Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СВАТБА: Владимир Първанов неотдавна мина под венчило.
СВАТБА: Владимир Първанов неотдавна мина под венчило.
от ТЕОДОР НАСКОВ

БИЗНЕСЪТ на синовете на президента Георги Първанов затъна в дългове, показа проверка на "168 часа". Фирмата им "Айви-СМ" е натрупала задължения за 133 000 лева, сочи финансовият отчет на дружеството. Той е публикуван в Търговския регистър.
22-годишният Ивайло и батко му Владимир имат по 33% от регистрираната в началото на 2009 г. "Айви-СМ". С толкова дялове е и секретарката на баща им Марияна - сестра на депутата от БСП Кирил Добрев.
Година по-късно от бизнес плановете за проектиране на софтуерни продукти и консултантски услуги няма и помен. Балансът на фирмата за миналата година показва, че тя не е извършила никаква дейност. Липсва и един лев приходи, а разходите са 2000 лв. Логично такава е и счетоводната загуба, която съдружниците са решили да бъде покрита "с финансовия резултат от следващи финансови години". Остава мистерия откъде са се появили задълженията за 133 хил. лева в президентската фирма при отсъствие на дейност.
Липсата на приходи не е попречила на "Айви-СМ" да обяви, че има по сметките си 29 000 лева. От тях 4000 в брой, а останалите като безсрочен депозит.
В активите на "Айви-СМ" е включен и купеният през миналата година магазин от 69,9 кв. м в столичния квартал "Хиподрума". Според нотариалния акт помещението е придобито за 120 хиляди лева в брой, но незнайно защо в баланса на "Айви-СМ" то е оценено на едва 105 хиляди. Според документите във въпросния магазин е проведено общото събрание на "Айви-СМ", въпреки че и до момента не се използва. Освен магазина според финансовия отчет президентската фирма притежава и съоръжения за още 2000 лева.

 

792 лева заплата за малкия

Ивайло Първанов е акционер и управител на "Айви-СМ". С договора за управление, сключен между дружеството и президентския син, на Ивайло е възложено да представлява "Айви-СМ" пред данъчните и митническите власти. Негово е и задължението да набира персонал и да изготвя годишните отчети за дейността. В замяна "Айви-СМ" се задължава да му плаща възнаграждение в размер на 3,3 минимални работни заплати. Сметките показват, че към днешна дата 21-годишният Първанов-младши би трябвало да получава 792 лв. на месец.

 

Владо с мезонет за четвърт милион

НЕСПОЛУКИТЕ в бизнеса не са пречка Владимир Първанов да си купи през миналата година огромен мезонет. Жилището на президентския наследник е с площ от 213,4 кв. м в атрактивния столичен квартал "Манастирски ливади". Към него върви и гараж от 34 квадрата. Състои се от антре, дневна-трапезария с кухненски бокс, две спални, баня с тоалетна и две тераси на първия етаж. На второто ниво Първанов-младши ще разполага с още една спалня, баня с тоалетна, дрешник и нови две тераси. Цената му е 246 хиляди лева. От тях 90 хил. са собствени средства, а останалите 160 380 лева са от ипотечен кредит. Изчисленията показват, че за да обслужва 30-годишния кредит за жилището си, президентският наследник трябва да плаща на банката минимум по 1236 лева на месец.

Ивайло Първанов
Ивайло Първанов
ДОМ: В тази сграда младоженецът Владимир има мезонет за четвърт милион лева.
ДОМ: В тази сграда младоженецът Владимир има мезонет за четвърт милион лева.