Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Днес не е моят бенефисен мач, няма да окача бутонките на пирона", заяви Първанов. Кадър Канал 3
"Днес не е моят бенефисен мач, няма да окача бутонките на пирона", заяви Първанов. Кадър Канал 3

"Днес не е моят бенефисен мач, няма да окача бутонките на пирона", заяви председателят на АБВ и президент на България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов пред делегатите на конгреса на партията, цитиран от БТА.

"Играл съм като централен нападател, беше време когато давах всичко от себе си като плеймейкър, посочи той. Ако новото ръководство сега ме иска, мога да играя като стопер в защита, във всички случай съм готов за новия политически маратон, който ни чака", заяви Георги Първанов.

Той обяви, че се оттегля от оперативната политика, т.е. няма да заема ръководни постове, но ще продължи да помага на АБВ. Първанов каза, че има лични причини за това, но и ясни политически мотиви. Най-важното е, че след 25 години в политиката, мога да кажа, че сега просто е друга политическата епоха, заяви той.

"Преди имаше тежки барикади, но се знаеше кой от коя страна на барикада е", коментира Първанов. "Днес е друго, барикадите са навсякъде - в парламента, в душата ни, сега ни атакуват с павета-думи, павета-компромати", посочи той. Първанов сподели, че най-много го е заболяло от поръчковата информация, че ще напусне АБВ. Аз съм вградил сянката си в нашия проект и ще дам всичко от себе си за неговия успех, посочи той.

Георги Първанов изрази увереност, че АБВ ще има не просто силен председател, а в българската политика ще влезе истински лидер, с модерен и солиден екип, с който другите трябва да се съобразяват.

Според него новото ръководство на АБВ трябва да изработи отговорна позиция за отношението на партията към властта. Не си струва да участваме в управление, в което социалната политика не е ресурсно осигурен приоритет и да се налага все да плуваме срещу течението, смята Първанов. Има една партия, която просто иска смяна на правителство, това е необходимо, но не достатъчно условие, АБВ иска смяна на политики, смяна на курса, посочи той.

Първанов смята, че ключов е въпросът във вътрешнопартийния дебат каква партия е АБВ, стига той да не се превръща в самоцел. Той постави въпроса и дали АБВ се формира като партия в традиционен план или като партия-движение. В АБВ имаме потенциал да предложим нов прочит на лявото, смята Първанов. Той предупреди, че АБВ не трябва да стои като академичен клуб.

"Влизаме в най-тежката предизборна кампания и си мисля, че най-важното е консолидацията около предлаганите от партията политики и около новото ръководство", смята той. Според Първанов конгресът трябва да даде мандат на ръководството за активни преговори със сродни партии и на тази основа да се вземе решение за участието на предсрочните избори.