Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Крадците използват богат арсенал от трикове – от имитация на митнически проверки до проследяване с джипиес и използване на сълзлив спрей с дистанционно.

Четири дръзки кражби на злато в света през последните два месеца показват, че благородният метал става все по-привлекателен, а крадците – все по-изобретателни. Обирджиите са различни – от случайни минувачи до организации.

През декември бандити, преоблечени като полицаи, откраднаха посред бял ден злато за $5 млн. в град Фукуока, Югозападна Япония. Няколко мъже в полицейски униформи спрели дилъри на инвестиционно злато, които транспортирали кюлчетата в куфари, с мотива, че разследват случай с контрабанда.

“Спрете, знаем, че това е контрабанда” – казали мнимите полицаи. Те конфискували 100 кг златни кюлчета и изчезнали с кола в неизвестна посока. Жертвите купили златото ден преди инцидента, съобщи TBS News на 16 декември. След обира разследващите открили изоставените униформи на мнимите полицаи, които вероятно са били използвани при подобни престъпления в съседната префектура Ямагучи. В момента се издирват най-малко четирима мъже, които са били записани на видеокамера недалеч от жп спирката “Хаката”. Полицията подозира, че крадците принадлежат на организирана престъпна група, откраднала златото, за да го продаде.

Малко преди случая в Япония престъпници задигнаха 70 килограма злато за $1,6 милиона при дързък магистрален обир близо до френския град Лион. Те взели ценния товар от брониран лекотоварен автомобил, който спрели на изход от магистралата, която води към Париж. Според полицейски източници четиримата гангстери използвали две коли, с които устроили засада при отбивка на магистралата, за да блокират буса. След като успели да го спрат, прехвърлили златото в една от колите и заключили двамата мъже, охранявали превозваното злато в каросерията на буса, а другата кола - запалили. Огънят се разпространил и до съседни коли. Полицията дошла навреме и успяла да освободи заключените шофьори.

Докато френската полиция издирва двамата бежанци, участвали в обира, американската полиция търси ловък крадец, отмъкнал кофа със злато за $1,6 млн.

Видеозапис от дръзкия обир в Ню Йорк, който е бил заснет от охранителни камери, бе пуснат в редица медии. На него се вижда мъж, който според полицията принадлежи към испаноезичното население. Той стига до отворената каросерия на камион в момент, когато охранителят е отишъл до шофьорската кабина, за да си вземе телефона.

Крадецът просто протяга ръка, взема 40-килограмовата кофа със златни стърготини ог бижутерията и си тръгва необеспокояван от никого. За да не направи впечатление с тежкия товар, той вървял пеша около час из нюйоркските улици, докато стигне до колата си. Предполага се, че крадецът се укрива с плячката си във Флорида.

Историята с открадната кофа със злато прилича на шегичка във времето, когато крадците стават все по-изобретателни. През 2016 г. ФБР оповести подробности от разследането на нашумял обир на злато за $4 млн. през пролетта на 2015 г. Тогава доставката от злато и сребро, поверена на двама въоръжени охранители от частна компания за транспортиране, изчезна, след като те са били принудени да спрат и излязат от камиона по пътя от Маями до Масачузетс. Според обясненията на жертвите, превозващи златото за претопяване в Бриджуотър, Масачузетс, по обичайния маршрут трима крадци в бял ван ги застигнали и повалили на земята, вързали ръцете им отзад и ги пуснали в близката гора.

Днес разследващите са наясно за хитрата схема на обира, достойна за холивудски екшън. Крадците проследили камиона с джипиес и пуснали сълзящ спрей чрез дистанционно в кабината на шофьорите, за да ги принудят да излязат от нея. Лидерът на престъпната група - 46-годишният Адалберто Перес, бе арестуван в дома му в Маями. За да събере доказателства, ФБР е прибягнало до свой информатор, близък на Перес. Лидерът на групата разказал пред него, че е закупил джипиеса онлайн и го изпратил на адреса за приятел, без да му каже за какво е пратката. Той също така се похвалил, че след като продал част от златото, си купил три имота, 3 нисана и лодка, а също злато и икони. В клетвената си декларация Перес не казва дали е имал някакви връзки с компанията превозвач. Предишният голям обир на злато в САЩ бе във Флориода през 2012 г., когато бе откраднато злато за $2,8 млн.

Сред дръзките обири на злато е и този през ноември 2016 г. в Хонконг, когато банда от петима души изчезна със златни кюлчета за $2,8 млн. Инцидентът се случва в момента, когато шофьорът разтоварва златните кюлчета от камиона и ги поставя на количка, за да ги пренесе за претопяване в индустриална зона. В този момент е нападнат от трима маскирани мъже, които го поливат с неизвестна течност и изчезват с товара с кола, която ги чака наблизо. Всичко става за 20 секунди. Впоследствие крадците сменят автомобила.

Според www.JMBullion.com, който прави класация на 15-те най-големи кражби на злато в света, престъпниците често проявяват изключителна изобретателност.

Кои са най-фрапиращите кражби и защо те често остават неразкрити, четете в хартиеното издание на "168 часа".