Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заразената с малария кръв е груба медицинска грешка, коментира главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по повод скандалния случай в Русе.
От заразената кръв е починал 80-годишният мъж в Тубдиспансера в Русе, но десетина дни преди това, при лечение в УМБАЛ, на му е било направено преливане на кръв, заразена с малария.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Андреев са в Университетската болница в Русе, където проверяват документацията и разговарят с лекарите по повод на смъртния случай с 80-годишен пациент, на който е прелята кръв, заразена с малария.

Проф. Кантарджиев обясни, че до момента са се запознали с документацията за престоя на мъжа в УМБАЛ и в Белодробната болница в града, а също и с много документи за предишни лечения в лечебните заведения, предаде БТА.

"Много ви моля - не търсете сензации и лекарски грешки. Който работи, може да допусне някакви пропуски", заяви проф. Кантарджиев и коментира, че още не са стигнали до грешки по документи.

Младежът кръводарител вече е настанен в инфекциозното отделение на русенската болница, но официална информация за състоянието му няма.

От болницата очакват да станат ясни резултатите от вътрешната проверка. Проверка върви и от страна на Регионалната здравна инспекция.

Преливането на заразена кръв с малария на пациента е грешка на екипа, който е провеждал акцията по кръводаряване, заяви по-рано здравният министър в оставка.

"Всяка дарителска кръв рутинно се изследва за СПИН, хепатит и други тежки инфекции. За малария това не се прави, тя е лечимо заболяване", допълни Петър Москов.

По думите му цялото количество кръв, взето от студента, е прелято само на въпросния човек и няма как да има и други засегнати.