Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Такава зловеща смърт не сме виждали, казват патоанатоми.

Множество разкъсни рани, охлузвания и кръвонасядания по горни и долни крайници и главата, голяма рана с липса на тъкан по темето, дълбока рана зад дясната челна изпъкналост на главата, дълбоки рани с липса на кожа и меки тъкани, разкъсване на кръвоносни съдове, оглозгване на обширни части от меки тъкани до кокал, насрещни охлузвания и прободни рани от кучешки зъби.

Това са само малка част от жестоките рани, които получава 76-годишната Верка Карадакова от Симитли, изядена до смърт от три зли кучета. Съдебен лекар с дългогодишен стаж, правил аутопсията на тялото, е категоричен, че такава зловеща смърт досега не е виждал.

На 31 октомври 2012 г. е последният семеен обяд на Христо и Верка Карадакови. Двамата се хранят и гледат телевизия. После Христо тръгва да събира дърва в гората, а жена му - жълъди за храна на животните през зимата. Потеглят в различни посоки. Баба Верка поема към местността Ридо в махала Карадаците. Час по-късно е нападната от три овчарски кучета - две мъжки и едно женско.

Нахвърлят се върху нея и жестоко я разкъсват, докато жената се опитва да се брани. Според съдебномедицинската експертиза тя е изпитвала сериозни болки и страдания, съзнавала е какво става с нея, като вероятно активно се е съпротивявала. Не успява да ги прогони и издъхва в адски мъки.

В това време ловджията Румен Милев тръгнал с колата си към местността Ридо да търси собствените си кучета. От време на време спирал и викал животните по имена, но те не се появявали.

Около 14,50 ч стигнал до Ридо, но видял труп на човек и спрял. В този момент три кучета, които били около трупа, се затичали към колата озлобени. Мъжът се стреснал и веднага тръгнал обратно към полицията. Съобщил на служителите за видяната потресаваща гледка. На мястото бързо пристигнала оперативно-следствена група.

Пристигайки на място, върху патрулния автомобил се нахвърлили две кучета, изцапани с кръв по главите. Изгонили животните, а през това време на мястото дошъл и Христо Карадаков, който разпознал мъртвата си жена.

Бързо се установило, че злите животни са собственост на братята Стойне и Христо Цоневи. Двамата имат кошара с овце, кози и кучета пазачи, които редовно излизали от обора.

Грижата за животните и надзора на кучетата упражнявали и двамата, като се редували при пашата. Във фаталния ден със стадото бил 75-годишният Стойне. Той и брат му Христо прибрали кучетата в двора, а на следващия ден пристигнала комисия, за да ги евтаназира.

Ветеринарите от ОДБХ забелязали, че кучетата били пуснати свободно в двора. Христо обяснил, че били затворени по разпореждане на полицейските служители предната вечер, но въпреки това отново успели да излязат от кошарата.

Три от тях се приближили, започнали да ръмжат и оголвали зъби. Започнали да атакуват с намерение да ухапят ветеринарите. Христо уловил едно от тях, за да предотврати повторен инцидент, но също бил нападнат и ухапан от другите две кучета, въпреки че той заедно с брат си Стойне се грижи за тях. След умъртвяването на животните е направена аутопсия и са взети проби от съдържанието на стомасите им.

При отваряне на стомаха на бялото куче се установило съдържание от смляна мускулна маса и обезкосмена кожа, в стомасите на черно-бялото и черно-кафявото куче се установило съдържание от раздробени костни фрагменти, ставни повърхности и сухожилия. Открита е кръв от починалата баба Верка.

Двамата братя застанаха на подсъдимата скамейка заради това, че не са положили достатъчно грижи за трите кучета, в резултат на което е настъпила смъртта на пенсионерката.

След това стана ясно, че синът й Методи Карадаков, който често идвал при родителите си, бил нападан от същите кучета убийци и няколко пъти едва успявал да се спаси. На първа инстанция районният съд осъди на 4 г. затвор Стойне Цонев, а брат му бе оправдан, защото по времето на трагедията не бил със стадото и грижата за кучетата била поверена на Стойне.

Какво обезщетение ще получат близките на жертвата - четете в хартиеното издание.