Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Веригата за бързо хранене "Макдоналдс" ще съди Флоренция за обезщетение в размер на 18 млн. евро или 20 млн. щатски долара, съобщиха наскоро италианските медии. Причината е отказът от страна на местните власти да разрешат на компанията да отвори заведение на известния площад "Пиаца дел Дуомо".

Според новите лицензионни правила, приети януари тази година във Флоренция, ресторантите в историческия и център трябва да използват типични традиционни продукти от града или района на Тоскана.

"Нека да защитим Флоренция от златните арки и техния ненаситен апетит", приканиха бившият италиански премиер Матео Ренци и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Само първите няколко дни над 25 000 души във Флоренция се включиха в подписка, подкрепяща решението на градската управа. Според кмета и жителите на града е несправедливо голяма мултинационална компания като "Макдоналдс" да предприема правни действия срещу региони, опитващи се да защитят своите кулинарна идентичност, ценности и наследство. Освен това в близост до централния площад на Флоренция има

други три заведения

от веригата, следователно не е необходимо да се нарушава културно-историческата цялост на Дуомото.

Като аргумент "за" отварянето на нов “Макдоналдс” в центъра на Флоренция туристи изтъкват ниските цени на хамбургерите. Не трябва да забравяме обаче, че италианците продават и пица за 2-3 евро парчето, а хамбургерът и картофките човек може да ги яде навсякъде.

Кой нормален човек ще дава на детето си месни отпадъци накиснати в амоняк, пита известният готвач Джейми Оливър
Кой нормален човек ще дава на детето си месни отпадъци накиснати в амоняк, пита известният готвач Джейми Оливър

Заведеното дело в размер на 18 млн. евро е за щети, причинени от градската управа на Флоренция поради отказа и да разреши на компанията да отвори заведение в центъра на града. От "Макдоналдс" са силно разочаровани, тъй като са се ангажирали

да направят сериозни промени в бизнес модела си, за да спазят законовите изисквания. Истината е, че всъщност в различни части по света веригата за бързо хранене прави някои промени от традиционното си меню. До 10,30 ч сутринта в Англия всеки може да си купи сандвич с продукти от типичната английска закуска - яйца, бекон, наденички. А в австралийския “Макдоналдс” предлагат и английски чай. В Малайзия дори сервират каша от пилешки късчета, гарнирани с пресен лук, джинджифил, пържен лук и люти чушки.

Флоренция съвсем не е първият и единствен италиански град, в който отварянето на “Макдоналдс” не се приема добре. Според новина от миналия месец Ватикана също е на път да се сдобие със заведение за бързо хранене в сграда, обитавана от седем кардинали.

“Това решение е,

меко казано

противоречиво и перверзно

То в никакъв случай не зачита архитектурните традиции на един от най-характерните площади, който гледа към колоните на базиликата "Свети Петър", категоричен е кардинал Елио Згреча. В действителност емблемата на "Макдоналдс" не подхожда на италианския стил и архитектура и ще изглежда някак нелепо във Ватикана, но истината е, че през последните 20 г. единственият

неизменно печеливш

сектор в папската столица

е този на недвижимите имоти.

"Ние търсим икономическа изгода от опразнени помещения в туристическите зони, като ги отдаваме на предложилите най-висок наем", заявиха от Администрацията на имуществото на Апостолическия престол (АСПА). Местните вече нарекоха проекта с ироничното "Макватикан", а

разочарованите

кардинали ще трябва

да свикнат с мисълта,

че скоро ще заживеят в близост до чийзбургери и картофки, освен ако от АСПА не се заемат със задачата да се създаде заведение за бързо хранене, предлагащо евтина италианска храна.

Защо според критиците храненето набързо навън е против християнските традиции, четете в печатното издание на в. "168 часа"