Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тайнственият млад милионер в сянката на Тръмп

В бизнеса даваме възможност на умните хора да свършат необходимата работа, казва зетят Джаред Кушнър, който се готви за Белия дом. 

Гледайте на администрацията на Доналд Тръмп като на тритрако столче. Единият му крак е Рейнс Прибъс, бивш шеф на Националния комитет на републиканците, номиниран за шеф на администрацията на Белия дом, другият - Стивън Бенън, бивш медиен магнат и главен стратег, и третият – зетят на Тръмп, който се очаква да заеме важен пост в Белия дом.

Джаред Кушнър попадна случайно в обективите на камерите, докато светът очакваше появата на Тръмп и Обама след първата им среща в Белия дом. Той се разхождаше около дома на президента с шефа на администрацията на Обама - Денис Макдоноу. 35-годишният съпруг на Иванка Тръмп, най-голямата дъщеря на избрания президент, бе влиятелен съветник на тъста си в кампанията и смяташе да се върне към бизнеса си.

Но сутринта, в която Тръмп спечели, Кушнър е започнал да обсъжда възможната си роля в Белия дом според двама източници, пожелали анонимност. Според тях Тръмп настоявал зет му да започне работа в Белия дом. Идеята му среща подкрепа от Стивън Бенън и Рейнс Прибъс, пише “Ню Йорк таймс”.

Срамежлив пред камерите и предпочитащ да действа зад кулисите, Кушнър ръководеше успешно интернет кампанията и се занимаваше с въпросите за наемането на високопоставени сътрудници по време на изборите. Активното му участие в предизборната кампания на Тръмп и влиянието му върху бъдещия президент говорят, че младият милионер скоро може да бъде много важна фигура във Вашингтон.

Джаред Кушнър е успешен предприемач в сферата на недвижимите имоти с над $ 200 млн. състояние. Той е ортодоксален евреин, с баба и дядо, преживели холокоста. Те бягат от Полша в САЩ през 1949 г. Според руската преса коренът на дядо му е от Беларус. В статия по време на кампанията в “Ню Йорк обзървър” той защити Тръмп от обвиненията в антисемитизъм, които го заляха след поста му в туитър с изображение на Хилари Клинтън и шестоъгълна звезда на фона на доларова банкнота, придружен с текст: "Най-корупираният кандидат в историята.” "Хората виждат в него това, каквото искат да видят - написа Кушнър. – Той говори за неща, които другите политици избягват. И отчасти затова той се харесва на мнозина.”

Кушнър се ражда в богато семейство в Ливингстън, Ню-Джърси, и има брат и две сестри. Баща му Чарлз забогатява от сделки с недвижими имоти в Ню Джърси. Кушнър е съсобственик в компанията му. Още като студент по социология в Харвард Кушнър-младши показва умението си да прави бизнес и заработва от търговия с недвижими имоти $ 20 млн.

Когато е 26-годишен, предлага на баща си печеливша сделка - една от най-големите в имотния сектор в историята на САЩ – покупката на 41-етажна офис сграда на Пето авеню в Ню Йорк. “Загубите в тази сделка можеше да ни сринат, но много искахме да купим сградата” – казва по-късно Кушнър. Кризата през 2008 г. принуждава семейството да продаде част от активите си заради дългове, но Кушнър остават сред най-големите на пазара в бизнеса с недвижими имоти.

Днес Кушнър е собственик на сграда номер 666 на Пето авеню на Манхатън - небостъргач, разположен недалеч от кулите Тръмп тауър.

Би Би Си цитира автора на книгата "Цената на постъпването: Как управляващата класа в Америка си купува път към елитните колежи”, Даниъл Голдън, според когото младият Джаред попаднал в университета въпреки лошите си оценки.

Бащата Чарлз Кушнър е дарил по $ 2,5 млн. на Харвард и за университетите Корнел и Принстън. Кушнър-старши е с нееднозначно минало. Бил е лишаван от свобода за неплатени данъци, незаконни дарения в избирателна кампания и натиск върху свидетели.

През август 2014 г. признава, че е злепоставил зет си - изпратил му проститутка, заснел случилото се на камера и показал записа на сестра си. Така се опитвал да принуди роднините си да не дават показания срещу него. На страната на обвинението в делото срещу Чарлз Кушнър застава бившият главен прокурор на щата Ню Джърси и кандидат за президент от Републиканската партия през 2016 г. Крис Кристи. Твърди се, че по време на кампанията на Тръмп именно Джаред Кушнър го е посъветвал да избере за свой кандидат - вицепрезидент Майк Пенс, а не Крис Кристи.

Кушнър и Тръмп имат сходна съдба, което обяснява и слабостта на Тръмп към зет му. И двамата твърде млади наследяват от бащите си бизнес империите им. Бащата на новоизбрания президент – Фредерик Тръмп, също е имал проблеми със закона като бащата на Кушнър: бил е изправен пред съда по обвинение за расова дискриминация при разпределението на жилища. Делото на Тръмп-старши, тогава защитаван упорито от сина си, е уредено с извънсъдебно споразумение, а обвинаемият не признава вината си.

Освен сходната семейна история Тръмп и Кушнър си приличат и по липсата на политически опит според Би Би Си. В статия в изданието си Джаред Кушнър предлага използването на бизнес подход в политиката. "Държавата има много слоеве, за да се избегнат грешки. Проблемът е, че това е скъпо и неефективно. В бизнеса даваме възможност и свобода на умните хора да свършат работата”, пише Кушнър.

В изборната си кампания Тръмп заяви, че е бил успешен в бизнеса и вярва, че ще спечели и в политиката. Той твърди, че зет му разбира прекрасно от политика. “Казано честно, Джаред е много успешен предприемач в недвижимите имоти, но всъщност мисля, че той харесва политиката повече от недвижимите имоти. Той е много подходящ за политик”, смята Тръмп за Джарет.

Издателската кариера на Кушнър не върви съвсем гладко. Три години след като купува “Ню Йорк обзървър” за $ 10 млн., изпада в конфликт с уважавания в професионалните среди главен редактор Питър Каплан, който си подава оставката. За 6 г. в изданието се сменят 7 главни редактори и става все повече таблоид, който печели повече от сериозно издание.

Днес интернет версията има 6 млн. уникални читатели за разлика от 2013 г, когато са били 1,3 млн. Би Би Си задава въпроса дали бизнес интересите на зетя на Тръмп не са в конфликт на интереси с близостта му до избрания президент на САЩ.

Каква е историята на Джаред и Иванка Тръмп, четете в хартиеното издание на "168 часа". 

Коментара ()

Вашият коментар