мача с ЦСКА след падналия още в 19-ата секунда гол на Румен Трифонов.