Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не се пие алкохол, не се разтрива със сняг

Полезно е да си напомняме някои неща, които са животоспасяващи. И да сме малко нащрек, а не самонадеяни в мразовитото време, казва проф. д-р Огнян Хаджийски, шеф на секцията по изгаряния в “Пирогов”.

Студът причинява два вида поражения на човека. Единият е спад на температурата на тялото под нормата. Тя е 34 градуса, измерена ректално (в ануса). Това е общо охлаждане на организма.

Вторият вид са локални поражения по тялото - краката и пръстите на ръцете. Това е измръзване. Може общото охлаждане да се съчетае с измръзване. То рядко е самостоятелно.

Случва се в планината, когато туристът стои дълго на студа без добра екипировка и при лошо време. Тогава температурата му започва бавно да спада и под 35 градуса се появяват първите симптоми на общото охлаждане. То минава през различни степени. Стигне ли до 21-23 градуса, настъпва смъртта.

В този “чист” вид обаче се случва рядко. По-често е съчетано с нещо друго. Например пиян човек, преспал навън; бит човек след скандал, оставен на студено; припаднал; прекарал инфаркт или инсулт. Така общата диагноза се замъглява. Охлаждането лесно се диагностицира, но по-трудно се установяват причините, обяснява професорът.

Измръзванията са най-често по ръцете и ходилата, но също по върха на носа, ушите и брадичката. Дължат се на външни и вътрешни фактори. Външните са студ, вятър, влага, дълъг престой навън, нетренираност на организма, неподходящо облекло (тънки, стегнати или мокри дрехи). Вятърът не е за подценявана - той сваля температурата още повече. Затова синоптиците винаги предупреждават за студени ветрове.

Вътрешните фактори

са недохранване

или недоспиване,

болести (диабет, високо кръвно, проблеми с кръвоносните съдове, артериална недостатъчност, синдром на Рейно, “траншейно стъпало”, психически проблеми).

“До измръзване може да се стигне, дори навън да е над 0 градуса. Има прагови температури за получаване на поражения от измръзване и охлаждане, но те варират според човека. Зависят от възрастта му, от моментното състояние на организма и доколко е трениран и издръжлив. Неслучайно научаваме от медиите как хора, излезли уж наблизо и за малко, са умрели от студ. Тесни обувки, влажни чорапи, дълго време навън и от няколко дребни неща се натрупват и се появяват травми и от тях се получава сериозен проблем”, казва д-р Хаджийски.

При общото охлаждане, ако човек не е припаднал след пиянство или нещо друго, започва да трепери при температура около 32 градуса. Това е защитна реакция на организма. Може да е заради безпокойство и страх, не само от студ. После човек започва и да се унася.

В такъв момент преценката за собственото състояние невинаги е реална – студено ли му е, какво се случва, има ли риск да се охлади. После започва да вижда хубави неща, унася се, заспива и ако не му се притекат на помощ, не се събужда.

Човек се отпуска, сяда уж за момент, а после не става въобще. Това е клиничната картина на бялата смърт.

Такива пострадали трудно се оправят, защото охлаждането рядко е единствена причина, обяснява проф. Хаджийски. Има и други фактори - най-често употреба на алкохол или побой. При такива пациенти трябва да се изяснят причините за инцидента и постепенно да се затоплят. Първо им се свалят студените мокри дрехи, завиват се с нещо топло, слагат се около тялото бутилки с топла вода.

“Много деликатно и неефективно е даването на алкохол. Аз не го препоръчвам. По-добре е да се дават топли и сладки напитки - чайове, компоти, сокове. Ако е в болница, там обгрижването е по-сериозно – поставя се на системи, правят му се вливания.”

Чистото измръзване и неговите поражения са от 4 степени. При повърхностните от I и II степен кожата се зачервява, леко посинява, появяват се мравучкане, боцкане в пръстите, изтръпване. Човек може и да не им обърне внимание в началото. После се появяват мехурчета, пълни с бистра жълтеникава течност.

Ако в този момент се вземат мерки срещу студа, има обратно развитие и оздравяване. Ако не, положението се влошава, кръвоносните съдове се запушват и мястото става синкаволилаво до патладжанено.

В острата фаза мехурите са пълни с почти черна течност. Като се отстранят, тъканта в основата на раната е сивкаволилава. Това е знак, че има унищожаване на тъканите и за 15-20 до 30 дни те некротизират напълно и лечението е само едно - да се изрежат.

Какво се прави

в острия стадий

Махат се мокрите и стягащи дрехи, поразената зона се покрива с нещо чисто и сухо. Професорът набляга, че няма нужда мястото да се маже с мехлеми или да се разтрива. Със сняг също не се разтрива, защото снежинките “драскат”, а човек не усеща. Чувствителността в измръзналите зони е намалена заради унищожени нервни окончания. Не бива да се пипат мехурите, нито да се пукат и чоплят.

Първа помощ при локални поражения оказват във всяка болница с чиста, суха превръзка.

Премръзналият се затопля полека, не рязко, нито бързо, по поразените участъци. По-добре бавно. И без това човек не чувства топло ли му е, студено ли му е.

При общо охлаждане се затопля цялото тяло, пият се топли течности, но без алкохол. Измамно е затоплянето с алкохол. Диша се топъл (но не прекалено) стаен въздух.

В студа навън човек може да потропва с крака и да се притиска към някого, за да се топли - все неща, които се правят инстинктивно.

Какви са останалите рискове от студа за организма - за съдовете, спазми на Рейно, студова диуреза, уртикария и сърбеж, четете в хартиеното издание на в. "Здраве без лекарства"

Опасен и за животните

Студът крие опасности и за животните, обяви сдружението “Четири лапи”. Най-застрашени от хипотермия са бездомните и дворните кучета. Тя има 3 стадия - при спад на телесната температура на кучето до 32-35 градуса е лека, средна е при 28-32 градуса и тежка - под 28 градуса.

При леката хипотермия има депресия, слабост, летаргия, сънливост, треперене, бледи лигавици, некоординирани движения и забавен пулс.

При средната има забавени пулс и рефлекси, повърхностно дишане, неестествени движения.

При тежка хипотермия има бледи лигавици и спазми на мускулите и ставите.

Ветеринари съветват при съмнения за хипотермия животното да бъде прибрано в топла стая. Първата помощ е бавно и нерязко затопляне, увиване в одеяло, лек масаж на замръзналите части, даване на топла вода и храна. Затопля се и с електрически възглавнички или бутилки с топла вода. Но те не се допират до тялото, а се увиват в плат. Ако състоянието на животното е тежко, се води на ветеринар. В клиниката на “Четири лапи” в Банкя спасяват животни дори с тежки измръзвания чрез флуидна терапия.