Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Това е прекалено опростено - като проруски ме определят тези политически сили в България, които подклаждат безпочвени страхове, че страната щяла да излезе от Европейския съюз и НАТО", заяви Радев в интервю за австрийската информационна агенция АПА.

"Аз съм генерал от НАТО и през целия си живот съм работил за това България да бъде силен и активен член на алианса", заяви безпартийният генерал от военновъздушните сили, който на изборите беше подкрепен от опозиционните социалисти.

Той подчерта, че като президент не иска да противопоставя членството на България в ЕС и "прагматичните" икономически отношения с Русия. Радев казва, че не иска да затваря вратата за Турция.

"В отношенията с Турция ключовата дума е сигурност. Турция е наш съсед и важен партньор", заявява той. ЕС и Турция все повече се раздалечават, но по думите му "това напрежение не може да продължава вечно", защото никой няма полза от него.

"Тук България като член на ЕС може да строи мостове", подчертава Радев.

"Не бива да позволяваме Турция да държи мигрантите като коз в ръката си", смята той.

Според него България като гранична държава е в "деликатно положение" и се нуждае от по-голяма солидарност от ЕС. Радев настоява за по-голяма европейска солидарност и подкрепа за България срещу "пробуждането на неоосманизма" в турската външна политика.

Във връзка с избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ Радев вижда не само повод за тревога за бъдещето на НАТО, но и удобна възможност.

"Ние в Европа твърде дълго разчитахме на огромната военна мощ на САЩ и сега трябва да се събудим от дълбокия сън", посочва той.

Според него ЕС трябва да изгради своя система за сигурност, без да поставя под въпрос ролята на НАТО. По думите му най-голямото предизвикателство за Европа сега е да запази своето единство, след като гражданите на ЕС са загубили доверие в институциите на общността.