Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене


Срещу безпомощността на либералната идеология в Европа се надигат множество вълни и това е нещо напълно естествено. По този начин бившият министър-председател Иван Костов коментира в интервю за „120 минути” възхода на консервативните политици на Стария Континент и извън него.

„Аз съм човек с консервативни възгледи и не приветствам либералната идеология особено пред лицето на нейната пълна безпомощност пред съвременните предизвикателства – пълната безпомощност пред Путин, пълната безпомощност пред нелегалните имигранти, пълната невъзможност да се защитят страните от тероризъм (…), пълната невъзможност да се отговори на въпроса за дезинтеграцията на държавите, за изчерпания им потенциал да интегрират имигранти и малцинства”, заяви експремиерът.

Според него тази слабост води до упадък в качеството на работната сила и упадък на благосъстоянието и нарастване на неравенството. „Как няма да има неравенство? Единият не създава нищо и е безотговорен към държавата, а другият създава всичко и носи цялата отговорност и едновременно с това трябва да е виновен, че има неравенство”, допълни Костов.

Референдумът може да роди български Ердоган

Според бившия министър-председател политическата система у нас не удовлетворява хората, а институциите се нуждаят от реформа. Той се обърна към прокуратурата: „Погледнете си рейтинга и вижте на какво доверие се радвате. Имате ли доверието на хората (…), след като сте се проваляли толкова пъти, след като сте безпомощни пред лицето на престъпността?”.

В същото време, Иван Костов е против лекомисленото провеждане на референдуми по важни въпроси.

Причината? „Референдумът може да доведе тоталитарна система в България, както довежда авторитарна държава в Турция. (…) Народът, поставен в условията на пряка демокрация, когато не е наясно както трябва да избира, може да избере тоталитаризъм. След това интелигенцията ще подкрепи този избор, замаяна от общественото единство и ще се получи хитлеристка Германия и фашистка Италия. След това всичките ще извършат огромни престъпления. Това не е демокрация!”.

Влиянието на Русия

Анализ на Иван Костов по време на предизборната кампания класира ген. Румен Радев на второ място по преповтаряне на руските пропагандни тези (след Веселин Марешки). Той даде пример с твърдението, че европейските санкции вредят еднакво на ЕС и Русия, като определи това като „груба руска манипулация”.

„Има санкции и контрасанкции. Санкциите, които ЕС е нанесъл, са предимно върху лица, фирми и NGO-та, които са участвали в анексията на Крим и агресията в Донбас. Това са прецизно насочени санкции”, обясни Костов.

* От интервю в предаването "120 минути" по bTV