Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Звезди с различна религиозна идентичност, различен цвят на кожата и произход се обединиха против забраните на Доналд Тръмп. Най-рязко реагираха обаче изповядващите исляма, тъй като новият президент наложи забрана за пътуване на осем мюсюлмански страни. Сред най-емблематичните имена в протестите срещу Тръмп се открояват Махершала Али, Амал Клуни, Иман, Джанет Джексън.

Актьорът Махершала Али открито се обяви против политиката на Тръмп и го обвини, че има подсъдно отношение към мюсюлманите. Звездата от “Лунна светлина” получи наградата на Гилдията на американските актьори за поддържаща роля и в своята благодарствена реч говори за толерантността и важната й роля в съвременния свят, като се застъпи за правото на всеки човек да изповядва религията си. Махершала всъщност е роден с фамилията Гилмор и е отгледан като християнин, но на 25 години избира исляма и променя името си на Али. 

Против ограничаващата политика на Тръмп е и семейство Клуни. Джордж по принцип не харесва новия президент и в свое интервю заяви: “Мисля, че имаме доста лош късмет с Тръмп, защото, когато президентът на Съединените щати се провали, наистина се случват ужасяващи неща.” Съпругата на актьора пък се чувства лично засегната, тъй като тя е мюсюлманка. Амал Клуни рядко говори за религията си, но и двамата й родители са последователи на исляма и тя е възпитана в неговите ценности.

 Друга красива дама, която е израсла като мюсюлманка, е Иман. Супермоделът разкрива в своята автобиография колко трудно й е било да изповядва исляма и да бъде модел, тъй като двете са взаимоизключващи се.Красавицата признава, че години наред се е чувствала сякаш извършва грях. Днес тя се застъпва за правото на всеки човек да има свобода в избора си в коя страна да живее и каква религия да изповядва.

 

Горд мюсюлманин е и Шакил О'Нийл. Баскетболният идол още от дете е възпитан в тази религия и винаги е твърдял, че няма нищо по-естествено от това човек да следва примера на родителите си. Той е категорично против всякакви разделения по цвят на кожата, вяра или социално положение.

Неговият колега Карим Абдул Джабар публично се оплаква, че неведнъж еставал жертва на негативно отношение заради вярата си. Той всъщност израства като католик, но на 24 години решава да смени религията си и приема исляма. Звездата на “Лос Анджелис Лейкърс” разкрива, че за това си решение е понесъл много критики и дори обиди. Карим е категоричен, че изборът на религия е лично решение, в което никой няма право да се бърка. Той споделя: “Убеден съм, че направих правилен избор за себе си. Днес съм силно притеснен, че има хора, които твърдят, че са мюсюлмани, а извършват зверства и убиват невинни. Ислямът не проповядва това Не е често да бъдем сравнявани с такива хора само защото следваме определена религия.” Баскетболистът разкрива, че вярата е била водещата му сила в борбата срещу рака. Шесткратният шампион на НБА се сблъсква с тежката диагноза миелоидна левкемия през 2008 г. и веднага започва лечение. Тогава той е помощник треньор на “Лейкърс” и единствено колегите и семейството му знаят за болестта. Днес е убеден, че е нямало да успее да победи болестта, ако не е бил вярващ.

 Странно е, че един от застъпниците на Тръмп като че ли започна да се съмнява в него. Става дума за Майк Тайсън, който също е мюсюлманин. Боксьорът признава, че е приел исляма, докато е лежал в затвора, и това му е донесло нужното просветление, за да изтърпи наказанието си и да започне да живее по нов начин. Тайсън не пропуска да говори за вярата си и през 2010 г. дори отиде на поклонение в Мека. Той споделя: “Изключително щастлив съм, че приех исляма. Открих истината. Аллах нямаше нужда от мен, но аз имах нужда и все още имам нужда от него. Религията не може да бъде лоша, единствено хората могат да бъдат лоши.” Въпреки всичко Тайсън не се изказва негативно срещу Доналд, а го подкрепяше по време на кампанията му. Дали искрено, или защото му е задължен, остава въпрос без отговор. Известен факт е, че навремето той е имал огромни дългове към сегашния президент и тъй като не е можел да ги изплати, му е подарил шампионския си колан. Тръмп опрощава дълговете, а днес ценният аксесоар е част от специалната стена “на славата” в офиса му. На нея Доналд е поставил десетки корици на списания с лика си. Колко скромно?!

 Отскоро приела исляма е Джанет Джексън, която сменя религията си през 2015 г. - след като се омъжи за катарския милиардер Уисам ал Мана. Разкрепостената певица изведнъж се превръща в примерна съпруга и дори отказва да участва в провокативни фотосесии. Същата жена, чиято снимка с разголена гърда по време на шоуто на финала на “Супербоул” стана най-търсената в мрежата за 2004 г., днес се облича скромно и дори е готова да носи хиджаб. Според близки на певицата, когато е в Катар, тя дори не слага грим и винаги предпочита традиционни мюсюлмански одежди. Самата певица разкрива, че се е посветила сериозно на изучаването на новата си религия и именно в нея е намерила това, което винаги й е липсвало, затова сега се чувства съвсем на мястото си.

 На певеца Зейн Малик също му се е налагало да се защитава от словесни нападки заради религията си. Момчето, което скандално напусна групата One direction, е израснало в мюсюлманско семейство. Високата му популярност обаче провокира хейтъри да го обиждат. Блогъри си позволяват дори да го нарекат "терорист в поп културата”. Това изключително много обижда музиканта, който е горд с религията си. От друга страна, той получава и критики от консервативните мюсюлмани, защото е известен с увлечението си към алкохола, цигарите и леките наркотици. Така че на феновете му се налага да го защитават както от хейтъри християни, така и от критични мюсюлмани. Така се ражда хаштагът #RespectForZayn, зад който се крие подкрепа към звездата за избора му на живот.

 Колегата му - музикантът Ейкън, пък съвсем открито проповядва, че всеки мъж трябва да стане мюсюлманин и да има толкова жени, за колкото може да си позволи да се грижи. Певецът израства в Сенегал и е възпитан в принципите на исляма. Когато е на 15 години, семейството му се премества в Ню Джърси в САЩ, но момчето запазва много скъпи спомени от Сенегал. Той се опитва да прокарва идеята за полигамия в САЩ и има неофициално три съпруги.

 Звездата от “Животът на Пи” и “Беднякът милионер” Ирфан Хан също се обяви срещу политиката на разделение на Тръмп. Актьорът, роден в Джайпур, Индия, е възпитан като мюсюлманин и е изключително горд с религията си.

 Елън Бърстин също открито проповядва принципите на исляма. Номинираната за пет награди “Оскар” актриса израства като католичка, но на 30 години преживява тежка личностна криза и става мюсюлманка. По-късно в книгата си “Уроци как да не изневеряваш на самия себе си” признава, че единствено новата й вяра я е спасила. Звездата от “Догодина по същото време” и “Реквием за една мечта” обяснява, че всеки човек има нужда да намери религията, която ще запали светлина в душата му, като не бива задължително да се води от примера на родителите си.