Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин изнася годишната си реч в Кремъл.
Владимир Путин изнася годишната си реч в Кремъл.

Бурни аплодисменти над 10 пъти прекъсваха годишната реч на руския президент

“Не желаем противопоставяне с когото и да било. Не търсим врагове, трябват ни приятели”, заяви Владимир Путин в годишното си обръщение към Федералното събрание. Руският президент използва необичайно мек тон в четвъртък и заяви, че Москва иска да се разбира с новата администрация на САЩ, съобщи Ройтерс.

Путин преди използваше изказванията си, за да отправя остри нападки срещу Запада и най-вече САЩ. Този път още в началото президентът обяви, че главните теми ще бъдат икономиката, социалната и вътрешната политика. Той изрази съжаление за

пропилените

уроци на

студената война

Путин чете 13-ата си годишна реч в Кремъл в продължение на 69 минути. Залата го прекъсна с ръкопляскания най-малко 10 пъти. Сред гостите бяха министри, председателите на Конституционния и Върховния съд, главният прокурор, председателят на Централната избирателна комисия, шефът на Сметната палата, членове на Държавния съвет, главите на основните религии в Русия.

“Имаме споделена отговорност да гарантираме международната сигурност. Всяко сътрудничество между САЩ и Русия трябва да бъде от взаимна полза и да е балансирано”, каза руският президент. Путин добави, че се надява

да намери общ

език с

Вашингтон,

най-вече в борбата с глобалния тероризъм. С това руският президент намекна за ситуацията в Сирия, където Москва подкрепя президента Башар Асад, докато сегашната американска администрация стои зад бунтовническите групи.

Президентът подчерта и необходимостта от “укрепване на режима на неразпространение” на ядрени оръжия, посочвайки, че опитите за отслабване на стратегическия паритет са крайно опасни и могат да доведат до глобална катастрофа.

Въпреки по-мекия тон Путин все пак ясно показа, че Русия ще продължи твърдо да защитава интересите си. Оплаквайки се заради “митовете” за руската агресия и руската намеса в изборните процеси на други страни, Путин каза, че Москва иска да взема независими решения за собствената си съдба. “Ще градим нашето бъдеще без съвети от някой друг”, каза Путин.

В обръщението към народа Путин увери, че най-лошото от мъчителната икономическа криза е вече в миналото и сега е време фокусът да бъде върху

подобряване

на жизнените

стандарти

чрез по-големи инвестиции в образованието и здравеопазването.

Путин обеща 187 000 нови места в училищата. Той настоя, че децата трябва да имат ясно разбиране, че Русия се нуждае от техните знания и умения и ще има интересни възможности за тях в руските компании, когато дойде време да започнат работа.

Колкото до борбата с корупцията, посочи той, никакви минали постижения и контакти няма да помогнат на корумпирани длъжностни лица да избягват наказанието, намеквайки за бившия икономически министър Алексей Улюкаев, на когото бяха повдигнати обвинения за корупция. “Борбата срещу корупцията не е шоу”, коментира той.

Путин разпореди, че Русия трябва да се съсредоточи върху новите технологии: невротехнологии, роботика и т.н. Русия трябва да разработи мащабна система на дигитална икономика, съсредоточавайки се върху руските изобретения.