Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Притеснени са, не им е до четене на книги, казват от там. Те сами потърсили психиатрите от центъра в Русе

Локомотивните машинисти, които управляваха дерайлиралия влак в шуменското село Хитрино, убил 7 души и ранил 29, са в най-модерния арест в страната.
Димитър Михнев и Радослав Пенков са заедно в една килия в Областна служба "Изпълнение на наказанията и пробация" в Шумен - най-новият в страната.
За изграждането му Кралство Норвегия отпусна
2,7 млн. евро по проект "Подобряване на стандартите в затворите и арестите".
"Машинистите са при нас. Настанени са с разпореждане на прокурор. И са на разположение на наблюдаващия прокурор за разпити по всяко време", заяви за "168 часа" главен инспектор Иван Петков, началник на ареста и пробационната служба. "Естествено е след ужасната трагедия
на гарата в Хитрино да са притеснени", сподели Петков.
Той имал информация, че машинистите са с чисто криминално минало. За първи път били контингент на прокуратурата.
"Момчетата се държат нормално. Не са ми създавали главоболия. И вярвам, че ще бъде така, докато са при нас", каза още Петков. Той уточни, че машинистите не били при строг режим, тъй като при създаването на ареста не било предвидено категоризиране на килиите.
Правилата за всички арестанти важели и за най-новите обитатели на лукзозния арест. Още при постъпването си Михнев и Пенков
получили списък с книгите
от библиотеката, които могат да четат. Те сами си избирали какво предпочитат. Не се разрешавали книги с порнографско съдържание, а също и еротични издания.
Шефът обаче не знаел дали след такава преживяна драма с много жертви и пострадали на машинистите ще им е до четене.
Нямал представа как минава един техен ден
Петков не изключи разпитите на машинистите да са започнали.
"Може, но аз не зная", каза още той. Обясни, че по време на разпитите арестантите били конвоирани от съдебна охрана.
Окръжна прокуратура Шумен обвини двамата за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на управление на подвижен железопътен състав, от което е настъпила смърт на повече от едно лице. Засега магистратите пазят мълчание по случая с дерайлиралата композиция.
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни пред "168 часа", че машинистите са докарани в шуменския арест след престой в Център за психично здраве в Русе. Те сами били потърсили специализирана помощ.
"Освен на двамата машинисти
предстои да бъдат повдигнати обвинения
и на други лица",
заяви прокурор Арнаудова. Засега не се знаело дали и третият локомотивен машинист ще бъде привлечен като обвиняем. Причината е, че той бил в задния локомотив и не е имал възможност да повлияе на скоростта, с която е летял влакът.

Имат ли машинистите вина според досега събраните доказателства, четете в печатното издание на в. "168 часа"