Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тато обвинява СССР за изостаналостта на България

Тодор Живков държи отявлена антисъветска реч при последната си публична изява, преди да бъде свален от власт през 1989 г. В нея приписва на СССР и лично на покойния съветски лидер Леонид Брежнев вината за изостаналостта на България в сравнение със западните страни, казва журналистът Петър Герасимов, който е слушал речта на живо.

Герасимов работи като журналист от 1964 г. досега без прекъсване. Стартира като сътрудник във в. "Кооперативно село" със заплата 50 лв., за да стигне до директор на дирекция "Периодични издания" в София прес през 1989 г.

Има над 50 преведени публицистични и документални книги. Като международен наблюдател е навъртял над 400 000 км по света - писал е репортажи за войни, бедствия и какво ли не друго.

Обиколил е българските емигрантски колонии в Европа, Северна и Южна Америка и е описал живота им. Пълен е с истории от журналистическите си скитания.

Пише и историята на рода си. Твърди, че дядо му с вярна дружина отвлякъл бъдещия сръбски крал Милан, който като принц бил държан за заложник в шуменския гарнизон.

Интервюирал е президенти, премиери, десетки министри от различни страни. Сред тях е Хафез Асад, бащата на сегашния президент на Сирия Башар Асад, наричан Лъва на пустинята. Интервюирал е за сп. "Отечество" и Андрей Громико, десетилетия наред външен министър на СССР. Първи отсам желязната завеса е успял да вземе интервю и от шефа на Швейцарската банка.

Ето разказа му за скандалното изказване на Живков за СССР от 1989 г. То е

критично и към съветския лидер Михаил Горбачов, и към предшественика му Леонид Брежнев, когото Живков бе целувал, хвалил и отрупвал с ордени. Тъкмо това изказване е причина за свалянето на Живков, смята Герасимов.

Според него то светкавично "долетяло" до Кремъл и оттам дали сигнал за преврата.

"Да, ние имаме затруднения, но нашата партия ще се справи. Тя е много силна, много по-силна от съветската", казал още Живков на 1 ноември 1989 г.

Този ден още не е на народните будители, а е празник на международния печат, защото тогава започва да излиза съветският официоз в. "Правда", орган на ЦК на КПСС.

По този случай в резиденция ”Бояна” има сбирка на идеолозите от ЦК на БКП с журналисти. Строени са цялото Политбюро и секретарите, има и доста шефове на издания.

"Наскоро бях назначен за директор в София прес и бях поканен. Живков говореше без да чете.

Беше здрав, енергичен. Първите му думи, с които смрази залата, бяха: "Другари, аз толкова години ръководя тази страна и стигнах до категоричния извод, че социализмът е едно недоносче."

Какво точно има предвид Живков, като определя социализма като недоносче и защо смята, че България не се е качила на влака на прогреса, четете в печатното издание на броя.