Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За ЧНГ хвърляме храни за $70 млрд. Харчим $6,3 млрд.  на ден за подаръци

753 млн. души гладуват, а 2,2 млрд. дебеланковци ударно харчат по $570 млн. дневно

Ежедневно се продават мобилни телефони за $1 млрд., над 500 хил. телевизора и 160 хил. коли

Пик във вредните емисии и токсичните газове, изсичат по 110 хил. дка гори на ден

По празниците в света са изхвърлени храни за 70 млрд. евро, като 11 млрд. от тях само в Европа. Всеки ден преди Коледа и Нова година са харчени по 6,3 млрд. долара за подаръци - мобилни телефони, коли, телевизори, видеоигри и др.

Това се случва в момент, когато над 753 млн. души гладуват.

По данни на ООН всяка година човечеството изхвърля храни за около 1 трилион долара. Тоест

една четвърт от всички калории отиват в небитието Според различни проучвания храната, която е произведена, но по различни причини не е консумирана, варира между 30 и 50%.

Статистиката в САЩ сочи, че до 40 на сто от хранителните стоки отиват директно на боклука.

Тези данни са още по-жестоки по празниците, когато храните буквално заливат кофите за отпадъци.

Очевидно ситуацията изобщо не се е подобрила. През 2009 г. примерно Организацията по земеделие на ООН отчита, че 32% от всички произведени в света храни са изхвърлени или бракувани.

В ЕС също няма напредък

Около 88 млн. тона храни се изхвърлят годишно в общността, като за тях са изразходвани около 143 млрд. евро.

По последни данни в Европа се произвеждат около 865 кг годишно на човек. Като 20% от тях просто се изхвърлят. Статистиката на ЕС сочи, че 98 млрд. евро от джобовете на домакинствата директно отиват в кофите за отпадъци. Като не трябва да се забравя, че общо непотребната храна в ЕС е за над 143 млрд. евро.

Смята се, че само на Стария континент около празниците в кофите са отишли над 11 млрд. евро. Прогнозите са, че в световен мащаб цифрата ще е над 70 млрд.

Всичко това се случва на фона на 11 млн. починали от глад само през тази година. В същото време западният свят системно преяжда и изхвърля хиляди тонове храна.

При 7,4 млрд. души на планетата 1,6 млрд. страдат от свръхтегло, а над 668 млн. са толкова дебели, че са извън всякакви стандарти.

В тази връзка се наблюдава интересна зависимост. Точно в дните преди Коледа за медикаменти, свързани с болестите на напълняването, са похарчени над 415 млн. долара на ден. След този пик по Рождество сумата леко намалява и в дните до Нова година е около 300 млн. дневно. На годишна база

сумата е баснословна -

над 184 млрд. долара

Подобен феномен се наблюдава и в разходите за понижаване на теглото. Преди Коледа в световен мащаб са инвестирани по 154 млн. долара дневно.

Преди Нова година сумата леко намалява до 112 хил. долара на ден, след което отново скача във връзка с обичайните преяждания. Общо за 2016 г. човечеството е похарчило 68 млрд. долара в борба с килограмите.

Склонността да прекаляваме преди празниците се забелязва и с други вредни навици. В дните точно преди Коледа

са изпушени 12 млрд.

къса цигари дневно

Между двата празника те намаляват до около 9 млрд., след което преди Нова година се връщат към рекордните 12 млрд.

Непосредствено преди Рождество човечеството е използвало страшно много вода - 25 млн. литра дневно.

След това потреблението леко намалява до около 17 млн. литра и малко преди Нова година отново скача с 8 млн. Така общо за 2016 г. планетата е използвала над 10 трилиона литра. На фона на неограничените водни ресурси в западния свят, над 834 хил. души тази година са починали от болести в резултат на липса на вода. Други над 626 млн. души на планетата изобщо нямат достъп до безопасна питейна вода.

Любопитен феномен се наблюдава и с консумираната електроенергия. Точно преди Рождество worldometers.info установява рекордни нива - 320 млн. мегаватчаса дневно. След Коледа консумацията слиза до обичайните си нива от около 244 млн. мегаватчаса на ден. Подобна зависимост се забелязва и при петрола. В дните преди Рождество са изпомпвани невероятните 78 млн. барела дневно. До Нова година те постепенно намаляват до около 60 млн. дневно и непосредствено преди 31 декември потреблението отново скача.

Съвсем логично продължение на всичко това е лудото пилеене на пари за подаръци.

В дните около Коледа и Нова година всеки ден в света са харчени между 120 и 160 млн. долара за видеоигри, сочат данни на сайта worldometers.info.

Което не е никак малко на фона на годишните разходи от 73 млрд. долара.

Отбелязан е и друг своеобразен рекорд. Точно преди празниците са произвеждани и продавани невероятен брой автомобили

Ежедневно между 110 хил. и 160 хил. като стойността им е над 4 млрд. дневно.Интересното е, че концерните вдигат бройките с по 50% непосредствено преди Коледа и Нова година, след което се връщат на старите нива.

Което е доста, като се има предвид, че годишно се произвеждат и продават около 74 млн. коли. Според статистиката средната цена на нов автомобил е между 30 и 33 хил. долара. Което означава, че стойността им гони 2,2 трилиона долара годишно.

Продажбите на мобилни телефони също отбелязват своеобразен рекорд. В дните преди празниците са реализирани между 3,5 млн. и 4,3 млн. дневно. При средна цена между 254 и 300 долара, това означава, че ежедневно са харчени над 1 млрд. долара само за мобилни телефони.

Ситуацията с телевизорите е подобна. Проверка в сайта worldometers.info установи, че около празниците са продавани между 370 хил. и 510 хил. телевизора дневно. 

За какво още харчат парите си в развитите страни по празниците, четете в хартиеното издание.