Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Папа Силвестър ІІ
Папа Силвестър ІІ

Заради промяната на календара от юлиянски към грегориански годините между 614-а и 911-а не са се случили и сега живеем в ХVІІІ век, твърди немският историк Хериберт Илиг. Затова били наречени тъмните векове. Според тази теория България не би трябвало да е създадена през 681 г., защото тази година просто е била прескочена. Тогава обаче не е ясно кога е истинската дата на основаването на държавата ни.

Специалистът твърди, че римският император Ото II, папа Силвестър II и византийският император Константин VII добавили наведнъж 297 г.

Римският император Ото ІІ
Римският император Ото ІІ

Теорията е представена през 1990 г., която по изчисленията на Илиг е 1687 г. Идеята хрумнала на автора, когато присъствал на обсъждане за фалшифицирани документи от времето на Средновековието. Те били с по-късна дата от действителната. Заровил се в грегорианския календар, изобретен от Григорий ХІІІ през 1582 г. Годината в предишния юлиянски календар била с 11 минути по-дълга. Според историка Хериберт Илиг духовникът неправилно изчислил разликата между двата календара. Друго от доказателствата на германеца е, че Константинопол е основан през 558 г. и невъзможно да е строен чак до 908 г., както пишат историческите източници.

Ако тази теория е вярна, то много от историческите личности в периода от 614 г. до 911 г. би трябвало да са живели в различно време – като например хан Аспарух и Симеон Велики.