Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Според сайта на Руския институт за стратегически изследвания ген. Румен Радев се е срещнал с неговите служители Елена Супонина - съветник на директора, и Аждар Куртов - редактор на сп. “Проблеми на националната стратегия”, издавано от института. СНИМКА: RISS.RU
Според сайта на Руския институт за стратегически изследвания ген. Румен Радев се е срещнал с неговите служители Елена Супонина - съветник на директора, и Аждар Куртов - редактор на сп. “Проблеми на националната стратегия”, издавано от института. СНИМКА: RISS.RU

Приятелски огън по Румен Радев? Или борба кой да е най-близо до Москва: АБВ на Първанов, русофилите на Светлана Шаренкова или гравитиращият до Цветан Василев и олигарха Малофеев Николай Малинов - ексиздател на “Дума”

Леонид Решетников, руският разузнавач в оставка, понастоящем анализатор и неясно дали все още е ръководител на Руския институт за стратегически изследвания, се оказа първото голямо изпитание пред новоизбрания български президент Румен Радев.

Той и Корнелия Нинова, изстреляла го в орбитата на голямата политика, бяха вкарани в обяснителен режим за това дали са се срещали и кога с разведчика, сочен за близък до Кремъл.

По-интересното е, че самите руснаци подчертават своята мечешка прегръдка и така очевидно се опитват да злепоставят Корнелия Нинова и Румен Радев.

През уикенда руският институт разпрати писмо, в което се твърди, че представители на организацията са се срещали с Радев. Това е станало преди седмица.

Размяната на реплики започна след интервю за руска телевизия, в което Решетников твърди, че Нинова съгласувала кандидатурата на Радев с него. Нинова гневно отвърна, че това е лъжа, защото срещата, за която става дума, е от 25 август, а кандидатурата е гласувана от Националния съвет на БСП и обявена още на 2 август. Лидерката обвини Решетников в лъжа и корупция и каза, че е уволнен.

В интерес на истината Решетников е

отстранен

от поста от

1 януари 2017 г.

поради пенсионирането му. В руски източници се пише, че махането му се дължало на неефективната политика на института като цяло и в частност в България. Той стои зад плътното приближаване до Русия на Волен Сидеров и Николай Малинов и неговото движение “Русофили”. Кремъл бил недоволен от това, че защитници на Русия в русофилска България били само екстремисти и маргинали.

Тук в интригата се включи русофилката Светлана Шаренкова, която обвини АБВ и Румен Петков за интригата. Пред “Епицентър” тя казва: “В България Решетников е близък с Николай Малинов (движение “Русофили”).” Малинов, от своя страна, след като напусна БСП, влезе в някаква маргинална и никому неизвестна партия. През последните месеци той се е сближил с партия АБВ и с нейния зам.- председател. По тази линия Петков е имал редица срещи с Решетников. През лятото, след неуспешния опит за споразумение между БСП и АБВ, Нинова изгони бившите си другари заради прекомерните им политически амбиции. Така че, ако някой е обиден и има да си връща на шефката на БСП, това е АБВ.

РУМЕН ПЕТКОВ
РУМЕН ПЕТКОВ
Колко му е на Румен Петков

да завърти тази

елементарна

интрига

с ген. Решетников? Като не може да се изпъчи и да каже, че той е избрал Радев за президент, защо да не отмъсти на Корнелия? Самата соцлидерка отказа да коментира тази версия. (Виж по-долу)

Малинов за кратко бе издател на вестник “Дума”, напусна БСП, появи се в един от многото телевизионни проекти с ТВ 7 и без ТВ 7 на Цветан Василев. Свързан е и с олигарха Константин Малофеев, с чиито пари щеше да прави славянска телевизия. Самият Малофеев пък се появи като възможния силен човек от Москва, на когото банкерът беглец да прехвърли някои от важните си проекти.

“Като председател на неправителствената организация “Русофили” не участвам в партийно-политически връзки", заяви Малинов. (Какво още каза - виж по-долу.)

Шаренкова, която заедно с бившия шеф на Шесто на ДС Димитър Иванов е издател на друг ляв вестник - “Земя”, е огорчена от целия шум около Решетников. “Ако отидете в Москва, никой не знае кой е Решетников, тук цяла България се занимава, че Корнелия се виждала с него в някакво кафене”, коментира тя.

Интригата обаче продължава, защото срещата на служители от института, за които се говори в официалното съобщение, е станала в коридорите на националното радио след интервюто на новоизбрания президент пред Петър Волгин.

Междувременно бе припомнено изследване, поръчано на българска социологическа агенция от Руския институт за стратегически изследвания. То е за политическите нагласи на българите, русофилството и предстоящия президент. Направен е портрет на печелившия кандидат: мъж под 60 г. с успешна кариера, но не в бизнеса, възприеман като патриот, умен, да знае езици и да се е противопоставял на статуквото, да е нямал отношения с партии, да е непознат, защото всички политици, дори и тези с висок рейтинг, са стигматизирани. Да е показвал кураж. Това описание се покрива с образа на Румен Радев. Автор на изследването е българската агенция “Джи консултинг”. То е публикувано на сайта на организацията “Брод”, която обединява “експерти по сигурността”. Ръководител на тази организация е Лазар Мурджев, син на Димитър Мурджев, личния телохранител на Живков. Твърди се, че навремето Людмила Живкова подозирала Мурджев, че е пратен от КГБ да ги следи изкъсо. Изследването е задълбочено и очевидно вярно, което прави впечатление на фона на социологическите провали на миналите избори.

За какво става дума?

И Нинова, и Радев имат право да разговарят с когото си искат. Включително и с бивши и настоящи руски разузнавачи. Компрометиращо е, ако Радев е представен като руски проект. Защо обаче този компромат идва от руска страна? Техният интерес е, ако Радев наистина е проруски кандидат, да има добър, непомрачен публичен образ.

А с тези мечешки прегръдки го злепоставят - може би това е непремерен израз на традиционната руска арогантност. Може би е опит на самия Решетников да се представи като успешен ръководител, защото е отстранен. Възможно е и да е

пляскане през

ръцете на Радев,

който пред австрийска агенция застана на твърди пронатовски позиции.

Но най-вероятно става дума за българска интрига между левите и проруски партии за това кой да е най-първа братушка.

Не е за подценяване и ролята на Малинов, който си присвои образа на главен русофил, но не постигна големи успехи, свързвайки се с фигури като Цветан Василев и Константин Малофеев.

Светлана Шаренкова, председател на форум “България - Русия”:

Решетников не представлява никого, ползват го хора у нас

Ген. Решетников е некомпетентен и неотговорен за политическите процеси в България човек. С изказванията си ангажира и руските власти, а съм убедена, че от тях не са му възлагани никакви отговорности по отношение на България. Той си ги самовъзлага.

Второ, позволява си да дава обидни квалификации на представители на българския политически елит и на лидера на партията, издигнала новоизбрания президент на България. На официална Москва, мисля, е ясно, че това вреди на двустранните отношения. Тук мога само да напомня как руският генерал-губернатор Александър Каулбарс, министър на войната на княжество България веднага след Освобождението, прави неуспешен заговор срещу княз Батенберг и е изгонен от страната ни.

За русофилите в България е важна не позицията на някакъв отстранен чиновник, а официалната, записана в новата външнополитическа докрина на президента Пунтин - за невмешателство и взаимно уважение между държавите. България никому не е длъжна с нищо! Така че с огорчение като член на ръководството на “Русофили” мога да кажа, че е много грозна тази интрига, започната от Решетников. Около него се групират хора с неясна политическа мисъл и намерения, чиито сили стигат за един медиен скандал...

Корнелия Нинова, лидер на БСП:

Коментар по тази тема от мен повече няма да чуете

“Каквото имах да казвам, съм го казала!”, отсече председателката на социалистите Корнелия Нинова вчера пред “24 часа”.

“Твърдо реших за себе си повече да не говоря по темата. От личен опит знам, че колкото повече се коментира една подобна интрига, толкова по-неподозирани и грозни размери добива тя”, добави Нинова.

Румен Радев пред агeнция APA:

Аз съм генерал от НАТО, не ме определяйте като проруски

Новоизбраният български президент Румен Радев не приема да бъде окачествяван като проруски, съобщи австрийската информационна агенция АПА.

“Това е прекалено опростено - като проруски ме определят тези политически сили в България, които подклаждат безпочвени страхове, че страната щяла да излезе от Европейския съюз и НАТО”, каза Радев в интервю за агенцията.

“Аз съм генерал от НАТО и през целия си живот съм работил за това България да бъде силен и активен член на алианса”, заяви безпартийният генерал - бивш командващ Военновъздушните сили, който на изборите беше подкрепен от опозиционните социалисти.

Радев декларира, че като български президент не иска да противопоставя членството на България в ЕС на “прагматичните” икономически отношения с Русия, допълва австрийската агенция.

Николай Малинов, “Русофили”:

Нямам нищо общо със скандала

НИКОЛАЙ МАЛИНОВ
НИКОЛАЙ МАЛИНОВ
“Намекът, че имам нещо общо със скандала между Нинова и Решетников, за да компрометирам Румен Радев, не отговаря на истината”, заяви пред “24 часа” Николай Малинов, лидер на движение “Русофили”. Той потвърди, че е приятел с Решетников вече над 20 г. “Генерала го чувствам приятел, а Корнелия я чувствам близка”, поясни той. Но бе категоричен, че не е участвал в организацията на тяхната среща.

Напуснах БСП по ценностни съображения, но съм бил 27 г. в нейни ръководни органи. Оставил съм в партията страшно много приятели, каза още Малинов.

Руският разведчик е първият аспирант на КГБ в чужбина

Пращат го през 1971 г. да специализира в София, тук се запознава
с бъдещата си жена Олга

ЛЕОНИД РЕШЕТНИКОВ
ЛЕОНИД РЕШЕТНИКОВ
Леонид Решетников е бивш високопоставен служител на руското външно разузнаване, който пряко е отговарял за България. Последната му длъжност е началник на информационно-аналитическото управление на Службата за външно разузнаване.

Той е генерал-лейтенант от запаса, а до Нова година ще е директор на влиятелния Руски институт за стратегически изследвания, който

директно

обслужва

президента

Владимир

Путин и неговата

администрация

с необходимата информация за сферите на влияние на Москва в различни райони на света.

Роден е през февруари 1947 г. в Потсдам - бивша ГДР, където по родителите му са служили в състава на Групата съветски войски в Германия. През 1970 г. завършва историческия факултет на Харковския държавен университет. Година по-късно е изпратен на специализация в България като първи аспирант на КГБ в чужбина. В София той се запознава с бъдещата си съпруга Олга. През 1974 г. защитава докторска дисертация. В средата на 90-те е в руското посолство в България.

В актива му са десетки публикации за българо-съветските отношения след Октомврийската революция 1917 г. - 1945г. ,за руската емиграция в България, както и за съвременните българо-руски отношения. Книгата му “Да се върнеш в Русия” е преведена на български през 2014 г.

От април 1976 г. до април 2009 г. Решетников

заема различни

длъжности в

Службата

за външно

разузнаване

на Русия

Една от основните му задачи през този период е добиване на актуална и изпреварваща информация за състоянието и тенденциите в развитието на българската вътрешна и външна политика. По този повод Решетников е предприемал многократни пътувания до България, където е установил контакти с политически фигури на различни нива.

Владее свободно български език, говори сръбски и гръцки.