Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Той е православен, язди пони, учи арабски, пада си по мореплаване като баща си

На Коледа рецитира “Аз съм българче” в посолството в Мароко почти без акцент

Най-малкият внук на царя Симеон Хасан е най-добре познат в България.

Понеже се роди в София, беше кръстен на дядо си и на неговия приятел - починалия бивш марокански крал Хасан II. На 14 март русокосото дете на княгиня Калина и мореплавателя Китин Муньос ще навърши 10 г.

В много отношения той е уникален сред братовчедите си. Не само защото съчетава христянско и мюсюлманско име. Симеон Хасан е единственият внук, който има българско гражданство. След синовете на първородния син на царя той единствен извън каноните на Търновската конституция е кръстен в православната вяра. При това на българска територия - в параклиса "Св. Иван Рилски" в двореца "Царска Бистрица" на Боровец, построен специално за сватбата на майка му и баща му през 2002 г.

Церемонията е водена лично от игумена на Рилския манастир епископ Евлогий. Кръстници са гръцката принцеса Ирене и мароканският крал Мохамед VI, син на Хасан II, на когото е кръстен малкият.

Само Симеон Хасан от всички свои братовчеди живее в страна извън Европейския съюз заедно с родителите си - в столицата на Мароко Рабат.

Детето на Калина говори български най-добре от всичките царски внуци, въпреки че е най-малък от тях. Първата година след раждането си той прекара на Боровец с майка си, докато баща му пътешестваше. Но там малкият Симеон Хасан беше поверен на грижите на помощничките в двореца, които са българки. След това, когато семейството му замина за Мароко, царският внук е записан в Американското училище в Рабат.

Но успоредно с това посещава часове по български език в посолството на страната ни заедно с децата на дипломатите. На рождения му ден миналата година учителите са му написали "Честит рожден ден, Симеон Хасан!" на дъската до неговия чин. Освен тези езици малкият изучава и класически арабски.

На коледното тържество на българското училище към посолството Симеон Хасан рецитирал почти без акцент и без грешки стихотворението на Иван Вазов "Аз съм българче". (Видео как декламирa гледайте в сайта на "168 часа" - www.168chasa.bg.)

Момчето е облечено в българска народна носия

специално за публичната си изява.

След това е преоблечено с ямурлук и гега като коледарче като всички деца на дипломати, участващи в обща сценка.

Въпреки че е само 9-годишен, синът на княгиня Калина участва в официални събития. Той присъствал и на новогодишната литургия в Руската православна църква в Рабат.

Най-малкият внук на царя вече е герой и на пресата. Френското списание "Поен де вю" публикува негова снимка и малък текст за рождения му ден м.г.

"Симеон Хасан не може да устои на разходка в морето - пише изданието. - 9-годишният син на княгиня Калина опъна платна, управлявайки сам своята платноходка. Неговият баща - мореплавателят Китин Муньос, не се сдържа да отбележи, че вкусът към приключенията е в кръвта на детето. Попътен вятър!"

Очевидно момчето иска да подражава на баща си, защото се е качило с него на борда на учебния кораб на Испанския военноморски флот по време на едно от редовните му плавания през Казабланка на път за Южна Америка.

Симеон Хасан позира с четническо калпаче, което някога е било подарено на дядо му.

Освен от корабоплаването Симеон Хасан се увлича и от ездата. Още докато живееше на Боровец първата година от живота си, майка му започна да го учи да язди пони. На първия му рожден ден тя демонстрира уменията на малкия. Сега той се справя сам. Калина вече е състезателка по конен спорт.

През септември 2016 г. тя взе участие като български представител на международния шампионат по прескачане на препятствия в гр. Тетуан, Мароко. Състезанието е част от веригата УМароко роял тур 2013Ф под патронажа на крал Мохамед VI.

Симеон Хасан бе с родителите си в Ню Йорк за началото на мащабен научен проект, оглавяван от Китин Муньос, за мореплавателска експедиция от Южно Мароко до Флорида. Инициативата е под патронажа на ЮНЕСКО.