Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка : Архив
Снимка : Архив

Имам готовност да формирам служебен кабинет и да посоча премиер. Парламентарните избори трябва да се проведат възможно по-бързо - в края на март или началото на април, и то по нов изборен закон, за какъвто настояват гражданите чрез участието си в референдума тази година.

Въпросът е дали ще успее парламентът да го подготви, защото той трябва да бъде и качествен. Ако не бъде добър, ще заложи много мини в работата на следващото Народно събрание. 

Човек извън политиката успя да стане президент заради разрива, който е настъпил между управляващите елити и обществеността. Ето това е истинската причина - политиците започнаха да правят политика заради самата политика, а хората очакват тя да решава техните нужди и проблеми, да се занимава с очакванията им.

Референдумът наказа високомерието на политиците. Те не очакваха хората да имат толкова силно изразено желание да видят във властта личности, хора с физиономия, с ясни ангажименти, а не неизвестни лица, прикриващи се зад паравана на партийния лист.

Трябва да има мажоритарен вот, но е необходимо той да се въведе по разумен начин, отчитайки се всички рискове. Радев посочи, че е необходимо да се проучи опитът на останалите страни в Европейския съюз и да се избере най-добрият за България вариант.

Не са малки рисковете, свързани с мажоритарната система. Тя може и да изкриви вота на хората. Например, получавайки 40% от гласовете, вземаш 80 на сто от местата в парламента. Най- вероятно ще има много хора, които ще гласуват за малки партии, но няма да получат представители в Народното събрание. Има риск именно малките формации да отпаднат от политическата игра, а е възможно дори самите лидери на партиите да не успеят да влязат в парламента.

Най-важното в новата избирателна система е районирането на страната. Този процес ще отнеме време заради организацията и потенциални спорове.

Чух, че единствената и най-важната задача, заради което може да се състави нов кабинет в 43-ото Народно събрание, е да се завърши новият изборен закон и да се въведе за парламентарния вот. Това е оправдано, но председателството на Съвета на ЕС чука на вратата. Политическото безвремие след оставката нанася своите вреди, всеки ден е от значение.

Аз съм на мнение, че Борисов не е имал основателна причина да подава оставка след вота за държавен глава. „Уважавам решението му, но са смущаващи всички тези пазарлъци, които се вихрят. Ако бъде създаден кабинет „Борисов 3", тогава логичен е въпросът защо беше целият този театър, който се игра до момента.

Присъствах на мястото на трагедията в Хитрино, но не и на Консултативния съвет по национална сигурност, защото президентът трябва да бъде при хората, при тези които страдат и са в шок от това, което ги е сполетяло. Ходих в болницата в Шумен, срещнах се с ранените. На консултативния съвет не отидох, защото не е добре да се смесват неформални с формални задължения. Няма как при положение, че не съм поел поста, да се намесвам в решенията и бях прав, защото няма как президентът да стане гарант на този политически театър.

Еврокомисар трябва да посочи новото правителство. Оттеглянето на Кристалина Георгиева не е представило страната в добра светлина, а световната общественост е дала своята безкомпромисна оценка за случая.

Що се отнася до отношенията между Турция и Европейския съюз, трябва да се разчита на отговорна политика, с ясни и последователни принципи. „Европейският съзюз не трябва да заблуждава Турция за перспективите за членство, но не трябва да се допуска и южната ни съседка да шантажира Европа, ползвайки мигрантите. Оценявам това, което Турция прави за проблема с бежанците. Това обаче си има цена.

Скоро ще посетя Румъния, за да проучи опита на страната с борбата с корупцията. Предстоят му още посещения в Брюксел и Мюнхен. Радев съобщи, че възнамерява в бъдеще да проведе срещи в Русия и САЩ, но на първо време приоритет ще бъдат визитите в Балканските държави.

От интервюто на новоизбрания президент пред Дарик