Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Унгарският лидер Виктор Орбан в тесен кръг от българската делегация е заявил, че не иска да се бърка във вътрешните български работи, но Унгария и Европа имат нужда от Бойко Борисов.

Той е уточнил, че това е разговор в семейството на ЕНП и нещата могат да се кажат по-открито, разказа участник в разговорите. Това е станало след награждаването с унгарски орден на българския премиер.

При награждаването Орбан заяви: "Приветствам сред нас г-н Бойко Борисов, министър-председател на България. Той направи много за унгарския народ и българо-унгарската дружба да не бъде свързана само с миналото, но и с настоящето и бъдещето. За нас, унгарците, е добре да знаем и да чувстваме, че на Балканския полуостров има народ, който разбира нашето мислене и действия. Това е най-ценното приятелство". Според него защитата на границата е в ръцете на страните с дългогодишна история, но и с дългогодишна памет. Ние - унгарците и българите, повече от 1000 години се борим с историята.

Знаем, че има исторически грешки, които не могат да бъдат поправени. Затова се стремим всичките ни решения да са в полза на националните ни интереси. Само така можем да защитим себе си и Европа, каза унгарският премиер.

И добави: "Затова за нас унгарците е радост, че днес удостояваме Бойко Борисов с отличието. Това отличие е пореден знак за дружбата между българите и унгарците и е уважение към един изключителен исторически път. Това е отличие свидетелства и за това, че българите начело с премиера застават зад Унгария, подкрепят сигурността на Унгария, но и на цяла Европа".