Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

4 лъжички дневно не дават на панкреаса да мързелува.

“Диабетът не е болест, така смятат и някои от най-добрите диабетолози. Той е състояние, свързано с начина на живот, при което организмът не бива да се стресира с глад”, казва проф. Янаки Караджов, микробиолог и апитерапевт.

“Преди 4-5 г. ми откриха диабет тип 2, кръвната ми захар бе 24 ммол/л. Препоръчаха ми лечение с инсулин. Да си бия 4 пъти дневно инжекции, ми създаваше неприятното усещане, че съм болен. Затова след консултация с лекарите реших да мина на минимална доза хапчета преди всяко хранене. С тях живея по-лесно и най-важното - не се чувствам болен. Не се вманиачавам да меря кръвната си захар.”

Въпреки че е на 82 г. и е диабетик, всяка сутрин в 7 часа той изяжда 1 лъжица акациев мед (10 г). Избрал е него, защото не се сгъстява и се усвоява добре. В 10 часа взема втора лъжица, в 16 часа - трета, а в 20 часа - четвърта. Така за ден изяжда 40 г мед.

Ако 30-40 дни се приемат по 4 лъжици, много от диабетиците на хапчета ще се освободят и от тях, твърди Караджов. Според него медът пречи на панкреаса да “мързелува” и го държи в тонус.

Две са захарите в меда – глюкоза и фруктоза. Глюкозата е “лошата”, а фруктозата лекува, казва той. Диабетикът да внимава с приема въглехидрати. Едните са сложни (бавно покачват кръвната захар), но други са прости (рязко я повишават). Храната да е балансирана и да доминират продукти с нисък гликемичен индекс. За да може да хапне следобед от любимото си грозде, с което диабетиците трябва да внимават, проф. Караджов се лишава от втората лъжичка мед.

В САЩ променили препоръчителните стойности на кръвната захар за диабетици. Те били по-ниски (5,2-6,2 ммол/л), но тъй като с възрастта се забавя метаболизмът, по-високите стойности не са пагубни. Сега за хора над 60 г. се препоръчва стойност около 7 ммол/л, казва проф. Караджов.