Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Внезапно втриса, вдига се рязко, спада бавно.

Внезапното начало с висока температура, която се задържа няколко дни, е най-характерният симптом, по който грипът се различава от простудата. Всички останали общи или сходни симптоми варират и не са надежден ориентир, каза доц. Любомир Киров, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари.

Пациентите казват, че се чувстват много зле и не се държат на крака. Ако до третия ден популярните средства за сваляне на температурата не им действат, задължително трябва да идат на лекар. Той ще прецени дали грипът, който е вирусно заболяване и не се “бои” от антибиотици, се е усложнил с бактериална инфекция и се налага да се пият.

При грип кривата на температурата прилича на двугърба камила - 2-3 дни след рязкото вдигане има спад, после отново тръгва нагоре и след това постепенно спада. Грипът е по-своенравна вирусна инфекция, обясни доц. Киров. Обикновено болните се чувстват смазани и сами се досещат, че не са хванали простуда. Лекарят им дава противовирусни средства в рамките на 24-48 часа от началото на оплакванията. При драстично влошаване не се чака, а се търси лекар когато и да е в денонощието.

Много често грипът протича с обилно потене и изтощителна кашлица, която остава като “опашка” 2-3 седмици. Тя е симптом за усложнение. Честото дразнене на гърлото от пристъпите може да доведе до пресипнал глас.

Тази година грипът дава усложнения при 10-20% от боледуващите. Преобладават пневмониите, по-рядко се стига до енцефалити. От началото на грипния сезон най-често се доказват грипни вируси от тип A(H3N2), добил популярност като “Хонконг”. Много по-малко са случаите на пандемичния A(H1N1), известен като свински грип. “Хонконг” доминира в цяла Европа. За висок или много висок интензитет докладват 1/4 от държавите. По данни на Европейския център за опазване и контрол на заразните болести най-често възникват усложнения при хора над 65 г. Обща увеличена смъртност има от Франция и Португалия. У нас рекордният студ и ваканцията ограничиха разпространението на грипа.

За ориентир на пациенти, които нямат бърз достъп до лекар, здравните власти в много държави дават примери как протичат простудите и грипът като графиката вляво.