Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

561 българи са били убити в битови инциденти през последните 5 години. 375 от насилниците са били наказани, а други 186 извършители остават неизвестни, отчете МВР по искане на в. "168 часа".

От предоставена от министерството справка става ясно, че за година стават между 100-130 убийства по битови причини. Техният ръст е най-висок за 2015 година, когато те надхвърлят границата и стигат до 133 на брой, като разкритите са 90. През 2016 година се забелязва значителен спад на случаите - с близо 50%.
Това са и единствените 12 месеца през последните 60, през които броят им е най-нисък - 83 при разкрити 64.

От началото на 2017 година, през изминалите 27 дни, убийствата от битов характер са 10 и извършителите на всички тях са ясни. Смъртта си хората са намерили в периода от 8 до 20 януари, като случаите са с разлика от 1-2 дни.
Местата на извършване на умишлените убийства са предимно жилища и заведения, а причините са главно неочаквани скандали заради злоупотреба с алкохол, които бързо прерастват в жестоки побоища, някои и с употреба на оръжие.

За да бъде намален броят на случаите на битова престъпност като цяло - убийства, грабежи, побоища, от МВР планират да разположат патрул във всяко по-голямо село. Или съответно един за две малки села, който да предотвратява подобни случаи.

"След като пристигнат новите автомобили на МВР, по-старите ще ги закараме в селата. Тези коли, които ще подменим в големите градове, ще вършат прекрасна работа в по-малките райони", заяви министър-председателят в оставка Бойко Борисов на 6 януари. Развитие по този въпрос обаче все още няма.

Няколко случая на жестоки убийства около новогодишните празници накараха хората да настръхнат - родители убиваха децата си, деца убиваха родителите си.
Алкохол, психични заболявания, непрекъснат тормоз за пари принуждават възрастни и немощни хора да посягат на най-скъпото си - децата. А децата да отнемат живота на тези, които са ги родили и отгледали.

Няколко такива драстични случая разтърсиха Югозапада напоследък.
Последният е навръх Йордановден. Син заклал зверски майка си, а трагедията потресе санданското с. Левуново.

Около 21 часа 41-годишният Красимир Голов грабнал кухненски нож и прерязал гърлото на майка си Стоянка, на 66 г., в къщата, където двамата живеели. Убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин, категорична е прокуратурата.

Малко след това осъзнал какво е направил и отишъл в дома на свой роднина, за да разкаже за убийството. Единственото обяснение за зловещото престъпление е психичното заболяване на сина.

Той страда от тежка форма на параноидна шизофрения и бе приведен веднага за лечение в затворническата болница в Ловеч. Там ще му направят съдебномедицинска експертиза. Ако се установи, че е невменяем, досъдебното производство срещу него ще бъде прекратено.

Часове преди да посегне на майка си, Красимир самият се почувствал зле и повикал екип на Спешна помощ. Пристигнали медици и го качили в линейката. Майка му обаче била категорична, че няма да го пусне в болница, а ще се грижи за него и ще му дава лекарства.

Буквално го свалила от линейката и го прибрала вкъщи. До 21 часа, когато е издъхнала от ножа в ръката му.

Повече обаче са случаите, в които родители на преклонна възраст, немощни и болни, намират сили, за да убият децата си в момент на самозащита.
Така 81-годишният Иван Срадков от петричкото с. Мендово отне живота на 48-годишния си син Румен на 16 юли миналата година.

"Посегнах на сина си, защото 15 г. ни тормозеше и ни пребиваше с жена ми. Додея ни! Уморихме се от побоища. Чупил ми е крака, а на жената - ръката. Инвалиди сме и често бягахме да спим при дъщерята, за да се спасим.
Грабнах балтията и не знам откъде дойде тази сила", каза възрастният мъж пред съда в Благоевград и се просълзи. Синът вземал последните пари на родителите си, за да си купува алкохол.

Още случаи на зверски убийства между роднини четете в печатното издание на "168 часа".