Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Подсъдимият Низамов мълчи пред следователите в началото, но бе категоричен: Звънях на 112. Айфонът му е заключен от април. 

4 Сидита има сред веществените доказателства по делото срещу Петър Низамов Перата и през декември една от съдебните зали в Бургас ще се превърне в своеобразен киносалон. Там те ще бъдат изгледани от съдебния състав най-вероятно в открито заседание.

Първият процес за “лов на мигранти” стартира на 25 ноември в Бургаския районен съд. Като обвиняем пред магистратите застана 31-годишният Низамов, който, след като през април пусна във фейсбук клип с трима завързани със свински опашки бежанци, се окичи със скандална слава и стана един от най-обсъжданите хора в държавата.

“Ловът” е станал в землището на малкотърновското село Евренезово и затова досъдебното производство бе образувано от районната прокуратура в странджанския град. В съда там бе определена и първоначалната мярка за неотклонение на Низамов – домашен арест, която той обжалва няколко пъти.

В районния съд в Малко Търново има двама съдии на щат. Обикновено в такива случаи функциите се разпределят – единият гледа делата за мярката за неотклонение, а другият – делото по същество. Но в случая се оказа, че и двамата са се произнасяли по мярката на Низамов, заради което по закон не могат да гледат същинското дело.

Така горещият картоф бе прехвърлен към друго съдилище – ВКС определи това да е Бургаският районен съд, а жребият да решава безпрецедентния до този момент казус се падна на младия съдия Анатоли Бобоков.

Низамов и адвокатите му се опитаха да отложат процеса. Не разбирам в какво съм обвинен, заяви Перата. Още от началото на разследването той твърди, че не е извършил престъпление.

Мартин Пеев, който е адвокат и на Динко Вълев от Ямбол, и Иван Стоянов оспориха промяната на подсъдността и прехвърлянето на процеса от Малко Търново в Бургас. Според Низамов също не е редно Бургаският районен съд да гледа делото. Основанията му са, че той води две дела като ответник в същия съд.

Съдия Бобоков обаче не видя нищо смущаващо, даде ход на делото и започна с разпита на експерти и свидетели.

Срещу 31-годишния Низамов има две обвинения – едното е за противозаконно лишаване от свобода на трима афганистански граждани, като престъплението е извършено на 10 април. Второто е за притежание на дрога – на адреса му е намерено малко количество коноп – около грам.

Още на старта на процеса стана ясно, че това няма да е от бързите дела – не само защото Перата не се съгласи на съкратено съдебно производство, но и поради липсата на тримата основни свидетели – завързаните със свински опашки мигранти.

Според обвинителния акт това са: “А. А. Исхаки, роден на 1.01.1998 г. в гр. Баглан, Д. Д. Доост, роден на 1.01.1997 г. в гр. Баглан, и С. Т. Саадат, роден на 1.01.1997 г. в гр. Ненгархар.” Заради факта, че и тримата са родени на 1 януари, адвокатите Пеев и Стоянов поставят под съмнение самоличността на пострадалите и настояха още по-категорично за разпит в съдебната зала. На този етап обаче това се оказва невъзможно.

Малко след като са пуснати от “българските ловци”, мигрантите попадат на граничен пост и са задържани. Срещу тях също е образувано досъдебно производство за нелегално влизане на територията на страната и по бързата процедура те са осъдени на по 3 години условно.

Известно време прекарват в бежанския център в Любимец, после по тяхно настояване са преместени в транзитния център в Пъстрогор. В неизвестност са от 6 юни. Обявени са за общонационално издирване.

Според съдията то трябва да продължи, затова съдът ще изпрати запитвания до всички възможни бежански центрове, както и до Държавната агенция за бежанците. Справка ще бъде изискана и от EURODAC (Евродак) - автоматизирана система на Европейския съюз за идентификация по пръстови отпечатъци на бежанци, кандидати за убежище и незаконни имигранти в ЕС.

Според обвинителния акт в т.нар. поход из Странджа на 10 април са участвали 10 мъже, които са стигнали до землището на Евренезово с два джипа.

Разследването обаче не е успяло да разкрие самоличността на всички от групата. На първото заседание от преките очевидци на срещата с афганистанците показания даде 24-годишният Илиян Парушев. Той застана зад тезата, че провокацията е дошла от самите бежанци, като единият от тях направо е налетял на него. Чул авера си да крещи: "Окото ми!"

Зачервеното око на Перата трябва да се види в един от записите, качени на сидитaта. Според запознати нараняването е от интервю, дадено от Низамов пред национална телевизия веднага след пускането на клипа с "опашките" още преди да бъде задържан.

По-важно е обаче какво ще видят магистратите на записа на самия арест, на който камерата е уловила част от лицето на един от мъжете.

Защо държат телефона му заключен и как се появи Перата в съдебната зала, четете в хартиеното издание на "168 часа".