Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НЕВИНЕН: Сергей Станишев отрича да има нещо общо с конкурса за паспортите.
НЕВИНЕН: Сергей Станишев отрича да има нещо общо с конкурса за паспортите.

от ТЕОДОР НАСКОВ

ИВАН БУТОВСКИ

БИВШИЯТ премиер Сергей Станишев до дни ще бъде привикан на разпит в ДАНС, научи "168 часа". Поводът е разпоредено от прокуратурата разследване на сключения със "Сименс" договор за издаване на нови документи за самоличност. Обяснения щели да бъдат поискани и от съветниците му Азер Меликов и Росен Карадимов. Те двамата са хората, наблюдавали проекта по поръчка на бившия премиер. Близки до проверката твърдят, че е много вероятно след разпитите срещу някого от тримата да бъде повдигнато и обвинение.
"Много странно, но не Меликов е човекът следил конкурса. Това, което знам, е, че този, който е пряко отговорен, е Росен Карадимов. Възможно е Карадимов нищо да не е подписвал, но нали съветниците едни неща докладват, а други - не. Това, което премиерът подписва, по някакъв начин му е било поднесено", коментира преди време бившия зам.-шеф на ДАИТС Тошо Недялков.
Разследването срещу бившия премиер и съветниците му започва след

подаден сигнал


от една от загубилите фирми. В него е описано как по пътя от МВР до Министерския съвет условията за избор на победител в конкурса за новите документи мистериозно са променени. Първоначално неизвестни лица изтриват изискването за шифрирано криптиране, записано в точка 1.2.1.2. Според разследващи в бързината фалшификаторите не успяват да преномерират конкурсните условия и така след точка 1.2.1.1. следва директно точка 1.2.1.3. Няколко дни по-късно следват нови поправки. С тях на практика са подменени критериите за избор на победител, разкриват запознати с разследването. Така оценката за следгаранционния сервиз носи вече 30 точки, докато опитът в предишни процедури - едва 10 при личните карти и 5 при международните паспорти. В резултат конкурсът е спечелен от нямащата никакъв опит фирма "Сименс", за сметка на компании, участвали в подмяната на повече от 60 процента от биометричните паспорти в света. Вероятно това е и причината за множеството гафове, които доведоха до големи опашки и огромно закъснение при подмяната на документите.
"В сигнала ми подробно съм разяснил

цялата далавера


около конкурса за новите паспорти. Посочили сме и конкретни имена на политици свързани с мафията, които са виновни за сегашния хаос" - категоричен е Живко Желев, автор на сигнала до ДАНС. Той е президент на фирма "Кейт", която беше отстранена от конкурса заедно с партньорите и от немската държавна печатница "Бундес Друкерай".
Според Желев новото правителство реагирало моментално на подадената от него информация. На разпит в ДАНС били извикани всички участници в скандалния търг. До седмица показания трябвало да дадат и Станишев, и неговите съветници.
"Какви са тези глупости? Нещата около конкурса ги движеше Михаил Миков, аз нямам нищо общо с паспортите", коментира чрез пресцентъра на БСП Сергей Станишев.
Съмнения за редовността на конкурса изразява и шефът на кабинета на бившия вътрешен министър Румен Петков Александър Петров, който лично е следил изготвянето на първоначалните условия на поръчката.
"Очевидно от "Сименс" са знаели доста преди края на конкурса, че ще победят, защото

още на другия ден


след като Михаил Миков ги обявява за победители, те започват да носят предварително купена техника в МВР", категоричен е Александър Петров.
Освен манипулацията на тръжната документация при проверката разследващите са попаднали на шокиращи факти как цената на поръчката за документите необяснимо е нараснала няколко пъти.
Според бившия шеф на кабинета на Румен Петков първоначалните изчисления показвали, че смяната на старите задгранични паспорти с биометрични е трябвало да струва на МВР не повече от 15 млн. евро. Впоследствие към поръчката

необяснимо било включено


и издаването на новите лични карти и шофьорски книжки. Независимо че в тях няма биометрични данни - причината, заради което се подменят паспортите. Дори и с тях прогнозата на експертите от МВР, изпратена до финансовото министерство предвиждала цената да скочи до максимум 50 милиона лева. Сума, която е повече от два пъти по-ниска от сегашните 116 млн. евро, който държавата трябва да плати на "Сименс".
"Думата корупция е слаба за това, което се случи с този проект. Добавиха личните карти и книжките само за да надуят цената. Те спокойно можеше да се преиздадат със сегашната технология. Казват "пластмасата била подобрена", ами какво точно е подобрено, освен че станаха малко по-дебели", възмущава се и бившият зам.-директор на ДАИТС Тошо Недялков.
Недялков е открил

неопровержими доказателства


които показват, че разходите на "Сименс" са почти три пъти по-ниски от договорените 116 милиона евро. Това ставало ясно от документ, с който "Сименс" кандидатства за кредит от Европейската инвестиционна банка. В него компанията посочва, че изготвянето на системата за подмяна на българските документи за самоличност ще й струва едва 45 милиона евро.
"Само можем да се досещаме къде точно е отишъл остатъкът до 116-те милиона", подсмихва се Тошо Недялков.
Гафове имало и около изготвения от "Сименс" софтуер за издаването на паспортите. Един от тях е невъзможността да се прави статистика за

движението на документите


По този начин никой от МВР дори да иска не може провери какво се случва с подадените заявления или къде точно се намира издаденият паспорт. Имало случай, когато под снимката на един човек се появявали имената на друг.
Служители в МВР припомнят, че заради този и доста други пропуски експертите от вътрешното министерство са отказали да подпишат протокола за приемането на софтуера. Независимо от отказа им програмата се използва и до ден днешен след обещанието на "Сименс"

да оправят нещата


"Проектите за издаване на документи с биометрични данни се отличават с висока степен на сложност. Системата се изгражда съвместно с над 20 български и международни доставчика. Паралелно с това тя трябва да интегрира и вече съществуващи ИТ системи на МВР. Подобни проекти в другите европейски страни обикновено се внедряват на отделни фази в продължение на години. Вследствие на забавянето на процедурата обаче подобна възможност не беше реална, тъй като България беше изправена пред опасността от санкции от страна на ЕС", обясниха причините за забавянето на проекта от "Сименс".

 

Плащаме си като попове

ВЪПРЕКИ заканите на вътрешния министър Цветан Цветанов, че няма да плати нито лев на "Сименс", частната фирма без проблеми ще получи обещаните и 116 млн. евро.
Според условията на договора държавата няма да плаща за паспортите пари от бюджета. Вместо това всеки месец трябва да превежда на "Сименс" събраните от гражданите такси за издаване на паспорти и лични карти. Изплащането трябва да започне от 1 януари следващата година и ще продължи пет години.
"Колкото и да му се иска, Цветанов няма как да не им плати. В противен случай започват да се трупат лихви и неустойки. Формално "Сименс" си вършат работата. Издават паспорти, а държавата прибира парите от таксите", коментира бивш служител в МВР, запознат с договора.
МВР няма никакъв шанс да получи обявените от Цветан Цветанов неустойки за милиони евро. Причината е, че договорът е сключен с българската Сименс ЕООД, а не с централата в Германия, каквито са предложенията на останалите участници в злополучния конкурс. Българският филиал на "Сименс" е с капитал от едва 793 хил. лв. и според търговското законодателство отговорността му е ограничена до размера на внесения капитал. Тоест в най-добрия случай държавата може да се надява на едва 400 хиляди евро компенсация по договора за 116 млн. евро.
Вина за гафа носи "спестовността" на вътрешното ведомство, убедени са бивши служители в МВР.
"Така става, когато гледаш да си спестиш няколко хиляди лева хонорар на адвокатска кантора, която да консултира министерството по договора. Сега нямаме друг шанс, освен да се надяваме да стане чудо и системата да тръгне от само себе си", възмущава бивш член на политическото ръководство на МВР.

 

Хващат първите ментета

ПОЛОВИН година след старта на подмяната на новите "свръхзащитени" задгранични паспорти вече са засечени първите фалшификати. Това разкриха пред "168 часа" източници от ГЕРБ, близки до ръководството на вътрешното министерство. По думите им преди два месеца в Дубай с такива ментета са заловени бандити, представящи се за българи.
"Още преди да се сключи договорът със "Сименс" беше ясно, че предлаганата от тях технология не е трудна за подправяне. За това е необходима техника за едва няколко хиляди долара", категоричен е бившият зам.-шеф на ДАИТС Красимир Симонски.
Шокиращата новина за гафа с подправените паспорти предизвикала моментална реакция в МВР, разказват хора от партията на Бойко Борисов. Паралелно с разследването срещу бившия премиер и съветниците му започнали преговори за използването на пари от ЕС за решаване на проблема. Идеята била с анекс към договора със "Сименс" в поръчката да се включи и германската държавна печатница "Бундес Друкерай". Тя трябвало да поеме отпечатването на по-сигурна нова версия на задграничните паспорти. При този вариант на хората, който вече са си подменили задграничните документи, ще им бъдат преиздадени нови.
От вътрешното министерство отказаха коментар по темата за сигурността на новите паспорти и преговорите с германската печатница.
"Когато имаме какво да ви кажем, ще ви се обадим", лаконични бяха от пресцентъра на МВР.
Новината за водените преговори за включване на още фирми към проекта с паспортите не беше отречена и от Сименс.
"Предвид сложността и мащабът на проекта се разглеждат и допълнителни предложения, които към момента не бихме могли да коментираме. Разбира се, всяко едно предложение се обсъжда и съгласува с представителите на МВР", коментираха от частната фирма.

 

Тошо Недялков: Избрахме сбъркан модел

ЧАСТ от проблемите около новите документи се дължат и на избрания модел за тяхното издаване, убеден е бившият зам.-шеф на ДАИТС Тошо Недялков. За разлика от повечето европейски страни, където документите се произвеждат на едно място, в България новите паспорти се издават в цялата държава.
"Заради тази дивотия сме принудени да платим оборудването с техника на цели 30 пункта, вместо само на един, какъвто беше първоначалния проект - обяснява Тошо Недялков. - Освен че има допълнителни разходи за куриери, не на последно място се увеличава и рискът от пробив в сигурността на системата."

 

Хронология на скандала

- Април 2008 г. - провал на първия конкурс за издаване на нови биометрични паспорти. Причината е, че нито една от шестте явили се фирми не е имала изрядна документация.
- 13 април 2009 г. - "Сименс" ЕООД е обявен за победител във втория конкурс и МВР подписва договор с фирмата за 116 млн. евро. Останалите четири участващи фирми са отстранени с мотив, че не отговарят на изискванията.
- 28 март 2010 г. - Започва издаването на нови документи за самоличност. Веднага изникват първите проблеми, свързани със сривове на системата за издаването.
- Средата на август 2010 г. - Появяват се нови проблеми пред подмяната на документите. Заради липса на бланки спира издаването на задгранични паспорти. Според МВР до 30 май "Сименс" е трябвало да доставят 400 000 корици за задгранични паспорти. Два месеца и половина след крайния срок обаче са доставени 393 000.

 

Среднощни опашки

ПРОБЛЕМИТЕ около издаването на новите документи за самоличност предизвика, огромен хаос в цяла България. Още от първите дни желаещите да сменят паспортите си бяха принудени да се редят пред полицейските управления още от полунощ. Това беше единственият шанс да станеш един от десетките щастливци, който може да бъде обслужен през следващия ден. Борбата за по-преден номер доведе и до сбивания между изнервените граждани в различни градове.
Няколко месеца по-късно МВР направи опит да реши проблема и обяви, че от 1 септември гишетата ще заработят с удължено работно време - до 21 ч. Щели да бъдат назначени допълнително хора, който да приемат документите. В момента пред всички големи полицейски управления се вият опашки. В КАТ е пълна лудница. Виновни за ситуацията, разбира се, няма.

НА РАЗПИТ: Съветниците на бившия премиер Росен Карадимов и Азер Меликов също ще дават обяснения.
НА РАЗПИТ: Съветниците на бившия премиер Росен Карадимов и Азер Меликов също ще дават обяснения.
Азер Меликов
Азер Меликов
СХЕМА: В сигнала на Живко Желев са описани много нарушения около конкурса за новите документи.
СХЕМА: В сигнала на Живко Желев са описани много нарушения около конкурса за новите документи.
ПРЕЦАКАН: Цветан Цветанов ще трябва да плати на "Сименс", без да може да търси неустойки.
ПРЕЦАКАН: Цветан Цветанов ще трябва да плати на "Сименс", без да може да търси неустойки.
ХАОС: Опашките пред полицията започват от полунощ.
ХАОС: Опашките пред полицията започват от полунощ.
Тошо Недялков
Тошо Недялков