Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ситуацията в Истанбул е доста напрегната. Продължава да има информационно затъмнение около детайлите на двойния атентат от снощи. Това каза българският посланик в Турция Надежда Нейнски пред bTV.

Вчера близо до стадиона на футболния клуб „Бешикташ“ имаше две експлозии – на кола бомба и атентатор самоубиец. Загинаха близо 40 души, повечето от които – представители на органите на реда, а ранените са около 200. Нейнски посочи, че до този момент не е ясно кой стои зад взривовете. По мнението на мнозина атаките срещу сили на реда са типични за Кюрдската работническа партия (ПКК), но не и самоубийствените атентати.

Твърди се, че нападателите са избягвали цивилни жертви, а основната им цел е била турската държава и силите на реда, каза посланикът ни. От загиналите голяма част – около 30, са полицаи, а останалите са цивилни. Броят на жертвите обаче може да нарасне, защото много от ранените са в тежко състояние, добави Нейнски.

Градът е нащрек, пълно е с полиция, водят се разследвания, каза още тя. Посланикът потвърди информацията, че няма данни за пострадали българи при нападенията. Имало заседание на посланиците на европейските държави в Турция, на което е коментирана обстановката, мерките за сигурност и данните, с които разполагат до този момент. Излязохме с позиция на подкрепа към Турция и изразихме своите съболезнования, добави Нейнски.