Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кои са остриетата на новия президент Румен Радев? Кои са тайните им истории, които малцина знаят?

Едва ли са много хората, които помнят, че премиерът Огнян Герджиков бе смелчагата, който се осмели да разкритикува правителството на Иван Костов. При това в години, когато тези, които си го позволяваха, се брояха на пръсти.

Любопитен е и външният министър Ради Найденов, който бе човекът за тайни мисии на царя.

Кой е човекът, който ще ни преведе през енергийното цунами, което се задава и ни застрашава с режим на тока? Засега голям шанс има шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов, който единствен успя да намали дълговете на топлофикациите два пъти.

Парите на държавата също ще са в добри ръце - на Кирил Ананиев, който притежава редкия талант с усмивка да казва на колегите си "не", без да му се разсърдят. И единствен оцеля при всякакви правителства като заместник-министър, отговарящ за бюджета.

Общото между служебните министри е, че повечето от тях са изявени критици на досегашните. 

Това са Илко Семерджиев, Николай Денков, Христо Бозуков, Пламен Узунов и Рашко Младенов. Всички без Семерджиев са уволнени от настоящите министри. Затова очакванията са моментално да започнат да променят подзаконовите актове на предшествениците си. А не е изключен и вариантът за ревизии.

Държавният глава поискал от екипа си да му предложи кандидати за служебни министри още когато бил избран през ноември. Условието му било те да са експерти, представители на граждански организации, преподаватели в университети или от БАН, хора с добра професионална репутация.

Издал абсолютна забрана да няма членуващи в партии и изявени политически лица. Това съобщиха запознати с начина на съставяне на кабинета "Герджиков".

Корнелия Нинова пък издала заповед никой социалист да не кадрува с предложения при президента.

Единствено вицепремиерът в служебния кабинет Деница Златева е партиен член.

Интересни са и историите около човека в сянка зад президента - журналиста, който пише речите му и го тренира как да отговаря на неудобни въпроси пред камера.

 

Ради Найденов - човекът за тайни мисии на царя

Малцина знаят, че новият външен министър Ради Найденов бе човекът за тайни външнополитически мисии на експремиера Симеон Сакскобургготски. Въпреки че бе само началник на кабинета му, той се озоваваше на странни места из Европа. Впоследствие ставаше ясно, че е трасирал пътя на царя за стартирането на дискретни преговори по даден въпрос.

Освен дипломат от кариерата и добър познавач на международната политика Найденов притежава всички качества за мисиите, които му поверяваше монархът - пъргав ум, стриктно спазване на инструкциите и пълна дискретност. Едва ли е имало друг човек до царя, който така добре да можеше да пази тайни.

Също като царя той е отличен компаньон, който с лекота говори по всякакви теми. В момента обаче, в който журналист или политик му зададе въпрос за работата му, той моментално превключва на езика на дипломатите. Отговаря с кратки клишета, шеги, които нищо не означават, без да обижда събеседника.

Николай Павлов намали два пъти дълговете на топлофикациите

Новият министър на енергетиката е бившият шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов. Вероятно президентът и премиерът са го избрали, защото с него в тази ситуация поемат по-малък риск.

Павлов е човекът, който за краткото време, откакто е начело на газовия гигант, успя да намали дълговете на топлофикациите два пъти. Нещо, с което нито един негов предшественик не може да се похвали.

Уменията му на финансист, който успя да се справи с тези неизрядни платци, обаче не е гаранция, че ще овладее ситуацията в енергетиката.

В момента различни независими експерти, сред които и Иван Хиновски, предупреждават домакинствата да започнат да пестят електроенергия. В противен случай според тях ни застрашава режим и поетапно изключване на енергийните мощности.

Причините са две. Първата е, че с ниските цени в момента дружествата едва се държат на повърхността. С тях те не могат да поддържат студен резерв, което при всеки пик в потреблението ни излага на риск от спиране на тока.

Втората е, че години наред много експерти твърдят, че България няма нужда от нови енергийни мощности. Сега се видя, че една студена зима изправи системата пред колапс. Интересно какво ще стане, ако в икономиката отнякъде се появят инвестиции и започнат да се строят заводи и предприятия, които ще се нуждаят от още повече енергия?

Най-яростният критик на Москов сяда в креслото му

Илко Семерджиев - най-яростният критик на здравния министър Петър Москов, сяда в креслото му.

"Илко е човекът, който започна реформата в здравното осигуряване, за съжаление много хора след него по-скоро рушаха направеното, отколкото да го надграждат", коментира пред "168 часа" бившият социален министър Иван Нейков. Според него въпреки краткото време Семерджиев може да се справи, защото е "упорит македонец, отстояващ логиката на здравната реформа".

"Помня, че гилдията много го уважаваше", казва Нейков.

Подобно е мнението и на колегата му Стойчо Кацаров: "Илко е много подготвен, той основа Здравната каса, бе първият й председател, познава системата много добре." Според него той няма много време, за да промени всичко, което иска, и освен това няма да има парламент, който да коригира законите.

"Но може да смени много подзаконови актове в позитивна посока", смята Кацаров.

В лекарските среди очакват Семерджиев да промени основно реформите на Москов. При това с резки движения.

Христо Бозуков - репресиран от втория кабинет "Борисов"

Служебният земеделски министър Христо Бозуков е репресиран при второто правителство на Бойко Борисов.

Десислава Танева искаше да го уволни от поста му като председател на Селскостопанската академия. Там той бе назначен по времето на Пламен Орешарски. За да не стават публични скандали, бъдещият служебен министър подаде сам оставка. Но в професионалните среди се знае, че тя е поискана от предшественичката му.

Заради противоречията между двамата министри може да се очаква Бозуков да вземе решения, които да отменят такива на Танева, твърдят хора от бранша.

Според тях Христо Бозуков е професионалист и разбира от ресора си. Известен е с това, че по времето на първото правителство на Бойко Борисов е написал е стратегия за тютюнопроизводителите. Тогава той оглавява Института за тютюн.

Завършил е Аграрния университет в Пловдив със специалност "Инженер-агроном по защита на растенията и почвата" и специализация - "Растителнозащитни технологии при полските култури".

Христо Алексиев управлява проекти за 2 млрд. лв.

Служебният транспортен министър е пловдивчанин и пристига в София като съветник на Петър Мутафчиев през 2005 г., когато е едва 25-годишен.

Тогавашният министър социалист повярвал в качествата на Христо Алексиев, защото го познавал по пловдивска линия. На младия по онова време специалист му било поверена отговорна задача - да се занимава с Оперативна програма "Транспорт".

Понеже бил диалогичен и имал добри контакти в Брюксел, следващите министри го оставили на работа.

Ползва се с добро име и сред хората, на които е шеф.

"Умее да води преговори, но когато реши нещо, го прави. Държи на думата си", коментираха негови подчинени.

Христо Алексиев управлявал до този момент проекти за 2 млрд. лв. Под негово ръководство се движат едни от най-големите проекти в транспорта - модернизацията на жп инфраструктурата. До 2020 г. ще се изгради линията от Калотина до турско-гръцката граница. Завършена е тази от Пловдив до Свиленград.

Деница Златева потушила напрежението между БСП и щаба на Радев

Деница Златева, която е определена за вицепремиер и отговорник за българското председателство на ЕС през 2018 г., е единственото политическо лице в новия служебен кабинет. Тя бе член на тясното ръководство на БСП - Изпълнителното бюро. От години е международен секретар на столетницата.

Причината да влезе в президентския екип е, че Златева била определена от "Позитано" 20 да координира всички мероприятия в предизборната кампания между соцпартията и щаба на Румен Радев. Всички предполагали, че между двата лагера ще хвърчат искри и ще има постоянно високо напрежение. Но Златева се справила прекрасно и не допуснала това да се случи.

"Знаеше се, че това е доста ветровита позиция и никой не искаше да се заеме с нея, за да не бъде между чука и наковалнята - обясниха социалисти. - Златева нямаше много ангажименти, защото точно в кампанията нямаше много международни събития. Бяхме се концентрирали върху голямата българска битка - избора на Радев."

Останалите активисти били разпределени по райони, а Деница Златева нямала ресор. Така ръководството я изпратило да организира програмата на ген. Радев. Още повече че в щаба му нямало други партийци, а всички срещи първоначално били обявявани пред местните социалисти.

Златева бе в екипа на Меглена Плугчиева, която беше вицепремиер по еврофондовете в правителството на Сергей Станишев. Тя беше и в първата листа на БСП за евродепутати.

Дамата е член на столетницата от 18-годишна. Възходът й започва, когато Георги Първанов е начело на соцпартията като част от младежка група в екипа му. Но после стана част от ръководството при Сергей Станишев. Следващите председатели - Михаил Миков и Корнелия Нинова, отново й гласуваха доверие за международната дейност.

Преди да бъде назначена на щат към "Позитано" 20, е работила в концерна "Байер".

Стела Балтова - издигната от Румен Овчаров

Стела Балтова, която ще е служебен министър на туризма, е издигната навремето от Румен Овчаров. През 2005 г. тя е назначена в Министерството на икономиката и енергетиката в дирекция "Външноикономическа политика". По-късно става заместник-председател на тогавашната Агенция по туризъм.

Работила е като технолог в "Слитекс", сега "Миролио", а впоследствие и в "Търговска лига" АД.

Интересното е, че г-жа Балтова е издигната за заместник-министър на туризма от туристическия бранш. Благой Рагин, Стефан Шарлопов, Байко Байков и други пишат писмо до Николина Ангелкова. Но тя така и не се съобразява с искането им. Така че Стела Балтова може да се причисли към броя на министрите, които са в опозиция на предшествениците си, и ще промени решенията на Николина Ангелкова, твърдят запознати.

Герджиков пръв се осмели да критикува Костов

За новия служебен премиер са известни много неща - че е поет, футболист, блестящ юрист, но малцина знаят, че е и смелчага. Той е сред много малкото хора, осмелили се публично да разкритикуват правителството на Иван Костов, когато бе на власт.

Поводът бе приватизацията на УБулбанкФ и разкритието, че държавата оставя на новите собственици дивидент от 90 млн. евро. Това бе чистата печалба на банката до август 2000 г., когато тя бе все още държавна. Приватизацията стана през октомври същата година. Тогава се оказа, че положителният финансов резултат за цялата 2000 г. е 186 млн. лв., като от тях около 180 млн. лв. бяха заделени за дивиденти. За съжаление държавата доброволно се отказа да получи тази сума.

Все едно човек да си купи апартамент и на масата в кухнята да завари огромна сума пари.

Още тогава финансистите Стоян Александров и Емил Хърсев публично заявиха, че реалната цена на банката всъщност не е 360 млн. евро, както обяви правителството, а 270 млн. евро. Тъй като дивидентът отива при новите собственици.

Същата теза разви и Огнян Герджиков, който по това време изобщо нямаше планове да влиза в политиката. Той бе запитан в качеството си на един от най-добрите юристи в страната и автор на любимия на студентите Коментар към Търговския закон.

Социалният министър Гълъб Донев - военен летец като президента

Социалният служебен министър Гълъб Донев е военен летец по образование. Завършил е също Военната академия "Г.С. Раковски" като президента Румен Радев.

Но по стечение на обстоятелствата започва работа в Министерството на труда и социалните грижи. Възходът на кариерата му започва при царското правителство.

"Много е стриктен в работата си. Не е многословен и показен, а човек на действието", твърдят негови колеги.

"За разлика от другите си колеги той може да започне работа още от първия ден, няма да се учи откъде да влезе и какво да прави." Това заяви пред "168 часа" бившият социален министър Иван Нейков.

Според него това, което е характерно за Донев, е, че той работи тихо, без фоейрверки и всъщност е един мълчалив работяга.

"При това винаги в тежки ресори като условията на труд, безопасността, социалния диалог - казва Нейков.

- Убеден съм, че той може да овладее ситуацията в ресора и ще се справи. Него и на шиш да го въртиш два месеца, ще издържи."

Гениалният разходник Кирил Ананиев ще пази бюджета

Несменяем зам.-министър на финансите в цяла поредица от правителства, Кирил Ананиев за първи път застава начело на Министерството на финансите.

През годините за съставянето на държавния бюджет главно на него са разчитали и ОДС, и НДСВ, и БСП, и ГЕРБ, като са го канили за зам.-министър и в редовни, и в служебни правителства.

Заради уникалните си способности Ананиев е несменяем на този пост в продължение на почти цяло десетилетие - от 1998 до 2009 г. в кабинетите на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.

Чак по време на първото правителство на ГЕРБ той е освободен и става секретар на тогавашния президент Първанов по финансовите въпроси. По време на управлението на кабинета на Пламен Орешарски Ананиев беше негов съветник.

"Той е гениален разходник, който на нито един министър не е казал: "Гледай си работата", когато му поиска повишение на бюджетните средства", смее се негов колега.

Според него той е толкова тактичен и добронамерен с всички, че дори когато им отказва, никой не му се сърди.

"Това е рядък талант, прави го с невероятен финес", казва източникът ни.

По този начин Ананиев осигурява едно безценно спокойствие за съответния министър на финансите, защото не му се налага постоянно да казва "не" на колегите си. Тази работа е поверена на "добрия Кирчо". Сега от този талант ще се възползва и премиерът Огнян Герджиков.

Той е винаги деликатен и влиза в положението на всички, без обаче да им отпуска повече средства, пазейки бюджета с цената на всичко.

Умело жонглира с разходите и изисква от подчинените си.

"Защитава ги като Матросов", смеят се близки до него.

"Дори когато някой министър му каже, че еди-кой си изобщо не работи, Ананиев скача и казва: "Не, това не е вярно, момчето много работи."

Същото става и когато министри са критикували отдела му.

Затова хората му го обичат и разчитат на него. Дори да стане издънка, Ананиев ще намери начин да ги защити.

Изисква много, но при проблеми винаги им е зад гърба.

Заради това е в приятелски отношения с подчинените си и те буквално ликуват, когато той отново заема поста си в Министерство на финансите.

"Самият той е много добър човек - казва за него служител, който от десетина години е във ведомството. - Който го е помолил, на всеки е помогнал.

Рашко Младенов си навлича омразата на актьорите след реформа в Сатирата

Рашко Младенов ще стане министър на културата в служебното правителство на президента Румен Радев.

69-годишният актьор е бивш директор на Сатиричния театър, на драматичния в Русе и в Благоевград.

Неговата реформа в Сатирата да съкрати щата на всички актьори и те да играят на хонорар му навлече гнева на редица колеги като Пепа Николова, Ангел Георгиев, Янина Кашева, Калин Сърменов и др. Като директор на драматичния театър в Русе е пенсиониран от министър Вежди Рашидов с обвинения, че е довел института до "финансова катастрофа".

Драматичният заряд не липсва както в професионалния му живот, така и в личния. На снимачната площадка на "Момчето си отива" той работи с актрисата Сашка Братанова, която играе симпатичната ученичка Марияна, а в реалността е негова любовница. Рашков е женен за режисьорката Маргарита Младенова, като по ирония на съдбата през 1986 г. режисира постановката "Нека да е лято" на Театър "София", след която пламва искрата и започва близо шестгодишната тайна афера между нейния съпруг и Братанова.

От тяхната извънбрачна връзка се раждат близначките Надя и Вяра. Бащата иска да живее с тях, но без да се развежда, докато майка им настоява да преустанови отношенията си с режисьорката. Това не се случва в онзи момент и Сашка слага край на връзката си с Младенов, който все пак се развежда със съпругата си години по-късно. Въпреки всичко актьорът признава дъщерите си, които дълго време се обръщали към него с "чичо".

С днешна дата Рашков е в отлични отношения както със своите наследнички, с Братанова и с бившата си съпруга Маргарита.