Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сергей Лавров обсъди с унгарския си колега Петер Сиярто смяната на властта в САЩ и предстоящата визита на Путин в Унгария.
След среща в Москва с унгарския външен министър Петер Сиярто първият дипломат на Русия Сергей Лавров констатира, че руският президент Владимир Путин и Доналд Тръмп си приличат по подхода им към външната политика, предаде БНР.

"В основата на действията си на международната арена Доналд Тръмп очевидно следва не идеология за вмешателство в делата на други държави, а интересите на Съединените щати. Именно от такива убеждения и Руската федерация води външната си политика", каза Лавров.

Москва следи за развитието на ситуацията в САЩ и вижда немалко съвпадения между външнополитическите възгледи на новия американски президент Доналд Тръмп и външнополитическите възгледи на руския му колега Владимир Путин, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

След срещата със Сиярто Лавров каза, че двамата са обсъждали подготовката за визитата на Путин в Будапеща и срещата му с унгарския премиер Виктор Орбан на 2 февруари.

На пресконференцията с Лавров Сиярто изрази увереност, че Тръмп ще съумее да подобри отношенията на САЩ с Русия.

Сиярто определи като добра новина желанието на Тръмп да изостави "насилствения износ на демокрация" и заяви, че правителството на Обама се е месило във вътрешните работи на Унгария.

Унгарският дипломат каза, че ЕС ще изостане на международната сцена, ако не успее да изгради взаимноизгодни отношения с Москва и препоръча на съюза да се опита да постигне ново споразумение за свободната търговия със САЩ, предаде Ройтерс.

Дипломатът каза, че борбата с тероризма не може да бъде възможна без сътрудничеството с Русия.

На съвместната пресконференция Лавров говори и за преговорите за Сирия в Астана. Той съобщи, че специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура ще бъде модератор на разговорите.

Лавров допълни, че за контактите с делегацията на правителството на Сирия ще помага делегацията на Иран, а за контактите с делегацията на опозицията ще помага делегацията на Турция.